Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putinova superjachta změnila jméno a dala se do pohybu. „Kosatku“ se stále nepodařilo zadržet

Autor: Mii - 
6. října 2022
05:00

Druhá největší jachta ruského prezidenta Vladimira Putina byla znovu zpozorována, jak brázdí mořské vody. Naposledy plnila titulky na začátku války, kdy se snažila urychleně přemístit z německého Hamburku do ruské exklávy Kaliningrad, nyní plula kolem Estonska. A změnila jméno - z nejasných důvodů už se nejmenuje Graceful, ale Kosatka, píše časopis Forbes.

Časopis na to upozornili fotografové serveru TheYachtPhoto.com, kteří si také všimli nového jména. Kosatka plula na konci září přes Baltské moře k východní části estonského ostrova Saaremaa, doprovázely ji lodě ruské pobřežní stráže. Cílovou destinací byl zřejmě Petrohrad, avšak není známo, jak dlouho byla v pohybu a kdy z Kaliningradu vyplula.

Hodnota Kosatky je odhadována na 119 milionů dolarů (2,9 miliardy korun) a je vybavena vnitřním bazénem, tanečním parketem, heliportem, barem zaměřeným na vodku a kajutami až pro 12 hostů.

Jachtu nicméně nevlastní přímo Putin, ostatně by to bylo příliš okaté. Jak v březnu informoval server BBC, oficiálně plavidlo vlastní moskevská společnost JSC Argument, jejímž jediným akcionářem je Andrej Gasilov. Firma měla v minulosti získat půjčku od jiné společnosti, která se podílela na výstavbě „Putinova paláce“, obrovského rezortu nedaleko města Gelendžik. Ještě předtím jachtu vlastnil podnik Olneil Assets Corp, registrován v daňovém ráji a později sankcionován kvůli „materiální pomoci, sponzoringu a technologické podpoře Vladimira Putina“. To vše podle úřadů naznačuje, že reálným vlastníkem je vládce Kremlu.

Celá flotila luxusních jacht

Mezi dalšími jachtami, které mají ruskému prezidentovi nepřímo patřit, je Šeherezáda, ačkoliv je oficiálně psaná na oligarchu Eduarda Chudajnatova, bývalého ředitele ropného gigantu Rosněfť. Má největší hodnotu - odhadovanou na 507 milionů dolarů (12,5 miliard korun). A další „Putinovy jachty“ jsou Olympia, Chayka, Shellest a Nega.

Proč jich má ruský prezident tolik? Každou zřejmě využívá k něčemu jinému. Jak uvádí letní vyšetřování Projektu pro hlášení organizovaného zločinu a korupce (OCCRP), jachta Shellest se pravidelně pohybuje mezi zmíněným Putinovým palácem v Gelendžiku a Soči. Jachta Nega zase slouží k přepravě mezi nemovitostmi koncernu LLCInvest, ve kterém se pohybují nejen Putinovi přátelé, ale dokonce i jeho údajná milenka.

„Ruské elity, včetně prezidenta Putina, spoléhají na komplexní podpůrné sítě, aby skryly, přesunuly a udržely své bohatství a luxusní aktiva,“ řekl v červnu pro The Guardian Brian Nelson, náměstek pro terorismus a finanční zpravodajství na americkém ministerstvu financí.

Video  Italská finanční policie zabavila jachtu ruského oligarchy.  - Italská policie
Video se připravuje ...

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa