Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Malý Maxim (11) chtěl narukovat do Ukrajinské armády: Vojáci ho v pořádku vrátili matce

Autor: pma - 
17. března 2022
14:59

Dojemného gesta se dostalo ukrajinské armádě, když za nimi přišel mladý chlapec, který utekl z domova, aby se mohl stát také vojákem.

Nasadit vlastní život ve válce už se na Ukrajině nebojí ani děti. Důkazem je toho teprve jedenáctiletý Maxim. Utekl od rodiny a v noci přišel za ukrajinskými vojáky s nabídkou stát se jejich pomocníkem ve válce. Vojáci byli z jeho ochoty zapojit se do bojů dojatí, ale zeptali se chlapce, odkud je, a bezpečně ho dovedli zpět k jeho rodině.

Z toho sice malý Maxim radost neměl, jeho čin však mnohé dojal. „Tohle je něco tak krásného, to Moskva v životě nepochopí,“ komentoval čin chlapce na Twitteru jeden z uživatelů. „Jeho odhodlání je skvělé, ale bohužel nejvíce zasaženými oběťmi války budou právě děti. Musíme dbát na jejich duševní zdraví,“ napsala jiná uživatelka. „Takový statečný chlapec! Věříme, že to vojáci zvládnou i tak. Sláva Ukrajině,“ myslí si další uživatelka.

14:25
Dnes

Evropa se přesunula do předválečné éry, to se nestalo od roku 1945, řekl polský premiér Donald Tusk. „Nejvíc alarmující je, že je možný doslova jakýkoli scénář. Takovou situaci jsme nezažili od roku 1945. Vím, zní to drtivě, zvláště pro lidi z mladší generace, ale musíme si morálně zvyknout na novou dobu. Jsme v předválečné době. Nepřeháním. Každým dnem je to víc a víc evidentní,“ uvedl pro španělský deník El País.

Vyzval také Evropany, aby více utráceli na obranu. Zejména připomněl nutnost vyčlenit na obranu alespoň 2 % HDP podle základního principu NATO.

14:03
Dnes

Spolkový poslanec za německou politickou stranu Alternativa pro Německo (AfD) Petr Bystroň právně napadne tvrzení českého Deníku N, že přijímal výhody od ruské vlivové organizace. Bystroň, který je českého původu, dnes ČTK řekl, že nynější kauza je pomstou vlády premiéra Petra Fialy za jeho projev na předloňské protivládní demonstraci v Praze. Deník N společně s německým týdeníkem Der Spiegel ve čtvrtek napsaly, že Bystroň byl podle Bezpečnostní informační služby (BIS) jedním z politiků, kteří od proruské organizace dostávali peníze.

13:58
Dnes

Ministr vnitra Ihor Klymenko sdělil, že Rusko v noci na dnešek a ráno útočilo na deset ukrajinských oblastí, přičemž zasáhlo i civilní objekty a soukromé domy. Lékařskou pomoc vyhledalo šest lidí včetně dítěte, dodal Klymenko. Šéf Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak podle agentury AP informoval o jednom zabitém a dalším zraněném člověku při jiném dnešním ruském útoku.

Zobrazit celý online

Video  Poleščuk Čechům zprostředkovává informace o válce: Nesuďte uprchlíky podle oblečení  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa