Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Gibraltar dražil zabavenou ruskou superjachtu: Vynesla 964 milionů, prodala se pod cenou

Autor: ČTK - 
27. září 2022
19:12

Gibraltar prodal v aukci zabavenou luxusní jachtu Axioma ruského podnikatele Dmitrije Pumpjanského za 37,5 milionu dolarů (964 milionů korun). Nabídku poslalo 63 zájemců, jméno kupce prodávající úřad Admiralty Marshal neprozradil, uvedla dnes agentura AFP. Jachtu zabavil Gibraltar v březnu, protože Pumpjanskij je terčem protiruských sankcí v souvislosti s invazí na Ukrajinu.

Část výtěžku z prodeje půjde na účet americké investiční banky JP Morgan, které podnikatel dluží. Banka loni v prosinci podnikateli půjčila 20,5 milionu eur (506 milionů korun), za půjčku ručil právě jachtou. Tím, že se Pumpjanskij ocitl na sankčním seznamu a jeho aktiva byla zmrazena, bylo podle banky ohroženo splácení dluhu, a požádala proto úřady o zabavení lodi k umoření dluhu.

Jachta měří 72,5 metru, na palubě je šest kabin pro 12 cestujících, o jejichž pohodlí se stará 20 členů posádky. Loď navržená designérem Albertem Pintem má bazén, vířivku, 3D kino a vybavení pro vodní lyžování a potápění.

Hodnota plavidla se odhadovala na 63 milionů liber (1,8 miliardy korun) a server BBC při oznámení dražby avizoval, že se nejspíš prodá pod cenou.

Video  Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům  - Videohub
Video se připravuje ...

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa