Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Scholz: Putin se dramaticky přepočítal. Německo koupí stíhačky schopné nést jaderné bomby

Autor: ČTK - 
14. prosince 2022
11:16

Ruský prezident Vladimir Putin se útokem na Ukrajinu ve všem dramaticky přepočítal, Ukrajina invazi vzdoruje a Evropa se kvůli plynu nevzdala hodnot a solidarity. Dnes to v projevu před poslanci Spolkového sněmu prohlásil německý kancléř Olaf Scholz. Ukrajině Scholz vyslovil plnou podporu a země se podle něj může spolehnout, že dostane vše, co pro svou obranu a přežití potřebuje, a to včetně zbraní a financí. Kancléř také ocenil rychlost, s jakou Německo a Evropa posilují svou energetickou a vojenskou bezpečnost.

„Putin se fundamentálně zmýlil, když věřil, že Ukrajinu dobyde za pár dní, země se ale už deset měsíců brání,“ řekl Scholz. Putinovou obrovskou chybou bylo podle kancléře i to, že spoléhal na nejednotu Západu. „Věřil, že může evropskou solidaritu rozpustit utažením plynového kohoutu,“ uvedl.

Místo rychlého pádu Ukrajiny a slabého Západu je to nyní Putin, kdo čelí statečnosti Ukrajinců a živoucí solidaritě Evropy. „A to je skutečná historie roku 2022,“ řekl kancléř.

Scholz opětovně odsoudil taktiku ruských vojsk, která na Ukrajině ničí civilní energetickou infrastrukturu. „Je to hrozivá taktika spálené země,“ uvedl a dodal, že Putinovi se ani tak zvítězit nepodaří. „Podpoříme Ukrajinu vším, čím potřebuje, aby mohla vzdorovat,“ řekl. Jako pomoc pro Kyjev zmínil zbraně včetně dělostřeleckých a protileteckých systémů, generátory a také peníze. „Evropská unie v roce 2023 poskytne 18 miliard eur (437 miliard Kč),“ řekl o společné půjčce, na kterou se unie v pondělí dohodla.

Kancléř o německé podpoře opakovaně ujistil i východní spojence v NATO. „Budeme bránit každý metr čtvereční spojeneckého území,“ řekl. Uvedl také, že Německo v reakci na válku zahájilo rozsáhlou modernizaci armády, která získala na zbrojení zvláštní fond o objemu 100 miliard eur (2,4 bilionu Kč). Připomenul i záměr koupit pro německé letectvo 35 amerických stíhaček F-35, které mohou nést jaderné bomby. Ty Německo v arzenálu nemá, ale v rámci závazků Severoatlantické aliance slíbilo provozovat letouny, které tyto zbraně mohou nést.

Podle Scholze Německo s Evropou ukázaly neuvěřitelné tempo v posílení energetické nezávislosti. Jako příklad uvedl rychlé budování terminálů na zkapalněný zemní plyn (LNG). První z nich Německo otevře v sobotu ve Wilhelmshavenu, další budou následovat. „V červenci se začalo stavět a již tento týden ve Wilhelmshavenu zakotví první loď s LNG,“ řekl. Do Wilhelmshavenu nyní míří plovoucí terminál na opětovné zplynování LNG, který také na své palubě přepravuje 170.000 kubických metrů LNG.

V závěru projevu Scholz ujistil, že Německo nenechá v současné krizi vyvolané ruskou invazí nikoho bez pomoci. „Nikdo netrpí tak jako Ukrajinci. Stojíme pevně na jejich straně. Ale i Němce a naše spojence ruská agrese postavila před velké výzvy, které přijímáme a zvládneme. Ti, kteří nevěřili, že to zvládneme, se hluboce mýlili,“ řekl. „Jsme v tom společně a nikoho nenecháme samotného,“ dodal.

12:44
Dnes

„Musíme si být vědomi faktu, že dnes je naše Evropa smrtelná. Může zemřít a záleží to jen na tom, co si vybereme. A toto rozhodnutí musíme učinit nyní,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně o prioritách své evropské politiky před červnovými eurovolbami. Evropské země se podle něho musí vstříc hrozbám Ruska, Číny i na Blízkém východě zbavit obranné závislosti na Spojených státech a zesílit vazby na Británii. 

12:02
Dnes

Evropský parlament pravděpodobně odsoudí Svobodou stranu Rakouska (FPÖ) za její blízkost k Rusku prezidenta Vladimira Putina, píše s odvoláním na návrh usnesení agentura APA. Europarlament má o právně nezávazné rezoluci týkající se ruských pokusů o ovlivňování voleb do EP hlasovat dnes, materiál velmi pravděpodobně podpoří evropští lidovci, sociální demokraté, liberálové i zelení.

Rezoluce má vyjádřit znepokojení Evropského parlamentu nad novými obviněními z ruského vlivu a pokusy Moskvy o ovlivňování některých kandidátů a vměšování se do nadcházejících voleb.

FPÖ čelila kritice za přílišnou náklonnost k Rusku a prezidentu Vladimiru Putinovi v minulosti už vícekrát. V prosinci roku 2016 podepsali představitelé strany Svobodných smlouvu „o přátelství“ se stranou Jednotné Rusko. V dnešním návrhu usnesení Parlament EU mimo jiné „vyjadřuje své znepokojení nad rakouským špionážním případem, v němž je bývalý rakouský zpravodajský důstojník Egisto Ott, který je údajně úzce spojen s politikem FPÖ Hansem-Jörgem Jeneweinem, obviněn ze špionáže pro Rusko a nezákonného získávání osobních údajů z policejních databází, včetně předávání údajů z mobilních telefonů bývalých vysoce postavených rakouských úředníků ruské tajné službě“.

11:28
Dnes

Na ukrajinské frontové linii nastala patová situace, jsou proto příhodné podmínky pro zahájení mírových rozhovorů, míní běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. 

Ruští vojáci podle Lukašenka sice v posledních době získali kontrolu nad několika ukrajinskými obcemi, jde ale jen o „pomalý postup“. „Je to patová situace,“ dodal v projevu před Všeběloruským lidovým shromážděním - orgánu připomínajícím parlament, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády.

„Pokud nezačneme vyjednávat teď, Ukrajina postupně přijde o svůj stát a může přestat existovat. Ukrajina potřebuje mír,“ uvedl Lukašenko, blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož vojska mimo jiné z běloruského území 24. února 2022 vpadla na Ukrajinu a rozpoutala tím největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války.

Zobrazit celý online

Video  Zákulisí supersummitu v Praze: Takhle jednali Fiala s Macronem, Scholzem a dalšími lídry. Povečeřeli se Zemanem  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa