Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Kde jsou ty rakety, kterými se Putin chlubil?“ divil se ruský voják v uniklém odposlechu

Autor: DVL, swp - 
24. prosince 2022
05:00

Hovory mezi ruskými vojáky a jejich blízkými – odposlouchávané Ukrajinou – odhalují realitu války kremelských sil, píše britský deník The Guardian. Bývalý představitel ruské obrany se nelichotivě vyjádřil k situaci na frontě.

Na frontě poblíž východoukrajinského města Lyman se 8. listopadu v 15:10 ruský voják Andrej rozhodl ignorovat rozkazy svých nadřízených a zavolat své matce nepovoleným mobilním telefonem.

„Nikdo nám nedává najíst, mami,“ stěžoval si. „Abych byl upřímný, naše zásoby jsou na h*vno. Vodu čerpáme z louží, pak ji přecedíme a vypijeme.“

Ruské síly byly v Doněcké oblasti několik týdnů na ústupu. Lyman, obsazený Rusy v květnu, byl osvobozen ukrajinskými silami v říjnu.

Dva dny předtím, než Andrej odpoledne zavolal domů, ruské síly „konečně“ začaly střílet na ukrajinské pozice fosforovými bombami, řekl matce, ale přísliby munice, která by mohla zvrátit bitvu, vyšly vniveč.

„Kde jsou ty rakety, kterými se Putin chlubil?“ zeptal se. „Přímo před námi je výšková budova. Naši vojáci to nemohou zasáhnout. Potřebujeme jednu řízenou střelu Kalibr a je to.“

Andrej ujistil svou matku, která žije v Kostromě, městě 498 kilometrů severovýchodně od Moskvy, že bude v pořádku. „Vždy se modlím, mami,“ řekl. „Každé ráno.“

Není známo, zda byly tyto modlitby vyslyšeny. Reportéři se obrátili na Andrejovu matku, ta řekla, že její syn s ní nebyl, a pak se rozplakala a položila telefon.

Obsah rozhovoru mezi vojákem a matkou, který trval 5 minut a 26 sekund, lze dnes slyšet a číst, protože byl zachycen ukrajinskou armádou a předán britskému deníku The Guardian.

Pokud ustoupíš, zastřelíme tě

Další rozhovor je ze 6. listopadu mezi otcem a kolegy jeho syna Andreje, který byl zabit ve službě u 35. motostřelecké brigády, 5. rota.

„Posily ne; komunikace ne,“ odpověděl voják na otázky truchlícího rodiče ohledně postavení mužů, kteří přežili ukrajinský nápor. „Říkali, že nám není dovoleno ustoupit. Jinak můžeme být zastřeleni.“

Při třetím odposlechu z 26. října vypráví voják v Doněcké oblasti své ženě, jak se třemi dalšími vojáky uprchl před krveprolitím a uvažoval o kapitulaci. „Jsem ve spacáku, celý mokrý, kašlu, celkově jsem podělaný,“ svěřil se. Vojákova manželka se odmítla vyjádřit, když ji deník oslovil.

Ruský nepořádek

V prvním období války trpěly ruské síly nedostatečnou bezpečností svých komunikačních zdrojů, byly zachycovány rozhovory o strategii mezi vojenskými veliteli díky armádě, která používala otevřené rádiové frekvence.

To je podle Dmitriho Alperoviče, kybernetického odborníka, stále vzácnější. Rusové totiž své komunikační zdroje začali více zabezpečovat kvůli uniklým informacím a stále horší morálce v armádě.

Obrovská škála telefonátů vojáků poukazuje na slabiny ruské armády, řekl bývalý představitel obrany Kremlu, který požádal o zachování anonymity.

„V bezpečnosti byl vždy nepořádek, jak v armádě, tak mezi představiteli obrany,“ řekl zdroj. „Například v roce 2013 se pokusili přimět všechny zaměstnance ministerstva obrany, aby nahradili naše iPhony chytrými telefony Yota ruské výroby.“

„Ale všichni pořád používali iPhone jako druhý mobil, protože to bylo mnohem lepší. Nechali jsme si iPhone v přihrádce v autě, než se vrátíme z práce. Nakonec to ministerstvo vzdalo a přestalo ho to zajímat. Pokud ministerstvo nebere bezpečnost příliš vážně, jak můžete očekávat nějakou disciplínu v obyčejné armádě?“

Na konci září Vladimir Putin oznámil „částečnou mobilizaci“ 300 000 záložníků a „těch, kteří mají předchozí vojenské zkušenosti“.

„Vojáci předstírají, že poslouchají"

„Vojáci absolvují rychlý kurz o tom, jak neprozrazovat citlivé informace, ale je to většinou, aby se neřeklo,“ řekl bývalý ruský představitel. „Velitelé předstírají, že učí kurz, a vojáci předstírají, že poslouchají.“

„Dokonce i nyní vidíme, že vojáci nadále používají sociální média a vyprávějí svým manželkám a matkám o válce, někdy odhalují svou polohu,“ dodal.

„Prostě neexistuje žádná disciplína a teď se to jen zhorší, když zmobilizovali 300 000 lidí, kteří budou sotva vycvičeni. Mobilizovaní vojáci budou mít strach z toho, že jsou ve válečné zóně, a přirozeně se budou snažit zavolat domů,“ pokračoval zdroj.

Bývalý představitel Kremlu řekl, že Putin se teď učí, že jeho armáda nutně potřebuje modernizaci a že model sovětského stylu shora dolů nevyhovuje účelu.

„Armádní doktrína je založena na trestu, takže vojáci jsou potrestáni, pokud něco zkazí, ale nikdo se jim v první řadě nesnaží zabránit v úniku informací,“ uvedl zdroj. „Budou to kazit, dokud se nezmění celá filozofie.“

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

Zobrazit celý online

Video  Expertka o vztazích Putina s čínskými komunisty: Co dál čekat od Číny a Ruska?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa