Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukrajinští uprchlíci se tísní na lodi: Na trajektu v malých kabinkách jich je na 1700

Autor: amb, swp - 
24. listopadu 2022
05:00

Ukrajinští uprchlíci jsou ve Skotsku už od července uvěznění na výletní lodi. Společnost jim dělá rusky mluvící posádka. Na palubě kotvící MS Victoria jsou ubytovaní kvůli nedostatku bydlení v Edinburghu. Rodiny, které utekly před válkou, tak musí přežívat ve stísněných podmínkách.

Několik měsíců se tam nachází až 1700 lidí, pro které je takhle dlouhý pobyt v nedostačujících prostorách nevhodný. Na lodi se nachází 739 kajut a plavidlo podle humanitárního experta Jima Jarvieho nesplňuje stanovené humanitární standardy.

Ubytování na lodi jim navíc stěžuje možnost zažádat o vízum nebo hledat nové ubytování. Loď totiž sotva bude představovat platnou adresu. Děti se nemohou dostatečně zapojit do vzdělávacího procesu, do škol si z lodi těžko podají přihlášku nemluvě o tom, jak se z paluby dopravit do třídy. Dospělí zase nemohou navštěvovat jinak dostupné lekce angličtiny, píše Daily Mail.

„Není divu, že mezi ukrajinskými uprchlíky narůstá frustrace. Několik měsíců je nechali na výletní lodi. Vládnoucí Skotská národní strana musí hrát lépe a najít jim trvalé ubytování, které potřebují a které si zaslouží,“ řekl k tomu mluvčí skotských konzervativců Miles Briggs.

Skotské vízum má přitom už 22 tisíc ukrajinských uprchlíků. Jen téměř 6 tisíc z nich našlo stálé ubytování, mnozí si ho navíc zařídili sami. Necelých 5 tisíc z nich žije v hotelových pokojích. 2 a půl tisíce dalších přebývá na dalších lodích, které u Edinburghu kotví. 2 500 domů přitom stále neprošlo kontrolou, aby v nich mohli uprchlíci bydlet.

Podle skotských labouristů jde o znepokojivé zprávy. Vyvolávají otázky o skandálním selhání Skotské národní strany, která uprchlíkům nedokázala najít bydlení. Podle kritiků je potřeba urychleně vytvořit plán, jak zemi vybavit proto, aby si v ní Ukrajinci mohli zařídit živobytí.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Podle vůdce skotských liberálních demokratů Alexe-Cole Hamiltona Skotové otevřeli Ukrajincům náruč, vláda to ale nedokázal podpořit. „Při téhle prakticky zanedbatelné míře by velké množství Ukrajinců mohlo na lodi nebo v hotelu čekat roky,“ dodal.  

Rada Edinburghu řekla, že Ukrajinci na lodi na svůj stav nepodali formální stížnost, komunikovali to prý jen u příslušných organizaci a agentur.

„Skotská vláda poskytuje dočasné ubytování, které je bezpečné a udržitelné, dokud lidé nebudou schopní najít vhodné dlouhodobé bydlení. Nechceme, aby v přechodném ubytování někdo trávil víc času, než je nutné,“ uvedla k tomu skotská vláda.

Zatím probíhá akce na podporu přiřazení lidí mezi dobrovolné hostitele. Ti ale nejdřív musí projít kontrolou.

Video  Výbuch rakety v Polsku: Jak zabránit dalšímu omylu? Dodat Ukrajině moderní systémy, říká analytik  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa