Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svědectví o zvěrstvech Rusů vyhnaných z „města strachu“: Mučili, znásilňovali, zabíjeli

  • Autor: DVL,ČTK,swp - 
    16. 11. 2022
    05:00

    Po osvobození Chersonu vyplouvají na povrch děsivá svědectví, se kterými přišlo několik obyvatel města. Lidé popsali mučení, znásilňování, vraždy, krádeže a nucené odvody. Mnoho místních netuší, kde jsou jejich blízcí, někteří tvrdí, že část obyvatel byla odvedena na Krym. Své výpovědi poskytli lidé novinářům z Daily Mailu, The Washington Postu, Sky News a NY Times. Šéfka mise OSN, která monitoruje aktuální situaci na Ukrajině, tato svědectví potvrdila, informovala ČTK. Dodala, že někteří ruští vězni byli také mučeni.

    Křiky Ukrajinců mučených elektrickým proudem a mrzačených ruskými vojáky se rozléhaly napříč vězením. Na tyto hrůzy vzpomíná Valerij, když se prochází vězením, ve kterém byl mučen a bit vojáky. Stalo se tak v Chersonu, který byl nedávno osvobozen ukrajinskou armádou, kdy vyšlo najevo, že ve věznici Rusové znásilňovali ukrajinské dívky a muže ubíjeli k smrti.   

  • 1.Rusové mučili lidi

    Více než 180 vězňů bylo vměstnáno do 20 cel. Na jejich stěnách Rusové napsali: „Zelenskyj, přicházíme.“ Cely byly ve druhém podlaží, první bylo určeno pro mučení. Trvalo několik hodin. Jedním z přeživších je i Valerij, místní podnikatel, který také zažil tyto hrůzy. Vzpomínal na své spoluvězně. „Byli mnohokrát mučeni. Používali elektrošoky. Topili lidi. Řezali je. Dělali věci, o kterých jsem si ani nedokázal představit, že by je nějaká lidská bytost mohla dělat. Modlili jsme se, aby se Ukrajina vrátila do Chersonu co nejdříve,“ řekl plný emocí a se slzami v očích. „Prosím odpusťte mi. Je to pro mě těžké. Velmi, velmi těžké. Prosím odpusťte.“

    Ruští vojáci nyní opustili Cherson, vyhnáni promyšlenou ukrajinskou protiofenzivou, nicméně to stopy násilí, mučení, týrání, znásilňování a kradení nesmaže. Místní vypověděli, že pokud na sobě nosili oblečení ve žlutých nebo modrých barvách, což jsou národní barvy Ukrajiny, tak jim hrozilo zastřelení nebo odvedení do věznice.

    Podle prezidenta Zelenského, který nově osvobozené město navštívil, ukrajinští vojáci našli stovky důkazy o ruských válečných zločinech. „Našli se těla mrtvých civilistů a pracovníků,“ oznámil. Podle něj už vyšetřovatelé zajistili přes 400 důkazů o válečných zločinech. „Ruská armáda za sebou zanechala stejné barbarství jako v dalších regionech,“ dodal Zelenskyj.

    Valeriij se do vězení dostal poté, co se pokusil zadržet ruské vojáky, aby vyloupili jeho kancelář.

    Andrej, který bydlel v bytě vedle věznice, řekl, že slyšel výkřiky vězňů. „Všechno jsem slyšel, bylo to strašlivé,“ vypověděl. „Znásilňovali tam dívky. Pak tam přivedli muže a ubíjeli je k smrti.“ Ze strachu z odsouzení mnoho žen mlčí.

    Další obyvatelé vypověděli agentuře Reuters o tom, jak Rusové zabíjeli a unášeli lidi. „Ruští vojáci vás mohli oslovit na ulici, zeptat se, jestli jste Ukrajinec nebo Rus. Pokud jste řekli, že jste Ukrajinec, mohli vás sebrat,“ řekla Natalia Papernaja, 43letá módní návrhářka. Rusové odvedli její přítelkyni kvůli tomu, že fotografovala sousedův dům, aby ho ujistila, že zůstal nedotčen ruským ostřelováním. Jenomže ruští vojáci jí zalepili oči páskou, na jeden den ji umístili do cely a požadovali, aby jim řekla, pro koho pořizovala ony fotografie.

    „Nedotkli se jí,“ řekla Papernaja, ale její přítelkyně slyšela křik dalších uvězněných a někteří byli nuceni vykřikovat chválu na ruského prezidenta Vladimira Putina. „Bylo tam hodně lidí, můžu i žen,“ dodala.  

    36letá Jana Šapošnikova, další módní návrhářka, řekla, že její přítelkyně byla také unesena a vyslýchána. Jana pohřbila její žlutomodrou ukrajinskou vlajku. „Pokud jste nosili cokoli žlutého nebo modrého, mohli jste být zastřeleni nebo pozváni do cely, kde byste byli mučeni,“ řekla. Dobrovolnice, kterou znala díky roznáškám humanitární pomoci, byla vzata do věznice, kde ji nenechali tři dny spát a vyslýchali jí, zda podává zprávy o ruských pozicích, řekla Shaposhnikova.

    Video  Náměstek ministryně obrany o ústupu z Chersonu: Jak Rusové zaplatí za Putinovo fiasko?  - Pavlína Horáková
    Video se připravuje ...

  • 2.Řada lidí je nezvěstných

    Co se vlastně stalo s lidmi, kteří byli zadrženi ve věznici? Někdy se brány věznice otevřely a z nich vypadl člověk, který byl fyzicky a psychicky zničený. Další zadržení byli posláni do většího vězení nebo už nikdy nebyli spatřeni. „Pokud existuje peklo na zemi, tak to bylo tady,“ vypověděl 48letý Serhij, který bydlel naproti věznice. Nechtěl uvést své celé jméno, bál se totiž ruské odvety.

    Už v sobotu a neděli lidé začali vypovídat novinářům, že byli buď oni sami zadrženi, nebo že hledají někoho, kdo byl zadržen. Mnoho obyvatel novináře zastavovalo a žádalo pomoc při hledání svých blízkých. Důvody zadržování byly různé. Rusům například vadila tetování oslavující Ukrajinu, vadili jim také lidé, kteří si dělali selfie, zatímco stáli vedle ruských vojáků, případně pokud se někdo odhodlal říct „Slava Ukraini“, posloužilo to také jako záminka k odvodu.

    Například jedna ukrajinská matka byla zadržena před zraky svého syna, následně byla zadržována po dobu dvou měsíců kvůli podezření, že pomáhá ukrajinským silám. Kněz byl zadržen a odeslán na Krym, dokonce i starosta byl odveden. Nikdo neví, kde jsou. „Mluvíme o tisícovkách lidí,“ řekl Oleksandr Samojlenko, předseda regionální rady Chersonu. „Každý den měli Rusové ve svých mučírnách 600 lidí.“ Podle předsedy ještě potrvá, než se přijde na to, kolik lidí je nezvěstných.

    Cherson je dosud největší město, které Ukrajina osvobodila. Jediné město, které je ještě větší a stále pod nadvládou Rusů, je Mariupol.

    Serhij řekl, že často viděl, jak z černého sedanu vystoupili ukrajinští zajatci, zatímco měli na hlavě tašky. „Každý mohl slyšet mučení, výkřiky,“ řekl. Manželský pár Ihor a Larysa Nikitenkovi řekli, že „Rusové sebrali, koho mohli: partyzány, aktivisty, kohokoli“. Jakmile dorazili noví vězni, staří byli vyhozeni na ulici, byli zmatení, polonazí a často vážně poranění, vypověděli manželé.

    64letý Oleksandr Kuzmin byl jedním ze zadržených. Domnívá se, že ho mučili agenti Federální služby bezpečnosti. Rozbili mu nohu kladivem, protože před téměř 10 lety bojoval proti proruským separatistům v Donbase. V okupovaných městech se Rusové snaží hledat muže s předešlou vojenskou zkušeností, často od místních požadují jejich identifikaci. Kuzmin dále vypověděl, že nad svou celou slyšel výkřiky plné bolesti. Jeden z mužů, který přišel do jeho cely, mu řekl, že byl zatčen kvůli tomu, že se snažil pomoci lidem získat ukrajinskou hřivnu, kterou se snažili Rusové nahradit rublem. Rusové použili elektrošoky na tohoto mladého muže, na jeho bradavky a penis, řekl Kuzmin.

    Vězni byli nuceni říkat „Hail Putin“ nebo „Hail Russia“, aby dostali jídlo, vypověděli sousedé, kteří mluvili s vězni po jejich propuštění. Ti, kteří odmítli, dostali elektrošoky. Dále vypověděli, že bylo vidět, že si Rusové nadvládu užívají. „Chtěli jsme je strašně moc zabít, ale museli jsme se na ně usmívat, protože jsme věděli, že stačí jedno špatné slovo a skončili bychom ve vězení,“ řekl Serhij.

    68letý Jurij popsal, jak se jeho syn dostal do vězení a pořád je zadržován na Krymu. Jeho 38letý syn Roman byl součástí místní jednotky územní obrany. Jeho jednotka bojovala i po okupaci Chersonu, stali se z nich partyzáni. Pašovali zbraně, plnili mise. Z bezpečnostních důvodů novináři nezveřejnili jejich příjmení. Rusové se týdny snažili Romana zadržet. To se jim nakonec povedlo 4. srpna. Sebrali ho do věznice, kde byl několik dnů bit. Aby zavolal svému otci, použil propašovaný telefon, který mu pomohli sehnat další vězni.

    Od té doby posílal svému synovi léky proti bolesti, cigarety a bonbóny. Naposledy se synem mluvil 20. října. O den či dva později se doslechl, že vězni byli odvedeni na Krym. Po měsíci hledání zjistil, že je Roman naživu a je držen v Simferopolu, hlavním městě Krymu. Jurij řekl, že neví, co se stalo s jeho synem, ale jako člen odboje stojí před vážným obviněním. Pokud by byl propuštěn, neví, jak by se Roman dostal domů. „Nemá žádné dokumenty, průkazy, nic,“ řekl.

    Další lidé taky vypověděli, že mají podezření, že jejich přátelé či rodinní příslušníci byli odvezeni na Krym. Další věří, že jsou jen naproti řeky Dněpr, v městě Chaplynka. Jiní nevědí, kde by vůbec měli začít s hledáním. Oleksandr Zubrytskij oslovil novináře na ulice, aby mu pomohli najít jeho nejlepšího přítele Petra Pikovskiyho. Zmizel poté, co hledal svého syna, který byl také zatčen.

  • 3.Výpovědi z cel smrti

    Olena Naumova popsala svou zkušenost. Dva ruští vojáci jí zaklepali na dveře. Měli zbraně. Nařídili jí, aby odhodila svoji zbraň. Odpověděla, že žádnou zbraň nemá. „Nelži,“ řekli jí Rusové. „Budeme tě mučit elektrošoky. Zlámeme ti kosti. Vložíme ti do těla montážní pěnu.“ Ohromená učitelka v mateřské škole Olena Naumanova sdílela některá proukrajinská videa. Rusové jí přes hlavu dali černou tašku. Odvedli ji do vězení, kde byla vyslýchána, bita a také tam slyšela křik dalších vězňů.

    Lidé byli odvedeni třeba jen kvůli zveřejňování vlasteneckých básniček. Další lidé vypověděli, že Rusové zničehonic útočili na mladé muže, kteří pak museli do nemocnice. Každý, kdo byl podezřelý ze spolupráce s partyzány, byl vážně ohrožen.

    „Bylo to město strachu,“ vypověděla Olena Samofalova, prodavačka.

    27letý Vjačeslav Lukašuk vypověděl, jak mu několik ruských vojáků a důstojníků vtrhlo do domu. Shodili ho na zem a ptali se: „Kde máš zbraně? Jak jsi v kontaktu s ukrajinskou armádou?“ Kopali do něj a bili ho pažbami pušek. Pak dostal přes hlavu tašku. „Je těžké to nazvat zatčením,“ řekl Lukashuk. „Vtrhli dovnitř a začali mě bít. V ten moment jsem svému životu řekl sbohem.“ Provinil se tím, že na autobusovou zastávku napsal nápis „Sláva Ukrajině“.

    Naproti tomu učitelka Naumanova začala po okupaci vést blog, kde psala o invazi a začala také natáčet videa na populární sociální síť TikTok. Vyzývala obyvatele Chersonu, aby povstali. 57letá Naumanova byla sama překvapena svojí odvahou. „Bydlela jsem v Sovětském svazu a už jsem se do něj nikdy nechtěla vrátit. Bylo to jako vězeňský kamp,“ dodala. Na svém účtu na TikToku měla přes 105 000 odběratelů.

    Olena Samofalova vypověděla, jak byla svědkyní odvodu několika lidí, kteří zpívali ukrajinskou hymnu. Mluvila také s jednou obětí, která jí sdělila, že ruští vojáci bili ženy pažbami pušek do ňader. Olena Naumanova uvedla, že byla uvězněna v cele bez oken, ve které byly jen dvě židle. Poté byla vyslýchána. Ruští vojáci se jí ptali, s kým spolupracuje. Při výslechu dostávala facky. „Bála jsem se, že mě zabijí,“ řekla Samofalova. „Ale jsem dobrá herečka, tak jsem se rozhodla, že budou hrát roli emocionální a ne příliš chytré dívky. Celou dobu jsem brečela, předstírala jsem, že jsem slabá. Pokud bych se chovala jako hrdina, byla bych už mrtvá.“

    Její přítel byl přes konečky prstů mučen elektrickým proudem. Jmenuje se Oleksandr, ale ze strachu před Ruskem nechtěl novinářům prozradit celé své jméno. „Jak hrozné to bylo? Počůral jsem si kalhoty. Nechtěl jsem žít,“ vypověděl přeživší.

    V cele zůstal tři dny, jeho přítelkyni Oleně to trvalo déle. Byla vyslýchána a bita po dobu čtyř dnů, poté ji vojáci nechali v cele dalších sedm dnů. Než ji propustili, donutili ji natočit omluvné video. Omluvila se za to, že okupanty nazvala „prasaty“ a také za to, že řekla, že Cherson náleží Ukrajině.

  • 4.Slova šéfky mise OSN

    Rusko i Ukrajina mučily válečné zajatce, včetně šoků elektrickým proudem a nuceného svlékání, uvedla šéfka mise OSN monitorující humanitární situaci na Ukrajině Matilda Bognerová. Prohlášení je založeno na svědectví 159 mužů a žen zajatých Ruskem a 175 mužů zajatých ukrajinskou stranou, uvedly agentury.

    „Zákaz mučení a špatného zacházení je absolutní, a to také a zejména v době ozbrojeného konfliktu,“ uvedla Bognerová ve videohovoru přenášeném z Kyjeva.

    Z válečných zajatců držených ruskými silami naprostá většina lidí, s nimiž zástupci mise OSN hovořili, řekla, že byli za internace denně mučeni a bylo s nimi špatně zacházeno, uvedla Bognerová.

    Rusové je bezprostředně po zajetí bili, převáželi je v přeplněných nákladních autech nebo autobusech, někdy i více než den neměli přístup k vodě nebo toaletám. „Měli svázané ruce a oči zalepené páskou tak pevně, že jim zůstala zranění na zápěstí a na obličeji,“ řekla Bognerová.

    Podle její zprávy pouze ukrajinská strana umožnila pracovníkům mise OSN přístup k zajatým vojákům v souladu s mezinárodním právem.

    S ukrajinskými vojáky vězněnými Ruskem hovořili členové mise OSN až po jejich propuštění z ruského zajetí.

    OSN podle Bognerové rovněž obdržela „věrohodná obvinění“ z hromadných poprav ruských válečných zajatců zajatých ukrajinskými silami a z několika případů mučení a špatného zacházení.

Video se připravuje ...
Další videa