Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ceny paliv v Česku vyskočily za jediný týden o tři koruny. A porostou dál, varují experti

Aktualizováno -
13. října 2022
11:39
Autor: ČTK - 
13. října 2022
08:02

Ceny paliv v Česku za týden výrazně vzrostly. Benzin Natural 95 zdražil o téměř tři koruny na 41,92 Kč/l. Litr nafty stojí v průměru 45,29 koruny, což je o 2,29 Kč více než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Pohonné hmoty začaly zdražovat od začátku října po zvýšení spotřební daně z benzinu. Analytici podobný vývoj očekávali a předpokládají, že ceny paliv porostou dál.

Paliva v Česku s výjimkou konce prázdnin zhruba od začátku července zlevňovala. Před dvěma týdny se ale tento trend otočil. Spotřební daň z benzinu se od začátku října vrátila z 11,34 koruny na 12,84 koruny za litr. Nižší daň na benzin i na motorovou naftu platila v Česku od června. U nafty zůstala snížená sazba do konce roku 2023, činí 8,45 koruny na litr. Spotřební daň z pohonných hmot vláda snížila v reakci na jejich vysoké ceny kvůli válce na Ukrajině.

Podle ministerstva financí (MF) zdražení pohonných hmot odpovídá růstu cen ropy a paliv na mezinárodních trzích. „Ministerstvo financí ceny pohonných hmot a jejich marže nadále monitoruje. Na základě dostupných předběžných dat můžeme tvrdit, že v současnosti jsou marže u čerpacích stanic poměrně nízké, čímž čerpací stanice zpomalují růst cen pohonných hmot, a to i v porovnání s okolními státy,“ řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva Tomáš Weiss. Výsledky kontrol marží za září podle něj MF zveřejní v polovině příštího týdne.

„Zdražování pohonných hmot v ČR bude pokračovat. Průměrné ceny se v nejbližším týdnu zvýší o dalších 60 až 80 haléřů na litr,“ řekl ČTK analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Evropské velkoobchodní marže podle něj v posledních dvou týdnech výrazně rostou u benzinu i u nafty. Výrazným faktorem je stávka pracovníků ve francouzských rafineriích.

Podle analytika XTB Jiřího Tylečka se už naplno projevila zvýšená spotřební daň na benzin od počátku října. „Rychle se tak uzavírá cenový rozdíl mezi těmito palivy. Trh začíná vnímat zákaz importu ropy a ropných produktů z Ruska, který vstoupí v platnost v EU od prosince. Ceny paliv v Rotterdamu také výrazně rostou. Na čerpacích stanicích se v následujících dnech pravděpodobně nedočkáme změny trendu. Růst by měl pokračovat, i když se dá očekávat jeho zpomalování. Průměrná cena nafty možná už do víkendu překročí úroveň 45 korun za litr,“ řekl Tyleček.

„Očekávali jsme, že čerpací stanice alespoň mírně sníží svou marži, to se však zatím pravděpodobně nestalo. Zajímavé tak budou výsledky kontroly marže čerpacích stanic za září. K zastropování marží čerpacích stanic však patrně nedojde, energetického průmyslu se bude týkat mimořádné zdanění v letech 2023 až 2025. Stát by tak zde byl sám proti sobě,“ řekl ČTK analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) není hlavním důvodem pro delší zdaňování nafty nižší sazbou její nynější vyšší cena, ale konkurenční prostředí. Největšími konkurenty českých dopravců, zejména menších, jsou podle něj při podávání cenových nabídek dopravci z Polska, Slovenska, Maďarska, Rumunska a také z Turecka. Ve většině z těchto zemí je spotřební daň na motorovou naftu podle ministra na evropsky nejnižší možné úrovni.

Přestože paliva zdražila, stále jsou stále levnější než na začátku prázdnin. Průměrná cena Naturalu se tehdy blížila 48 Kč/l, což byla dosud nejvyšší úroveň. Zhruba stejně tehdy stála nafta, dražší byla jen na jaře krátce po vpádu ruské armády na Ukrajinu.

Loni touto dobou byl Natural v průměru o 6,54 koruny levnější. Za litr nafty tehdy řidiči platili o 11,38 koruny méně.

Nejlevnější paliva nyní natankují motoristé v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 41,56 Kč. Naftu tam prodávají průměrně za 44,81 Kč. Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě průměrně 42,86 Kč a litr nafty 46,26 Kč.

Video  Pohonné hmoty a jejich zdražování v reakci na Ukrajinu  - Videohub
Video se připravuje ...

frantacizek ( 14. října 2022 05:08 )

Tom, cintronel - jakože nám to Arabáči tady chtějí nandat. OPEC hoši snížil těžbu o 2mil. barelů denně, což je dost. Už tam měli tak milion rezervu. V prosinci má začít totiž platit embargo na sovětskou ropu, tak fosilní mentoši drží spolu, zamrzli v pravěku - plyn položí stejně jaderné fúze, které jsme blízko a ropa je taky přežitek, pokud můžeme využít přírodní zdroje a naučíme se energii navíc skladovat, což už tady dva takové projekty jsou - tuším finský a holandský... navíc EU je v obnovitelných zdrojích jedničkou na světě, tak proč podporovat Arabáče a soudruhy mentoše z Kremlu..
Joe Arabáčům teď zkrátí řetěz tím, že pohrozí, že U.S. army přestane chránit ropná pole v Perském zálivu, když tu těžbu nevrátí zpět, anebo se mohou začít nechat vyzbrojovat od nového kámoše - Sovětského svazu.. všichni vidíme, jak na tom soudruh Putin je se stavem výzbroje (zastaralé tanky, munice, tanky ještě krade Indii, která je z toho nešťastná, pač jim je dali na opravu a oni je posílají do boje). Arabáči nakupují přitom nejvíce armádní techniky na světě z USA.
Popř. se zruší sankce Iránu a Venezuele a mají hned nové konkurenty na trhu. Já bych pro to i nyní krátkodobě byl, protože by to mohlo rozhádat Irán a Sověty, taková ta obchodní konkurence, navíc trošku narušit rozpínavost Sovětů ve sféře vlivu USA - jižní Americe.
Američanům jinak taky zdražuje benzín, všem.. Joe to bude muset řešit. Nejhorší by bylo, kdyby pozastavil export a drželi si svou ropu u nich na trhu. To by tady přišlo ještě vyšší zdražení u nás. Ale to neudělá, doufám, kvůli transatlantické spolupráci. ví, že by nahrál Sovětskému svazu, což je teď největší troll na trhu..

Citronel ( 13. října 2022 14:01 )

Ale proč to nezkusit zvednout, lidé zas tak moc neremcají, většina Čechů řekne " no co se dá dělat", tak bych se jako stát snažil z nich vycucat co nejvíce, při prvním remcání bych zdražování zastavil. Na silnicích to vůbec není vidět, že by někdo omezil dopravu, vypadá to, že naopak.

bullshit ( 13. října 2022 12:39 )

Lubos Beyr ( 13. října 2022 09:15 )

To by mě zajímalo tedy kde a napiš nám tu zázračnou cenu.

Fucik ( 13. října 2022 08:41 )

Co je na tom, pumpaři od Zlaté podkovy si jen kompenzují prodělek...

Zobrazit celou diskusi