Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Putin na inspekci na Kerčském mostě: Místo ruské limuzíny řídil západní auto, Kreml to vysvětloval

Autor: ČTK, swp - 
5. prosince 2022
21:30

Ruský prezident Vladimir Putin dnes přijel osobně zkontrolovat Kerčský most, který spojuje Ruskem nelegálně anektovaný ukrajinský poloostrov Krym s ruskou pevninou. Informovala o tom ruská média. Stavbu před bezmála dvěma měsíci poškodil mohutný výbuch, který Moskva dává za vinu ukrajinským tajným službám. Putin přes most přejel v osobním voze značky Mercedes, ruské úřady předtím informovaly o obnovení části poškozené vozovky.

Na videu zveřejněném ruskými médii je Putin za volantem osobního automobilu, kde ho z místa spolujezdce o stavu mostu informuje ruský vicepremiér Marat Chusnullin.

Ze záběrů není přímo jasné, kudy auto jede. Na fotografiích zveřejněných dnes státní agenturou Sputnik ale Putin zjevně stojí u Kerčského mostu. Podle agentury byly snímky pořízeny nedaleko města Kerč, tedy na okupovaném ukrajinském poloostrově Krym.

Agentura AFP v této souvislosti uvedla, že ruský prezident na Krym zavítal poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajinu letos v únoru. Podle agentury TASS Putin při návštěvě hovořil i s opraváři a vládním činitelem zodpovědným za opravu mostu.

Agentura Reuters upozornila, že Putin řídil vůz značky Mercedes. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov později podle agentury TASS vysvětloval, proč se Putin namísto německého vozu nechopil například volantu své prezidentské limuzíny ruské výroby Aurus. „Takové auto bylo prostě na místě,“ řekl Peskov.

Silná exploze otřásla mostem letos 8. října. Po výbuchu začalo na železniční části mostu hořet několik cisteren a propadla se část silnice. Silniční provoz na mostě klíčovém pro zásobování ruské jižní fronty se po několikahodinovém přerušení částečně podařilo obnovit a později ve stejný den bylo ohlášeno i obnovení železničního provozu.

Moskva následně uvedla, že za útokem stojí ukrajinské tajné služby, Kyjev se k zodpovědnosti oficiálně nepřihlásil. Rusko, které letos v únoru na Ukrajinu zaútočilo, nicméně reagovalo rozsáhlými útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. První vlnu vzdušných úderů Moskva spustila 10. října, naposledy vyslala nad ukrajinské území střely a rakety dnes.

Most je hlavním kanálem pro zásobování anektovaného Krymu, jenž slouží jako jedna z klíčových základen pro ruské invazní operace na Ukrajině. Vzhledem k hrozbám nových ukrajinských útoků na most Putin zdůraznil potřebu vybudovat dálnici podél Azovského moře, která by spojila Krym s jihem Ruska, uvedl podle agentury AP Kreml.

AP vyložila zprávy o Putinově projížďce po Kerčském mostě tak, že se šéf Kremlu tímto způsobem pokusil povzbudit ruskou morálku. Putin most slavnostně otevřel v roce 2018. I tehdy se po mostě projel, usedl ale za volant nákladního vozu.

Video  Putinova chlouba v plamenech: Výbuch na Kerčském mostě  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa