Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Merkelová si po letech sype popel na hlavu: „Měli jsme na ruskou agresivitu reagovat rychleji“

Autor: ČTK, trm, inf - 
8. prosince 2022
13:05

Bývalá německá kancléřka Angela Merkelová připustila chyby ve své politice vůči Rusku. „Měli jsme na ruskou agresivitu reagovat rychleji,“ řekla dlouholetá šéfka spolkové vlády týdeníku Die Zeit s odkazem na ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym. Stavbu plynovodního projektu Nord Stream 2 ani zpětně nepovažuje za chybu, informovala agentura DPA.

Rusko letos v únoru zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu, válka si od té doby vyžádala desetitisíce životů. Ve světle těchto událostí Merkelová spolu s dalšími lídry zemí Evropské unie čelí kritice, že v období po anexi Krymu v roce 2014 měli s Kremlem jednat s větší důrazností.

9:48
Dnes

Ruské ostřelování za uplynulý den zabilo tři lidi v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a jednoho člověka v Doněcké oblasti na východě, kde zranilo dalších pět lidí, oznámili dnes podle serveru Meduza ukrajinští regionální představitelé. V Dněpropetrovské oblasti ve střední části země ruské ostřelování poškodilo 11 rodinných domů.

Dva bytové domy utrpěly škody také při útoku v Chersonské oblasti, uvedl šéf tamní regionální správy Oleksandr Prokudin. Obytné domy byly poškozeny taktéž při útocích na vesnici Novosynove v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, sdělil tamní představitel Oleh Syněhubov. Zranění tam podle něj utrpěl jeden muž.

9:15
Dnes

V Bělgorodu dnes od rána opět hoří. Již dříve byla ve městě vyhlášena raketová hrozba.

8:47
Dnes

Si Ťin-pching pojede do Francie, aby přesvědčil evropské země, aby pozvaly Rusko na summit do Švýcarska, píše zpravodajství Politico. Podle zdrojů zpravodaje může Čína odmítnout účast na budoucích mírových rozhovorech o Ukrajině, pokud se jich Rusko nezúčastní.

Zobrazit celý online

Deník Bild upozornil, že navzdory ruské invazi na Krym a Donbas v roce 2014 odmítla kancléřka dodat Ukrajině zbraně. Merkelová v létě 2021 na schůzce s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským (44) oznámila, že odmítne jakékoli dodávky zbraní do ohrožené země.

Kritici Merkelové vytýkají také to, že dopustila přílišnou závislost své země na ruských surovinách.

Merkelová v rozhovoru připustila, že po anexi Krymu neudělala dost pro to, aby Německo dodrželo závazek vůči NATO vynakládat na svou obranu nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu. „Německo i přes zvýšení nedosáhlo dvouprocentního cíle,“ řekla Merkelová. „A ani já jsem kvůli tomu každý den nepronášela plamenné řeči,“ dodala.

Exkancléřka ovšem ani s odstupem nepovažuje za chybu schválení výstavby německo-ruského plynovodu Nord Stream 2, který měl umožnit zdvojnásobení dovozu energetické suroviny z Ruska do Německa, nakonec ale vůbec nebyl uveden do provozu. Zákaz projektu by podle Merkelové „nebezpečně zhoršil ovzduší ve vztazích s Ruskem“. Závislost na ruském plynu navíc podle ní nebyla způsobena pouze společným plynovodem s Ruskem, ale i nižšími dodávkami plynu z Norska, Británie a Nizozemska.

Video  Blesk Podcast: Putin a Merkelová u jednoho stolu? Ruský prezident ji respektuje.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa