Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pošle Bělorusko vojáky na Ukrajinu? Lukašenko čelí hrozbám a za Putina nikdo bojovat nechce

Autor: tsv - 
15. října 2022
05:00

Schůzky ruského vůdce Vladimirem Putinem a prezidenta Běloruska Alexandera Lukašenka vyvolaly obavy z nasazení běloruských vojáků na ukrajinskou frontu, podle některých funkcionářů a expertů ale posílení ruské armády o sousední jednotky příliš nehrozí. „Nikdo nechce bojovat za Putina,“ uvedl Franak Viačorka, poradce běloruské opoziční političky Světlany Tichanovské. „Nemáme na to vojáky ani techniku.“ Přesto se v posledních dnech spekuluje o tiché mobilizaci na běloruské straně.

Bělorusko okupantům významně pomohlo již před začátkem invaze, kdy zahraničním vojákům poskytlo své území k přípravám na okupaci. Na bělorusko-ukrajinských hranicích byla shromážděna vojenská technika i množství samotných útočných jednotek, Lukašenko ale dosud svou vlastní armádu na Ukrajinu nevyslal.

O tom, že se diktátorovy plány možná změnily, promluvil na schůzi představitelů států G7 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který zároveň požádal mírotvorce Organizace spojených států, aby pomohli udržet ukrajinské hranice. Běloruský ministr obrany ale v úterý ujišťoval, že veškerá jednání se soustředí pouze na obranná opatření. „V tuto chvíli jednáme pouze s cílem zajistit dostatečnou odpověď na dění poblíž našich hranic,“ uvedl Viktor Chrenin.

Putin má samozřejmě velkou páku, ale nemůže Lukašenka donutit, aby spáchal politickou sebevraždu,“ konstatoval běloruský politický analytik Artyom Šrajbman. „Což je důvod, proč si myslím, že se bude Lukašenko rozhodně snažit odolat jakýmkoli nátlakům k zapojení do války. Na druhou stranu se nemohu vsadit, že v tom bude úspěšný navěky. Jsou způsoby, jakými Rusko může Bělorusko k boji vyprovokovat.“

Slabá armáda a Lukašenkova nahnutá reputace

Bělorusko v posledních týdnech organizovalo četná vojenská cvičení. „Minsk testoval všechny své schopnosti, jako by se připravoval na válku,“ uvedl nezávislý vojenský analytik Konrad Muzyka. „Toto chování má tři možná vysvětlení: Zaprvé, příprava na útok NATO. Zadruhé, úmysl zaměstnat ukrajinské vojáky u hranic, aby nemohli být vysláni do jiných oblastí. Nebo zatřetí, přípravy na útok na Ukrajinu.“ Dodal ale, že běloruská armáda „je relativně slabá a navzdory Lukašenkově rétorice tam toho moc nemají“.

O tom, že by Bělorusko plánovalo vyslat své jednotky na Ukrajinu, pochybuje i Viačorka. „Nemáme o tom žádné důkazy,“ uvedl. „Armádní velitelé se vlastně naopak snaží uklidnit vojáky s tím, že nebudou vysláni do války, protože vojáci se velmi bojí, když vidí dosavadní úspěchy Ukrajinců. Nikdo nechce bojovat za Putina.“

„Nemáme na to vojáky ani techniku,“ pokračoval. „Hodně techniky již bylo odevzdáno Ruské federaci. Všechno, co se dalo využít, se už využilo. Máme jen minimum vojáků připravených k boji, maximálně sedm tisíc, a ti nejsou připravení na útočnou operaci.“ Lukašenko navíc podle serveru The Guardian pravděpodobně nebude chtít riskovat svou pozici poté, co v roce 2020 přestál masivní protesty proti svému znovuzvolení. Válka na Ukrajině je navíc na základě výsledků anket v Bělorusku velmi nepopulární.

„Nechce být zatažen do války kvůli velkému množství rizik, která by mu to přineslo,“ řekl s odkazem na Lukašenka Šrajbman. „Autoritáři většinou neustojí vojenské porážky.“

Video  Generál Pavel: Putin chce co nejvíc mrtvých civilistů! Rusové dál přitvrdí  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa