Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lipavský vyzývá Írán: Nepodporujte Rusko! A odsoudil zatýkání demonstrantů a brutální rušení protestů

Autor: ČTK, for, swp - 
24. listopadu 2022
12:23

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes předal novému íránskému velvyslanci v Česku Sajjedu Madžídu Ghafelímu Bašímu apel, aby Írán ukončil brutální potlačování protestů v zemi a zbrojní podporu Ruska. Lipavský to dnes uvedl na twitteru.

Demonstrace v Íránu začaly v polovině září, kdy ve vazbě zemřela 22letá Mahsá Amíníová, zatčená kvůli špatně nasazenému hidžábu. Akce zaměřené původně na přísný zákon o zahalování žen přerostly v protivládní protesty. Podle organizace HRANA, jež monitoruje porušování lidských práv v zemi, měly protesty do soboty 410 obětí mezi demonstranty a 54 mezi členy bezpečnostních sil, zatčeno je přes 17.000 lidí. Při demonstracích také přišlo o život nejméně 58 dětí.

„Nástupní přijetí velvyslance bývá příležitostí k otevření nové kapitoly vzájemných vztahů. S Íránem nás nyní bohužel dělí vážné rozpory,“ uvedl Lipavský. Velvyslanci předal „důrazný apel Česka, aby Írán ukončil brutální potlačování protestů v zemi a zbrojní podporu ruské agrese.“

Írán také nedávno po určité době přiznal, že dodal Rusku bezpilotní letadla, jimiž nyní ruská armáda útočí na Ukrajinu. Tvrdí ale, že drony poskytl ještě před zahájením ruské invaze. Teherán za dodávky těchto zbraní ostře kritizoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podle kterého se Írán stává komplicem ruských teroristických činů. USA, Kanada a EU už na íránské politiky a zbrojní průmysl uvalily sankce.

Video  Putin jako kůl v plotě: Nechali ho potupně dlouze čekat na erdogana  - Reuters
Video se připravuje ...

LuCo ( 25. listopadu 2022 19:23 )

Dobrá zpráva!Jasánek s nočníkem na hlavě co by přilbou, nám úspěšně tloustne, takže brzy praskne jak žalod a bude končně finito s našim nejproválečřnějším ministrenm zahraničí všech dob!!!

Jirik-ta ( 25. listopadu 2022 08:28 )

ty pomáhat ukrajině až samýho konce🧣

Jirik-ta ( 25. listopadu 2022 08:26 )

Jak zahynul Boeing MH17 – celý film - české titulky (yutube)

pindal ( 24. listopadu 2022 22:08 )

Věřím,že jsou někteří,kteří chtějí zničit Rusko,ale proč se tak vehementně snaží naše vláda,to nechápu.Asi nějaký důvod bude,ale nemyslím si,že by to bylo přání Čechů.

pindal ( 24. listopadu 2022 20:35 )

Ne,že by chtěl Lipavský bojovat,ale chce,aby se bojovalo s Ruskem.To nikdo z těch,kteří si přejí zničit Rusko nechce sám bojovat.To by rychle změnili názor,kdyby to od nich bylo požadováno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa