Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Velvyslanec Mikyska v Gruzii na koberečku: Na ministerstvu vysvětloval výrok o protiruských sankcích

Autor: ČTK, lig - 
2. prosince 2022
13:44

Gruzínské ministerstvo zahraničí si předvolalo českého velvyslance v zemi Petra Mikysku kvůli jeho vyjádření o obcházení protiruských sankcí, informovalo ministerstvo na Facebooku. Důvodem pro Mikyskovo předvolání je podle Tbilisi údajný velvyslancův výrok, že část zboží, které se vyváží z Česka do Gruzie, končí v rozporu se sankcemi v Rusku. Mikyska podle zveřejněného prohlášení sdělil, že jeho slova média vytrhla z kontextu a dezinterpretovala.

Náměstek gruzínského ministra zahraničí Alexandr Chvtisašvili českého velvyslance požádal, aby svůj výrok vysvětlil. Podle Tbilisi nebylo vyjádření v té formě, v jaké se objevilo v médiích, pravdivé a poškozuje pověst Gruzie i gruzínsko-české vztahy. Chvtisašvili také Mikysku informoval o krocích, které Gruzie ohledně dodržování protiruských sankcí podniká.

Mikyska tento týden v Tbilisi sdělil, že se vývoz české produkce do Gruzie zvýšil o 80 procent, napsala agentura TASS. V této souvislosti údajně Mikyska řekl, že si je téměř jist, že část zboží končí v Rusku. Reagoval přitom na otázku bývalého starosty Tbilisi, zda odmítavý postoj gruzínské vlády podporovat sankce bude mít pro Gruzii nějaké následky.

 

Video se připravuje ...
Další videa