Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministerstvo zahraničí upravilo výzvu Čechům k opuštění Ruska. Není tam pro ně bezpečno

Aktualizováno -
3. října 2022
19:24
Autor: ČTK - 
3. října 2022
13:46

Ministerstvo zahraničí dnes na základě posledního vývoje aktualizovalo své oznámení k výzvě českých občanů, aby opustili Rusko kvůli hrozbě zhoršení bezpečnosti v zemi v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Aktualizace se týká například vyhlášené částečné mobilizace nebo nefunkčnosti platebních karet vydaných v Česku, sdělila ČTK mluvčí úřadu Lenka Do. Výzva k opuštění země platí od února. Zhoršení bezpečnosti může nastat zejména pro občany států Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), uvedlo ministerstvo v oznámení na webu.

Úřad apeloval na občany, kteří se v Rusku zdržují nebo tam dlouhodobě žijí, aby se registrovali v cestovatelském systému Drozd. Pokud se Češi rozhodnou v zemi zůstat, mají podle resortu dbát maximální opatrnosti, sledovat důvěryhodná média a mít připravený plán pro opuštění Ruska v případě nouze.

Čeští občané, kteří zároveň mají ruské občanství, by měli mít po vyhlášení částečné mobilizace na paměti, že jsou ruskými orgány vnímáni primárně jako tamní občané. Zastupitelský úřad ČR v Moskvě jim nemůže zajistit plnohodnotnou konzulární ochranu.

Vzhledem k protiruským sankcím také v zemi nefungují mezinárodní platební karty vydané v Česku, tudíž úřad doporučuje před případnými nezbytnými cestami do Ruska disponovat dostatečnou hotovostí.

Lidé by se podle ministerstva také měli vyhýbat demonstracím. Zároveň by u sebe vždy měli mít doklady, neboť na ulicích jsou zesílené policejní hlídky.

Letecký prostor EU je pro dopravce z Ruska uzavřen, tím pádem jsou přerušeny některé spoje ze země a do ní. „Prozatím lze stále koupit letenky z Ruské federace například do Arménie, Ázerbájdžánu, Egypta, Kazachstánu, Spojených arabských emirátů, Srbska, Turecka a dalších mimoevropských zemí,“ informovalo ministerstvo.

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Zobrazit celý online

Video  Projev Vladimira Putina z 30. září 2022  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa