Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ruský boháč ve Francii přepadl přes zábradlí: Putinův kritik na následky zranění zemřel

Autor: rix - 
18. prosince 2022
14:45

Ve Francii zemřel ruský boháč Dmitrij Zelenov. V jednom z domů v Antibes na Azurovém pobřeží přepadl přes zábradlí. Oligarcha měl tvrdě vystupovat proti ruské invazi na Ukrajinu. 

Zelenovovi byla po pádu poskytnuta první pomoc a lékaři ho převezli na jednotku intenzivní péče. Tam však i přes včasnou pomoc zemřel. Jak uvedl web italy24, oligarcha byl bývalým majitelem obří developerské společnosti Donstroj. Měl kritizovat ruský vpád na Ukrajinu. 

Podle jednoho z telegramových účtu měl mít již dříve Zelenov problémy se zdravím, konkrétně se srdcem. Před tragickou smrtí byl na večeři u kamarádů, kde se mu ale udělalo špatně a u východu přepadl přes zábradlí. Při nehodě se smrtelně zranil. 

Jeho bývalá firma Donstroj jako první začala stavět výškové obytné komplexy v Moskvě. Několik let byl Zelenov na seznamu ruských miliardářů Forbes, ale po finanční krizi v roce 2008 byl se svou partnerkou nucen vzdát se společnosti kvůli dluhům.

16:15
Dnes

Komisařka ruského prezidenta pro práva dětí Marija Lvovová-Bělovová poprvé osobně jednala s ukrajinskou stranou o navrácení dětí, které zprostředkoval Katar. „Dnes jsme na schůzce projednali aktuální seznamy, na kterých pracujeme. Je na nich 29 dětí, které žijí v Rusku, a pracujeme na jejich opětovném spojení s blízkými na Ukrajině. Požádala jsem také o pomoc při návratu do Ruska 19 dětí, které jsou na Ukrajině nebo z různých důvodů skončily v EU,“ uvedla podle agentury TASS.

Poděkovala Kataru za vytvoření prostoru pro dialog mezi Ruskem a Ukrajinou v zájmu dětí. „Poprvé jsme se díky katarskému zprostředkování setkali s ukrajinskou stranou ve formátu face-to-face,“ dodala dětská ombudsmanka.

15:47
Dnes

„Kybernetičtí specialisté SBU vyřazují nepřátelské sledovací systémy a zařízení elektronického boje na frontě,“ tweetuje Bezpečnostní služba Ukrajiny (SBU). „Pomocí kamikaze dronů pravidelně ničí termální kamery a technické sledovací systémy Murom, Grenader a Pergam.“

14:52
Dnes

Ukrajina obdrží další systémy Patriot pro posílení své protivzdušné obrany, ujistil dnes šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Reagoval tak podle agentury Unian na zprávy médií, že západní partneři vyvíjejí tlak na Řecko a Španělsko, aby se podělily o své „patrioty“ s Ukrajinou, čelící již déle než dva roky agresi Ruska a v poslední době především sílícím útokům na energetickou infrastrukturu.

Atény se chystají Ukrajině předat jednu a možná i dvě baterie patriotů ve verzi PAC-3, napsal řecký server Pronews s odvoláním na vládní zdroje, podle kterého má Řecko na oplátku obdržet blíže neupřesněné americké záruky vůči turecké hrozbě a finanční kompenzaci. Řecko vnímá Turecko jako hlavní ohrožení. Verze PAC-3 je schopna sestřelovat i balistické rakety.

„Mohu říci, že nové patrioty budou. A upřímně řečeno, je vedlejší, odkud k nám dorazí. Hlavně aby byly, a to co nejrychleji, protože jde o ochranu našich měst a lidí,“ zdůraznil Jermak. Na toto téma se podle kancléře jedná se zahraničními partnery doslova každý den, přičemž partneři nejednají pouze s Řeckem a Španělskem, ale i s mnoha dalšími státy. Nejvíce jednání se podle Jermaka vede s Američany. Patriot je totiž zbraň americké konstrukce a výroby a navíc na Američanech závisí mnohé. „Jsem přesvědčen, že velice brzy budeme mít dobré zprávy,“ dodal.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa