Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Týrání postižených na Ukrajině? OSN varuje před brutálními sirotčinci pro mladistvé s poruchami

Autor: tsv, swp - 
13. listopadu 2022
17:50

Experti na lidská práva z Organizace spojených národů (OSN) upozornili na týrání postižených dětí a dospělých v sirotčineckém systému na Ukrajině. Do specializovaných zařízení posílají rodiny své potomky s postižením již od dob Sovětského svazu, nyní je ale podle odborníků čas na reformu. „Všechny války v momentě odhalí historické chyby. Je čas jednat.“ Teenageři a dospělí v „sirotčincích“ spí v kotcích, 18letý Vasyl strávil hodiny přivázaný k lavičce.

Po vpádu ruské armády na ukrajinské území se tisíce lidí s postižením vrátily zpět ke svým rodinám, někteří ale nadále přežívají v otřesných podmínkách v takzvaných sirotčincích. Systém o asi 700 institucích měl dosud v péči přes 100 tisíc mladých dospělých a dětí. V době války ovšem dotyční čelí ještě větším hrozbám, mnozí končí na ulici nebo v rukou obchodníků s lidmi, píše server BBC.

Samotní Ukrajinci často nevědí, k jakému násilí v sirotčincích dochází. V dobách Sovětského svazu vláda nabádala rodiny, aby své příbuzné s postižením předávaly systému, jenž funguje dodnes. Jeden z expertů na lidská práva pro postižené při OSN Gerard Quinn potvrdil, že problém probíhající válce dlouho předcházel. Na Ukrajině proto podle něj nastal čas k tomu, aby vláda „stiskla restartovací tlačítko do budoucnosti“.

„Všechny války v momentě odhalí historické chyby a předávání lidí do ústavní péče je jednou z těch chyb,“ uvedl Quinn. „Je čas jednat, stisknout restartovací tlačítko do budoucnosti. V rámci toho potřebujeme jasný závazek ukrajinské vlády ke zničení systému institucionalizace.“

Dodal, že v procesu znovu vybudování Ukrajiny je nutné brát lidi s postižením jako prioritu. Organizace a samotný stát musí mimo jiné dané sirotčinecké instituce okamžitě přestat financovat, doplnil.

V pleně přivázán k lavičce

Britští novináři v červnu odhalili pět „sirotčinců“, kde personál dlouhodobě týral ubytované pacienty. Mladí lidé museli spát v kotcích a mnozí včetně malých dětí vykazovali znaky těžké podvýživy. V jedné z institucí nalezli 18letého Vasyla Velyčenka, který strávil několik hodin přivázaný k lavičce, po celou dobu navíc seděl na přímém slunci. Měl nasazenou plenu a kýval se ze strany na stranu, navzdory hlasitému křiku mu nikdo nepřišel na pomoc.

Vasylovi rodiče dostali možnost svého syna navštěvovat, smířili se ale se způsobem, jakým o něj bylo v instituci postaráno.

Vasyl trpí epilepsií a má poruchu učení, rodina se o něj původně chtěla postarat sama, neměla ale dostatek prostředků a předala ho proto sirotčinci. Chlapci tehdy bylo pouhých pět let. Obětí systému na Ukrajině přibývá, instituce v posledních letech dosahovaly plné kapacity a musely své pacienty převážet do „sirotčinců“ v Rumunsku a Moldavsku.

Experti při OSN předložili důkazy, které nasvědčují tomu, že Ukrajina sousedním zemím povolovala s péčí o postižené pacienty pomáhat jen pod podmínkou, že budou lidé stejně jako v domovském státě drženi v daných institucích. „Třetí země mají těžkou odpovědnost asistovat Ukrajině, aby občané včetně dětí s postižením měli lepší budoucnost,“ varovali odborníci.

Na Ukrajině jsou dál vězněny a týrány desetitisíce lidí s postižením.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

 
22:57
26. 4. 2024

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku, a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

21:56
26. 4. 2024

Šéf Brovarského rajonu v Kyjevské oblasti Volodymyr Majboženko na předchodu pro chodce čtyři přejel. Nadýchal 2,3 promile, ukazuje kanál Nexta. Ve funkci ihned končí.

Kompletní online

Video  Rusy na Krymu vyděsily exploze: Utíkali z pláží pryč  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa