Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Experti o výbuchu na Kerčském mostu: Velká rána pro Rusy, potíže se zásobováním a šance pro Ukrajince

Aktualizováno -
8. října 2022
12:22
Autor: simao, ČTK - 
8. října 2022
10:01

Exploze na Kerčském mostě, která Rusko spojuje s Krymem, plní rychle sociální sítě - a to i ty české. Armádní specialista a výsadkář Ivo Zelinka přispěchal s rychlou analýzou prvních poznatků incidentu, který původně Rusové vydávali za drobnou nehodu. Jenže rozsah celé události bude mnohem větší a zásadnější. Podle Zelinky byl most citelně poškozen - a s ním i poslední skutečně bezpečná zásobovací trasa pro ruský operační jižní směr. V ČT zanalyzoval aktuální dopady na válku na Ukrajině analytik Michal Smetana, který mluvil o velké ráně pro Rusko, ale i šanci pro Ukrajince.

„Byla citelně poškozena část mostu pro silniční dopravu, a to ve směru Rusko - Ukrajina. Bylo zničeno celé jedno mostní pole pádem do moře - svatý grál všech ženistů (obtížná oprava). Dále byl poškozen železniční svršek rozsáhlým požárem vlaku vezoucím palivo,“ uvedl na twitteru Ivo Zelinka.

Sdílel přitom i fotku, kterou uveřejnil mj. Ruslan Stefančuk, předseda Nejvyšší rady Ukrajiny. V době, kdy Rusové ještě informovali o drobné nehodě, bylo jasné, že se část mostu zřítila do moře. „Krym je Ukrajina. A všechny umělé silniční a mostní pupeční šňůry zde nezakoření,“ uvedl na twitteru Stefančuk.

Zelinka přitom potvrzuje důležitost mostu i pro samotné Rusy a jejich válku na Ukrajině. „Kerčský most byla poslední skutečně bezpečná zásobovací trasa pro ruský jižní operační směr,“  podotýká český expert.

A v rozboru přitom pokračuje: „Alternativní železniční spojení (ruská logistika je o železnici) vede přes Melitopol. Ve městě však probíhá nejrozsáhlejší partyzánská aktivita s blízkou frontou.“ 

Jaký výsledek z dramatického dění na spojnici Ruska s Krymem, který zabrala Putinova armáda v roce 2014, plyne? „Nejpodceňovanější oblastí vojenství je logistika,“ dodává Zelinka.

Podle ruského protiteroristického výboru oheň způsobil výbuch bomby nastražené v autě. Na vjezdech na most však měly probíhat přísné prohlídky včetně rentgenového systému ST-6035, uvádí kanál Trucha.

„Dárek pro diktátora Putina“

„Včera oslavil narozeniny jeden z nejnenáviděnějších lidí současnosti. Místo svíček na dortu mu ale zapálili most, kriticky důležitý pro zásobování Krymu - prvního Ruskem okupovaného území,“ uvedla na twitteru Armáda ČR.

Na sítích však komentují výbuh mostu na Krym i další Češi. „Ukrajinský dárek k 70. narozeninám diktátora Putina? Dnes ráno byl velmi vážně poškozen Kerčský most - jediná pozemní spojnice mezi Ruskem a Krymem! Je to další rána pro ruskou logistiku. A důkaz, že dodávky moderních a přesných západních zbraní i výcviku pro armádu mají smysl!“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Smetana: Velká rána pro Rusy

Analytik Michal Smetana, který byl tento týden rovněž hostem pořadu Epicentrum na Blesk.cz, ve kterém mluvil mj. o Putinově jaderném arzenálu, komentoval výbuch Kerčského mostu ve vysílání ČT.

Jedna dílčí událost většinou nepředstavuje zlom, je to nějaká souslednost více faktorů, která může změnit průběh války. Každopádně je to významná událost,“ uvedl Smetana.

„Pokud za tím skutečně stojí Ukrajiny, což se dá spíše předpokládat, že ano,  tak je to pro ni velký úspěch. Znamená to, že je schopna provádět úspěšně tyto operace v týlu nepřítele. A není to poprvé,“ poznamenal Smetana.

17:36
Dnes

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

16:58
Dnes

Ruští vojáci podle Lukašenka sice v poslední době získali kontrolu nad několika ukrajinskými obcemi, jde ale jen o „pomalý postup“. Ukrajina v poslední době hlásí nedostatek munice a panují obavy o její výdrž při očekávané ruské ofenzivě. 

Lukašenko dnes také uvedl, že existuje vysoké riziko vojenských incidentů podél hranic s Ukrajinou, a ujistil Polsko, že by nemělo ze strany jeho země očekávat agresivní akce. Bělorusko přesto přesunulo několik praporů připravených k boji od ruských hranic na západ země.

16:14
Dnes

Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude dnes představena ve Vídni. Informuje o tom agentura APA.

Řada zadržovaných podle trojice autorek, mezi nimiž je i Češka Veronika Bílková, čelila mučení nebo jiným formám krutého zacházení, někteří byli drženi v těžkých podmínkách a izolováni od okolního světa. Většina dotčených civilistů nebyla ani informována o tom, proč byla vlastně zadržena, ani neměla možnost poukázat na nezákonnost svého postavení.

Zobrazit celý online

I on upozorňuje na to, že vlivem poničení mostu, přes který jezdí i ruské zásobovací vlaky, vyvstává Rusům nemalý problém. „Moderní armády musí být zásobovány v obrovském rozsahu co se týče munice, materiálu, jídla, pohonných hmot atd. a v těchto rozsáhlých operacích skutečně potřebujete železnici jako ten klíčový zásobovací logistický prvek, samotná silnice v tomto smyslu nestačí. Proto se musíme dozvědět, jak moc je poničený i ten železniční most. Nějaké poničení tam je, ale nevíme, jak je rozsáhle a zda a v jakém časovém horizontu ho bude Rusko schopné opravit,“ upozornil Smetana.

„Předpokládám, že bude tlak na to, aby Kreml na toto nějak zareagoval,“ míní analytik. Krym je pro Rusy velmi symbolickou záležitostí a jeho anexe v Rusku byla přijata pozitivně. „Jakékoliv útoky na Krym jsou vnímány velmi citlivě. Asi si Vladimir Putin nepředstavoval takový dárek ke svým narozeninám,“ upozornil Smetana.

„Rána je to velká, jakékoliv snahy Ruska působit na jihu Ukrajiny - především v Chersonské oblasti, případně Záporožské oblasti - velmi spoléhaly právě na zásobování skrze Krym,“ podotkl. Alternativní železniční spojení v oblasti Melitopolu je pro změnu v dosahu ukrajinského dělostřelectva a je mnohem zranitelnější, upozorňuje analytik.

Právě v Chersonské oblasti přitom nyní probíhá ukrajinská protiofenziva. Jednou z možností Ruska je spoléhat se nyní na trajekty a zásobování po moři. „Ale je to velmi neefektivní, velmi pomalé a problematické,“ říká Smetana.

„Reálně to může znamenat, že ukrajinská protiofenziva v této oblasti může být nejen úspěšnější, ale úspěšnější rychleji,“ pokračuje Smetana s tím, že Ukrajina navíc může uvažovat o otevření další fronty. Tahle šance se přitom naskýtá ještě předtím, než přituhne a podzimní počasí se pomalu začne měnit v zimní, což průběh konfliktu a akce na válečném poli také ovlivní.

„Ukrajina toho může využít a i v tom zimním počasí se pokusit o nějaký průlom (...) Je to i velká symbolická rána, která určitě nebude v Rusku přijata moc pozitivně,“ dodal analytik v ČT.

Moment výbuchu na Kerčském mostě (8.10.2022) Moment výbuchu na Kerčském mostě (8.10.2022) | Facebook / Twitter

Video se připravuje ...
Další videa