Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Manželé přežili ruský útok na Dnipro. Uvězněni v 9. patře čekali na záchranu necelé čtyři hodiny

Autor: tsv - 
22. ledna 2023
06:30

Manželský pár přežil ruský útok na obytný dům v Dnipru, během kterého 14. ledna zemřely desítky ukrajinských civilistů. Pár byl několik hodin uvězněný mezi troskami v devátém poschodí. „Viděl jsem, že manželka krvácí ze spánku hlavy. Ztratila hodně krve, protože uběhly tři a půl hodiny, než jsem ji mohl předat medikům,“ vzpomíná chirurg Jevhen Botvinov.

Ihned po výbuchu se manželé pokusili o útěk, v tu dobu už se ale zřítila část budovy. „Hned jsem řekl své manželce: ‚Vezměme si doklady a poběžme dolů.‘ Zabralo nám to minutu. Ale když jsme chtěli seběhnout schody, všiml jsem si, že jsou pryč. Byly srovnány se zemí,“ řekl Botvinov pro server RadioFreeEurope. Pár po dopadu rakety uvízl v devátém patře, žena Olha navíc utrpěla vážné zranění hlavy.

„Signalizoval jsem baterkou z okna v kuchyni, aby si mě všimli záchranáři,“ popisoval chirurg. „Byl jsem si jistý, že se to samé děje ve všech bytech, ale později jsem zjistil, že jsem byl jediný, kdo signalizoval baterkou. Pravděpodobně proto, že jsem kromě škrábance na čele nebyl nijak zraněný.“ Muž své ženě následně zavázal hlavu obinadlem a tlačil na ránu, aby zastavil krvácení. Takto se svou manželkou čekal na záchranu několik hodin.

„Zranění lidé se nemohli připlazit k oknům, aby signalizovali,“ dodal. „Viděl jsem, jak moje žena krvácí ze spánku. Dělal jsem, co jsem mohl. Ztratila hodně krve, protože uběhly tři a půl hodiny, než jsem ji mohl předat medikům.“ Podle ukrajinských úřadů bylo během útoku zabito 39 dospělých a pět dětí. Záchranáři ukončili pátrací akce o tři dny později, 17. ledna.

„Je to zázrak. Šrapnely jim lítaly nad hlavami.“

„Byli bez energie a v bytě byla zima, protože nefungovalo topení,“ uvedla přítelkyně zraněné Olhy, Julia Socenková. „Jevhen jí řekl: ‚Pojďme si lehnout a zahřát se.‘ Sotva se ovšem přikryli dekou, když se ozvala exploze. Olha silně krvácela, ale její manžel je chirurg a věděl, jak ji zachránit. Jakmile dorazili do nemocnice, ztratila vědomí.“

„Snažila jsem se s ní mluvit hned další den, ale nepamatovala si, co se stalo,“ pokračovala Socenková. „Je to zázrak. Jejich pohovka byla pod oknem, takže šrapnely vletěly do bytu přímo nad nimi. Proto byli zraněni. Olha ztratila hodně krve, ale lékaři říkali, že už je v tuto chvíli stabilní. Provedli testy a rentgen.“

Olha Botvinovová pracuje jako psycholožka a lektorka v podnikání. Pár se do Dnipra přestěhoval minulý rok z Chersonu v době, kdy metropoli okupovali ruští vojáci. Při lednovém útoku přišli zcela o všechno, jejich přátelé pro ně proto založili sbírku, aby jim poskytli finanční podporu.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Zobrazit celý online

Video  Tvrdé boje o Soledar očima ukrajinských vojáků  - Státní pohraniční služba Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa