Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Neúplatný soudce Sergej Maslov zemřel na Kerčském mostě ve svém cadillacu: Vadil Putinovi?

Autor: rix, ČTK - 
13. října 2022
05:00

Při výbuchu Kerčského mostu zemřel významný ruský soudce Sergej Maslov. Zahynul s dalšími třemi lidmi ve svém cadillacu. Mohl úředník vadit prezidentovi Vladimiru Putinovi? Šťoural totiž nejen do plynárenské společnosti Gazprom, ale i do prezidentových kamarádů.

Všichni čtyři mrtví byli v osobním automobilu, který se ocitl v epicentru výbuchu, píše TASS s odvoláním na svůj zdroj. O smrti soudce Sergeje Maslova už dříve informovala ruská média. Podle nich jel ve voze společně s petrohradskými průvodci-historiky a fitness trenérem z Jevpatorije.

Zdroje o Maslovovi hovoří jako o neúplatném soudci, jenž pracoval na velmi citlivých záležitostech. „Posledním případem, který spadal do jeho soudního řízení, byl případ, kdy jako obžalovaná vystupovala dcera Ramzana Kadyrova,“ uvedl deník Mirror s odkazem na zdroj obeznámený se situací.

Mluví se dokonce o tom, že výbušniny, které zničily Kerčský most, mohly být umístěny právě v jeho vozidle. „Je to nedotknutelná osoba, nikdo by jeho auto neprohlížel,“ vysvětlil zdroj. „Je tedy možné, že cílem výbuchu mohl být Maslov,“ uvedla osoba s tím, že do auta Cadillac Escalade by se vešlo velké množství výbušniny.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí označil explozi za teroristický čin, ze sabotáže obvinil ukrajinské tajné služby a prohlásil, že pondělní masivní ruské raketové údery na ukrajinská města jsou odvetou za ukrajinské útoky, mezi které zařadil i výbuch na Kerčském mostě. Kyjev se k zodpovědnosti nepřihlásil.

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

19:59
Dnes

Dnešní vzdušný útok ruských sil na ukrajinskou energetiku cílil na plynárenská zařízení, která jsou důležitá pro dodávky do EU, uvedl ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

19:20
Dnes

OBRAZEM: Odklízení škod po ruském ostřelování budovy psychiatrické léčebny v Charkově. 

Zobrazit celý online

Video  Putinova chlouba v plamenech: Výbuch na Kerčském mostě  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa