Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

„Putinův krvavý plyn.“ Ekologové spustili na Vltavu pod Hradem obří maketu plynovodu

Autor: ČTK - 
6. října 2022
10:54

Aktivisté z ekologické organizace Greenpeace z Česka, Německa a Nizozemska dnes ráno umístili na hladinu Vltavy v centru Prahy velkou žlutou maketu plynovodu s anglickým nápisem Putinův krvavý plyn. Protestují tím proti závislosti na dovážených fosilních palivech. Požadují také stoprocentní zdanění nadměrných zisků energetických společností. Svůj apel vysílají směrem k lídrům 44 zemí, kteří se dnes v Praze zúčastní prvního zasedání Evropského politického společenství.

Po řece u Mánesova mostu pod Hradem bude zhruba 30 metrů dlouhá nafukovací maketa plynovodu plout celé dopoledne, řekl ČTK na místě mluvčí české pobočky Greenpeace Lukáš Hrábek. Kolem makety plynovodu plují lodě, kde mají aktivisté transparenty s nápisy „Zdaňte neférové zisky korporací“ nebo „Politici, nebuďte trubky“. Hnutí chce protestem upozornit na to, že dlouhodobé řešení energetické bezpečnosti spočívá především v odklonu od fosilních paliv.

Podle koordinátorky energetické kampaně hnutí Miriam Macurové má protest politikům vzkázat, že nemohou dál prohlubovat vztahy s fosilním průmyslem a ignorovat investice do energetických úspor a obnovitelných zdrojů energie. „Ruská agrese na Ukrajině ukázala, jak evropská závislost na fosilních palivech vhání miliony lidí do energetické chudoby, financuje válku a prohlubuje klimatickou krizi,“ uvedla.

Energetika a klima je jedním z témat, o kterých budou dnes během kulatých stolů jednat politici z 27 členských zemí EU a dalších 17 států včetně Británie, Ukrajiny nebo Turecka. Podle Greenpeace by státy EU měly mít ambicóznější cíle v oblasti úspor energie a do roku 2030 vyrábět alespoň 50 procent elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

18:47
7. 10. 2022

Vážení čtenáři, děkujeme, že jste s námi sledovali dvoudenní supersummit evropských lídrů na Pražském hradě. Politici odjíždějí z Prahy a i my se loučíme. Energetickou situaci a válku na Ukrajině budeme dál sledovat na webu Blesk.cz.

18:42
7. 10. 2022

Podívejte se na záznam závěrné tiskové konference. 

Video Závěr summitu EU v Praze: Na zimu jsme připraveni lépe, věří lídři - ČTK
Video se připravuje ...
18:13
7. 10. 2022

Kolem 18:00 začaly zahraniční delegace za doprovodu policejních vozů a motorek opouštět pražské Hradčany.

Video V pátek k večeru začaly zahraniční delegeace opouštět pražské Hradčany za doprovodu policejních vozů a motorek. (7. říjen 2022) - Daniel Šesták
Video se připravuje ...
Zobrazit celý online

Protest reaguje také na zastropování cen energií a návrhy na zdanění mimořádného zisku energetických firem.

Greenpeace požaduje, aby se nadměrné zisky danily ze 100 procent již tento rok, protože energetické společnosti by podle hnutí neměly vydělávat na energetické krizi.

st.rec ( 8. října 2022 11:53 )

Si teda myslím že hurá-ekologové mají jasno a Putin má dost času aspoň do jara aby všechny podobné myslitele přesvědčil.A určitě bude dobře všem připomenout že s koncem roku má skončit např.Madeta a Němci hodlají Škodu "odstěhovat kamsi...dále zimu nepřežije nemálo dalších podniků a podnikatelů a jistě budou všichni hrdě mrznout proti ideologicky nesprávnému plynu.V první řadě bych ho zcela odpojil od senátu a všech minis­terste­v.Mar­kéta jistě podniikla něco,aby bylo dost svetrů.

e.lesanova ( 7. října 2022 17:29 )

Tak to jsou "ekologové" jak dělo, pokud si nechají vyrobit zcela zbytečnou, umělohmotnou trapárnu...Na jednu stranu řvete, že plyn nechcete, na druhou hledáte, jak obejít stupidní sankce, které vedou Evropu ke dnu....bez ruského plynu si prostě ještě drahně let ani neškrtnete, to je prostě fakt, se kterým nikdo nic neudělá

Jirik-ta ( 6. října 2022 12:11 )

„Láska“ napadne ho pojednou, „by všecko srovnala. To je
pramen, ze kterého kdyby se lidé napili, přestanou soudy, žaloby,
lži, sváry, podvody, opilství a všecka jiná neřest. Zbytečnými se
stanou vojáci, četníci, hlídači, hajní, soudcové, úředníci. – Nač a proč
je to všecko?“
Jan Cimbura J.Š Baar

Jirik-ta ( 6. října 2022 12:10 )

Zkrátka musíme si vytvořit jedině ten správný mediální obraz o situaci.
Plyn z Ruska nechceme Tak nás maketa nerajcuje.
Vznik a vývoj Ukrajinské krize CZ (contro-tv) (na youtube)
Existuje cesta ven. Říká se tomu "nein­terven­cionis­mus" Žádné NATO a ani cent navíc pro Ukrajinu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa