Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rusové jdou po známé novinářce, která kritizuje válku. Garmažapovová žije v Praze!

Autor: ČTK - 
10. února 2023
16:58

Ruské úřady zařadily na seznam nejvíce hledaných osob ruskou novinářku a protiválečnou aktivistku Alexandru Garmažapovovou, informovala dnes ruská média s odvoláním na databázi ministerstva vnitra. Garmažapovová podle agentury AP nyní žije v Praze. Kdyby se vrátila do vlasti, hrozilo by jí okamžité uvěznění.

Sama Garmažapovová na facebooku uvedla, že už několik dní ví, že se po ní pátrá, a tak není nutné ji o tom informovat. Domnívá se, že asi komusi šlápla na bolavé místo. V informacích o sobě na sociální síti sama uvádí, že žije v Praze.

Garmažapovová je zakladatelkou nadace Svobodné Burjatsko. Z tohoto kraje mezi Bajkalem a Mongolskem pochází neproporčně mnoho vojáků zařazených do ruských invazních sil na Ukrajině. Nadace Garmažapovové vojákům pomáhala ukončit kontrakt s armádou a vrátit se domů.

Internetovou stránku nadace ruské úřady zablokovaly loni v létě krátce poté, co oznámila, že se z Ukrajiny vrátilo 150 burjatských vojáků, kteří odmítli bojovat a zrušili své smlouvy s ruským ministerstvem obrany.

Garmažapovovou úřady na podzim přidaly na seznam „zahraničních agentů“, což je hanlivé označení pro lidi a organizace, o nichž se vláda domnívá, že se zapojují do politické činnosti se zahraniční podporou nebo pod cizím vlivem.

Až 15 let za mřížemi

V databázi ministerstva vnitra je nyní jen uvedeno, že se po novinářce pátrá kvůli trestnímu stíhání, ale bez dalšího upřesnění, kvůli čemu je stíhána. Justiční orgány podle státní agentury TASS uvedly, že může být stíhána podle paragrafu o šíření nepravdivých zpráv o počínání ruských ozbrojených sil.

Tento trestný čin se v ruském právu objevil krátce po ruské invazi na Ukrajinu a umožňuje úřadům zavřít až na 15 let za mříže kohokoliv, kdo podává informace o počínání ruských vojsk, které odporují oficiální ruské verzi událostí. V samém Rusku byly podle tohoto ustanovení už uvězněni dva opoziční politici.

Novinářka pochází z Burjatska, ale přestěhovala se do Petrohradu, kde pracovala pro web Fontanka. Psala také do opozičního listu Novaja Gazeta či spolupracovala s rozhlasovou stanicí Echo Moskvy.

Video  Válečný zpravodaj z Ukrajiny: Padaly na nás střepiny z raket. Co ho překvapilo v Bachmutu?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa