Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Pro Putina dobyl Krym. Teď se naštvaný separatista připojil k bojům. Ukrajina vypsala na Girkina odměnu

Aktualizováno -
16. října 2022
19:35
Autor: tsv - 
15. října 2022
17:15

Proruský separatista plukovník Ivan Girkin, známý též jako Ivan Strelkov, se přidal k armádě okupantů. Muž v minulosti pomohl Kremlu obsadit Krymský poloostrov, členy Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) včetně jednoho Čecha držel jako rukojmí a pravděpodobně vydal v roce 2014 povel k sestřelení civilního letounu malajsijské aerolinky s téměř 300 lidmi na palubě. Fotografii Girkina ve vojenské uniformě na internetu zveřejnila jeho manželka. Ukrajina vypsala na Girkina odměnu ve výši 100 tisíc dolarů (asi 2,5 milionu korun).

O tom, zda se Girkin vydal na frontu, zprvu pouze debatovali uživatelé twitteru. Separatista několik dní nezveřejňoval žádné příspěvky na internetu, což se jeho sledujícím zdálo podivné, uvedla běloruská televize Nexta. Ještě než situaci objasnila Girkinova manželka, propagandista Maxim Fomin ve svém videu uvedl, že se pravděpodobně přidal k dobrovolnickému batalionu.

První pokus mu nevyšel

Muž se pokusil dostat na bojiště už v polovině srpna, kdy se s falešným pasem na jméno Sergej Runov snažil vniknout do Chersonské oblasti, pokus mu ale z neznámých důvodů zmařili Rusové, kteří ho zadrželi na Krymu. O události psala některá ukrajinská a ruská média, oficiální zdroje ale zadržení nikdy nepotvrdily. Girkin následně na sociálních sítích uvedl, že ve vazbě nebyl a že se dříve nebo později na frontě vyskytne.

Ukrajinská vojenská rozvědka zaručuje výplatu 100.000 dolarů za předání Igora Girkina (Strelkova) do ukrajinského zajetí,„ napsala dnes tajná služba na své webové stránce.

Předtím, než se stal ministrem obrany v samozvané Doněcké lidové republice, působil jako důstojník ve Federální službě bezpečnosti (FSB). Tajná služba je současnou napodobeninou sovětské KGB. Jako ministr obrany nepůsobil dlouho, jelikož byl později povolán zpět do Ruska.

Po boku okupující armády chtěl Girkin bojovat od propuknutí okupace Ukrajiny, za postup při invazi ale Kreml několikrát kritizoval. V létě zveřejnil ostrou kritiku postupu Kremlu v invazi a zpochybnil význam obsazení Lysyčansku.

Ostrá kritika Kremlu

Girkin naznačil, že ruské síly zaplatily příliš vysokou cenu za omezený zisk a nesplnily ohlášené cíle „druhé fáze zvláštní vojenské operace“ (operace na východní Ukrajině po ústupu Ruska od Kyjeva), napsal ISW. Girkin podle něj poznamenal, že ukrajinská obrana Lysyčansku byla záměrně navržena tak, aby způsobila ruským jednotkám co největší škody a vyčerpala ruskou živou sílu a techniku. Naznačil, že přijetí bitvy za podmínek Ukrajinců bylo podle něj chybným krokem ruského vedení.

Girkinovy výroky přímo podkopávají snahy Kremlu vykreslit Lysyčansk jako významné vítězství či bod obratu a ukazují, že rozčarování mezi ultranacionalistickými elementy v ruském informačním prostoru zůstává hluboké,“ domnívá se americký institut.

Na konci září pak zuřil kvůli výměně válečných zajatců, během které Rusko propustilo desítky obránců Azovstalu. „Je to horší než zločin a horší než chyba,“ napsal na platformě Telegram.

17:36
Dnes

Norsko letos zvýší svou vojenskou a civilní pomoc Ukrajině čelící ruské invazi o sedm miliard norských korun (14,8 miliardy Kč). Podle agentury AFP to dnes oznámil norský premiér Jonas Gahr Störe.

„Pro obyvatele Ukrajiny je to otázka života a smrti,“ řekl na tiskové konferenci Störe a popsal nejistou situaci na místě. „Je to také otázka bezpečnosti a stability v Evropě, a tedy i pro Norsko,“ uvedl po setkání s opozičními lídry s cílem zajistit širokou shodu.

16:50
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se domnívá, že Ukrajina bude přijata do Severoatlantické aliance až poté, co vyhraje válku, kterou proti ní před více než dvěma lety rozpoutalo Rusko. Zelenskyj to uvedl při setkání s důstojníky, kteří podstupují výcvik podle aliančních standardů. Setkání se zúčastnil také generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. Napsal to dnes list Ukrajinska pravda s odvoláním na video ze schůzky, které prezident zveřejnil na sociální síti.

16:16
Dnes

Moskevský soud vzal do vazby čtyři mladíky a dívku, obviněné ze zapálení vrtulníku Ka-32 na moskevském letišti Ostafjevo v noci na 26. dubna. O zničení vrtulníku v Moskvě minulý pátek informovala na telegramu ukrajinská vojenská rozvědka, která také zveřejnila záběry ze zapálení stroje, aniž se k zodpovědnosti za akci přímo přihlásila.

Stanislav Chamidulin, Daniil Jamskov, Nikita Bulgakov, Roman Jakovec a Anastasija Molčalinová čelí podle sdělení soudu obvinění ze spáchání teroristického činu v organizované skupině. Za to jim v případě odsouzení hrozí až 20 let vězení.

Podle informací ze sociálních sítí je nejmladší devatenáctiletá Molčalinová, nejstarší jsou dvaadvacetiletí Jamskov a Bulgakov. Pocházejí z různých ruských regionů. Chamidulina podle vyšetřovatelů zverbovaly ukrajinské tajné služby a pak za peněžní odměnu zlákal na internetu další ruské občany pro svůj plán; pětice pak zničila vrtulník. O občanství samého Chamidulina se komuniké nezmínilo, poznamenal server BBC News.

Zobrazit celý online

Video  Vojenský expert: Protiraketový deštník? Nezničí všechno, ale bezpečnost Čechů se zvýší  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa