Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Od katedry ke zbraním: Bývalá ukrajinská učitelka se stala první ženou v čele dělostřelecké jednotky!

Autor: pma - 
31. října 2022
14:00

Až do roku 2016 bylo její pracovní náplní učit žáky historii. Kariéru učitelky však Ukrajinka Ljubova Plaksyuková vyměnila za obranu vlastní země ve válce. Odvážná matka svým odhodláním motivuje mnoho lidí, jsou ale i tací, kteří mají strach o její život.

Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny na sociálních sítích zveřejnil fotografii Ljubovy Plaksyukové. Ta se nově stala první ženou, která stanula v čele dělostřelecké jednotky ozbrojených sil Ukrajiny. „Žena a její zbraň. Ljubova Plaksyuková je první ženou, která vede dělostřeleckou jednotku,“ uvedlo na Twitteru ukrajinské ministerstvo obrany.

Ještě do roku 2016 Ukrajinka učila mladé žáky ve škole dějepisu, teď však sama píše dějiny frontě jako první žena v této pozici. Už na začátku války se Ljubova rozhodla aktivně bránit svou zemi i přesto, že má doma malé děti. Nejen pro ty chce zajistit příměří a ukončit válku, kterou na konci února rozpoutalo Rusko.

„Když jsme se s ní potkali, ukázala nám celou sadu fotek východů a západů slunce, které pořídila na svůj mobilní telefon. Opravdu nás to dojalo, protože i v první linii, v zákopech, si dál všímá krásy kolem sebe,“ uvedl ukrajinský fotograf Kostiantyn Liberov.

Zpráva o jejím vedení jednotky ozbrojených sil mnoho Ukrajinců dojala a potěšila. „Po válce bude tou nejlepší učitelkou dějepisu. Naučí žáky totiž tu historii, kterou sama utvořila,“ napsal na Twitteru jeden ze sledujících. „Silná a statečná žena, držím jí palce,“ komentovala fotografii další žena.

Našli se ale i tací, kteří se o Ljubovu bojí. „Přeji vám hodně štěstí, snad budete v bezpečí vy i vaše rodina,“ uvedl na sociálních sítích jeden z uživatelů. „Krvácí mi srdce, když vidím tyto fotky. Neměla byste to dělat, ale Ukrajina potřebuje porazit Rusko. Hodně štěstí,“ doplnil jiný sledující.

Video  Generál Pavel: Putin chce co nejvíc mrtvých civilistů! Rusové dál přitvrdí.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa