Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Slovák Štefan zřejmě padl na Ukrajině: Bojoval na straně proruských separatistů

Autor: rc - 
6. října 2022
15:48

Ve válce na Ukrajině údajně padl slovenský rodák Štefan P., který bojoval na straně Ruska. Do bojů na Ukrajině se zapojil už v roce 2014. Informaci o jeho úmrtí přinesly Novinky.cz s odkazem na proruské profily na sociální síti. Zatím není jasné, jak zemřel.

Na Ukrajinu odjel už v roce 2014, kdy Rusko anektovalo Krym, a ve válce zůstal i poté, co Rusko provedlo invazi koncem února letošního roku. Štefan P., jenž se narodil na Slovensku, bojoval na straně proruských separatistů. V bojích údajně padl.

„Zemřel přítel Štefan P. Velmi smutné. Čest jeho památce,“ uvedl na sociální síti Facebook Tibor Eliot Rostas, který představuje výraznou postavu dezinformační scény na Slovensku. „Byl občanem Doněcké národní republiky, poslal mi i pas hrdého občana DNR,“ dodal Rostas. Existenci samozvané Doněcké národní republiky Česká republika neuznává.

12:32
Dnes

Rusko podle státní agentury TASS dobylo vesnici Orlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinský generální štáb ve své pravidelné ranní operační svodce ovšem informoval o odražení několika ruských útoků mimo jiné u Orlivky. Ta se nachází několik kilometrů západně od města Avdijivka, kterého se ruské invazní síly zmocnily po těžkých bojích a zřejmě i velkých ztrátách v polovině února.

„V avdijivském směru jednotky skupiny vojsk 'Střed' osvobodily vesnici Orlovka Doněcké lidové republiky a zlepšily (své) postavení podél přední linie,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany a použilo přitom ruský název ukrajinské obce. Termínem „osvobození“ Moskva označuje dobytí a okupaci ukrajinského území. Takzvaná Doněcká lidová republika (DNR) je mezinárodně neuznaný proruský separatistický útvar na východě Ukrajiny, který se Moskva v roce 2022 rozhodla anektovat.

12:05
Dnes

Ruské úřady evakuují kolem 9000 dětí z Belgorodu a Belgorodské oblasti. Tamní gubernátor Vjačeslav Gladkov jako důvod uvedl ukrajinské ostřelování tohoto příhraničního regionu, napsala dnes agentura Reuters. Podle serveru Meduza Gladkov také sdělil, že za týden zahynulo v Belgorodské oblasti kvůli ostřelování 16 lidí a dalších 98 jich utrpělo zranění.

11:29
Dnes

V zásobování Ukrajiny dělostřeleckou municí nastal díky Česku pokrok. Dnes to při příchodu na americkou leteckou základnu Ramstein v Německu na jednání o další zbrojní podpoře Kyjeva prohlásil německý ministr obrany Boris Pistorius. České úsilí na úvod jednání ocenil také ministr obrany USA Lloyd Austin, který schůzku uspořádal. Česká republika má v zemích mimo Evropskou unii možnost nakoupit 800.000 dělostřeleckých granátů, které Ukrajina potřebuje pro obranu před ruskou invazí. Na nákup munice nyní přispívá řada spojeneckých zemí včetně Německa.

Zobrazit celý online

Video  Video ukrajinské Národní gardy ukazuje znovudobytí Lymanu v Doněcké oblasti.  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa