Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Půl roku bez pitné vody: Rusové zničili potrubí v Mykolajivu úmyslně, usvědčily je satelitní fotky

Autor: ČTK, swp - 
26. října 2022
21:47

Ruští vojáci v dubnu záměrně poničili vodovodní potrubí, které přivádělo pitnou vodu do Mykolajivu na jihu Ukrajiny, uvedla ruská redakce BBC na základě vlastního vyšetřování. Mykolajiv je už půl roku bez pitné vody a lidé na ni musejí stát frontu u cisteren.

Novináři ruského servisu BBC analyzovali satelitní snímky poškozených úseků potrubí, které porovnávali s vlastními fotografiemi i fotografiemi jiných médií. Na jednom ze satelitních snímků pořízených společností Maxar je vedle poškozeného úseku vidět ruská vojenská technika. Fotografie pochází z dubna, kdy byla daná oblast pod kontrolou ruských sil. Další fotografie podle zhodnocení odborníků, které BBC oslovila, dokazuje, že potrubí bylo v různých místech poškozeno záměrně.

„Domnívám se, že poškození vzniklo po záměrném umístění výbušné nálože buď přímo pod potrubí, nebo i na něj,“ sdělil BBC nejmenovaný odborník.

20:48
Dnes

Hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny se v loňském roce zvýšil o 5,3 procenta poté, co se předloni v důsledku ruské invaze propadl téměř o třetinu. Oznámil to dnes ukrajinský statistický úřad. Ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková již v lednu uvedla, že ukrajinská ekonomika loni vzrostla o pět procent.

19:46
Dnes
!

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 140 mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích. Ruští vyšetřovatelé dnes uvedli, že mají důkazy o finančních vazbách útočníků na Ukrajinu, která však jakýkoliv podíl na útoku odmítla.

18:36
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že si telefonoval s předsedou americké Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a naznačil, že ho požádal o to, aby nechal hlasovat o další americké vojenské pomoci Ukrajině. Ta se už přes dva roky brání ruské invazi a v poslední době se objevují zprávy, že jí dochází munice. Důležitou vojenskou pomoc od Spojených států však blokuje republikánské vedení sněmovny.

„Informoval jsem předsedu Johnsona o situaci na bojišti, konkrétně o dramatickém nárůstu ruského vzdušného teroru,“ napsal na sociální síti X ukrajinský prezident. „Jen minulý týden bylo vypuštěno na ukrajinská města a komunity 190 střel, 140 dronů Šáhed a 700 řízených leteckých bomb. Největší ukrajinská vodní elektrárna je mimo provoz. V této situaci je zásadní, aby americká pomoc Ukrajině rychle prošla v Kongresu,“ doplnil.

Zobrazit celý online

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo útoky na ukrajinskou kritickou infrastrukturu. Ničení zdrojů, které jsou nepostradatelné pro zachování života civilního obyvatelstva, je ale porušením humanitárního práva, připomněla BBC.

Šestatřicetiletá Hanna z Mykolajivu popsala, že v jejím domě teče technická voda. Ta se ale nedá použít ani na pití, ani na přípravu jídla. „Je opravdu hodně slaná a má zelenohnědou barvu,“ popsala Hanna. Voda je slaná, protože od května do města proudí z ústí řek Dněpr a Jižní Bug do Černého moře. Pokud se v ní člověk umyje, může mít kožní problémy.

Čekat venku ve frontě na vodu je ale nebezpečné, protože Mykolajiv čelí intenzivním vzdušným útokům ruských sil. „Člověk má strach jít ven. Když stojíš ve frontě, nedej bože, aby zrovna něco přiletělo,“ popsala Hanna, jež do Mykolajivu utekla z Chersonské oblasti poté, co ji z velké části ovládla ruská vojska.

Video  Tragédie v Mykolajivu: Chlapec strávil pod troskami šest hodin.  - reprofoto Twitter @soy_ucraniana
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa