Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Hrdinský čin pilota Vadyma: Sestřelil ruské drony, musel se katapultovat a stihl zakrvácené selfie!

Autor: pma, swp - 
11. prosince 2022
16:19

Ukrajinský stíhací pilot Vadym Vorošylov během říjnové bitvy odstřelil několik ruských dronů. Následně se ze svého letounu MiGu-29 katapultoval, ale i přes to si stihl udělat selfie s obličejem rudným krví. Za svou kariéru zvládla Vadym zničit už více než 130 nepřátelských dronů. Za své činy si mladý pilot vysloužil dokonce titul Hrdina Ukrajiny s Řádem zlaté hvězdy od prezidenta Volodymyra Zelenského.

Vadymu Vorošylovi už jeho krajané neřeknou jinak než přezdívkou „Karaja“. Mladý stíhací pilot se do povědomí veřejnosti zapsal nejen skrze sociální sítě, kam často umisťuje fotografie ze vzduchu, ale hlavně svými schopnostmi.

V půlce října se mu podařilo sestřelit dvě ruské rakety a pět sebevražedných dronů, které byly vyrobeny v Íránu. Před tím, než se na poslední chvíli katapultoval z letounu MiG-29, pořídil si selfies. Na fotce má Vadym zakrvácený obličej. V důsledku zničení dronů došlo k poškození pilotova kokpitu a mladého Ukrajince zasáhly střepiny do tváří i krku.

Ocenil ho i Zelenskyj

I když se událost stala před téměř dvěma měsíci, zveřejněna byla až tento týden v úterý, kdy Ukrajina oslavila svůj Den ozbrojených sil. Za své činy si mladý pilot vysloužil dokonce titul Hrdina Ukrajiny s Řádem zlaté hvězdy od prezidenta Volodymyra Zelenského.

„Řeknu to stručně. Nikdo a nic nás nemůže zlomit,“ napsal sám Vadym na sociální sítě poté, co se zotavil ze zranění. V současné chvíli podle britského deníku Daily Mail znovu létá ve vzduchu a zneškodňuje nepřátelské rakety a drony. Za svou kariéru jich dokázal zničit více než 130.

Z armády v minulosti na čas odešel

Předtím, než vypukl na konci února vpád ruské armády na Ukrajinu, se Vadym pilotování několik měsíců nevěnoval. Odmítal si tehdy prodloužit svou pětiletou vojenskou smlouvu. Důvodem byly nízké platy, několika hodinové přesčasy, ale i staré stroje. Kvůli nim byla podle Vadyma v minulosti i vyšší nehodovost a veřejnost z toho vinila hlavně piloty. „Bez ohledu na to, jestli to byl lidský faktor nebo technická porucha, vždycky viní pilota,“ řekl v minulosti letec.

15:22
Dnes

Dnes odpoledne do vícepodlažního bytového domu v Belgorodu narazil ukrajinský dron, uvedl Gladkov. „V důsledku výbuchu bohužel zemřel jeden člověk. Dva lidé byli zraněni,“ napsal gubernátor na síti Telegram. Příspěvek doplnil fotografiemi domu s několika vysklenými a poškozenými okny.

14:50
Dnes

Ruská generální prokuratura požádala ministerstvo spravedlnosti, aby zařadilo zpěvačku Allu Pugačovovou na seznam zahraničních agentů. Informuje o tom agentura RIA Novosti. Odvolává se přitom na dokument, který zveřejnil ruský proválečný aktivista Vitalij Borodin.

14:25
Dnes

Evropa se přesunula do předválečné éry, to se nestalo od roku 1945, řekl polský premiér Donald Tusk. „Nejvíc alarmující je, že je možný doslova jakýkoli scénář. Takovou situaci jsme nezažili od roku 1945. Vím, zní to drtivě, zvláště pro lidi z mladší generace, ale musíme si morálně zvyknout na novou dobu. Jsme v předválečné době. Nepřeháním. Každým dnem je to víc a víc evidentní,“ uvedl pro španělský deník El País.

Vyzval také Evropany, aby více utráceli na obranu. Zejména připomněl nutnost vyčlenit na obranu alespoň 2 % HDP podle základního principu NATO.

Zobrazit celý online

Video  Ukrajinci používají raketomet RM-70 Vampire z Česka při bojích na Donbasu.  - Twitter.com/Defense of Ukraine
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa