Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Palce nahoru! Dělají to, co dělat mají.“ Takhle vnímají Rusové válku na Ukrajině

Autor: tsv - 
27. srpna 2022
18:23

Novináři se v ulicích ruské Moskvy ptali místních na jejich názory na okupaci Ukrajiny. Lidé se na jednotném názoru neshodnou, někteří s okupací nesouhlasí, jiní ji hlasitě podporují a někteří se o speciální operaci bojí otevřeně hovořit. Ruská Státní duma již na začátku invaze přišla s novým zákonem, který ruským občanům zakazuje protestovat proti okupaci nebo se o ní negativně vyjadřovat, soudy nyní trestají i používání samotného slova válka. „O tomhle se nemluví, neprovokujte nás,“ hrozili někteří z dotazovaných.

Novináři se v Moskvě setkali s několika různými reakcemi na válku. „Doufám, že nemají žádné úspěchy,“ řekl s odkazem na ruskou armádu jeden z kolemjdoucích. „Doufám, že selhali v té své ‚speciální operaci‘.“ Z dotazovaných byl muž jediným, který se během rozhovoru se serverem Radio Free Europe postavil na stranu Ukrajiny. Svými slovy riskuje i desetiletý trest odnětí svobody.

Lidé, kteří se k věci vyjádřit nechtěli, většinou uvedli, že se nezajímají o politiku a že o sporu nic neví. Je diskutabilní, zda novinářům říkali pravdu, nebo se jen báli vyslovit svůj upřímný názor. Někteří odvážlivci v Rusku od propuknutí invaze pravidelně demonstrují, davy ale rozhání policisté s obušky a svolením k násilnému zatýkání. Na policejní stanici mnohdy končí i nezletilé děti.

Někteří se podle vlastních slov straní všem médiím a zprávám o vývoji okupace. „Situaci nesleduji. Jde o princip,“ uvedl mladý muž. „Mám toho plné zuby.“ Jiný muž na sousedící lavičce dodal, že neposlouchá večerní zprávy a o invazi na Ukrajinu se nezajímá. „Nesledujeme to, nezajímá nás to. Je škoda, že si kvůli sankcím už nemůžeme koupit nějaké věci. Ale jinak je nám to fuk,“ souhlasili další dva mladí dotazovaní.

Palce nahoru! Dělají, co mají

Jedna žena středního věku na kameru na rozdíl od většiny ostatních dotazovaných uvedla, že s okupací zcela souhlasí a podporuje ruskou armádu. „Plně podporuji, co naše armáda dělá na Ukrajině,“ vzkázala. „Myslím, že nevíme všechno, protože je to vojenská operace, takže je to tajné.“

Invazi si pochvaloval i kolemjdoucí třicátník. „Palce nahoru! Dělají to, co dělat mají,“ řekl o ruských vojácích. „Cíle byly stanoveny vrchním velitelem.“ Za vrchního velitele je v době ozbrojeného konfliktu považován ruský vůdce Vladimir Putin.

Podle odhadů Ozbrojených sil Ukrajiny přišla ruská armáda již o 45 800 vojáků, 1 929 tanků, 4 245 obrněných vozidel, 1 037 dělostřeleckých systémů, 234 letadel, 202 vrtulníků, 15 lodí a křižníků, 828 bezpilotních dronů, 3 160 zásobovacích vozidel a 196 střel s plochou dráhou doletu.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Kompletní online

Video  Až nyní končí příběh Sovětského Svazu. Putin tuto válku nepřežije, říká analytik Svárovský  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa