Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukrajinští hudebníci zavítali na Metronome Festival do Prahy: Pomáhali vybrat peníze i pro postižené děti

Autor: diz - 
4. října 2022
05:15

Zatímco zraky celého světa se upínají k dění na Ukrajině, jíž napadlo Rusko, miliony Ukrajinců hledá „nový“ přechodný domov, kde se dá. Na statisíce jich zavítalo i do České republiky, která mnohé překvapila svým štědrým a velkorysým přístupem. I díky němu mohli v Praze vystoupit šikovní ukrajinští hudebníci. „V elektronické hudbě jsou TOP právě ukrajinští umělci,“ sdělila v rozhovoru pro projekt ProUkrainu spolumajitelka agentury Art of Mice Liuba Teplická, která v Praze vystoupení v rámci Metronome Festivalu organizovala.

Nebyli to jen hvězdný Beck, čeští Tata Bojs či Mig 21, potažmo legendární Nick Cave, kdo se v Praze letos v červnu představil na pražském Výstavišti. Kupu známých jmen doplnili také ukrajinští muzikanti jako Kazka, Tvorchi, Mélovin nebo Alekseev.

Vystoupili v rámci jedinečného koncertu Ukrainian Freedom Voices, aby alespoň něčím potěšili statisíce uprchlíků, kteří se v Čechách ukrývají před hrůzami, jež Rusové na Ukrjaině páchají. Velkou zásluhu na tom, že v Praze mohli zahrát, má právě Liuba Teplická.

Vybavení pro děti

Ohlas na vystoupení byl podle ní veliký. Díky tomu, že jej nasnímaly kamery, tak byl vysílán i v zahraničí. „Byl vysílán v televizi ve třech zemích,“ vyjádřila se. „V současné době je nadále vysílán po celém světě prostřednictvím platformy Megogo, je to náš digitální partner,“ dodala s tím, že jeho prostřednictvím se i snaží vybírat peníze, které následně putují na Ukrajinu. „ Jdou na podporu klinik, které jsou v přední zóně a starají se především o postižené děti. Chybí tam vybavení.“

Za tím, že na Metronome Festivalu mohli vystoupit hvězdy ukrajinského hudebního nebe, stojí Liuba Teplická. Za tím, že na Metronome Festivalu mohli vystoupit hvězdy ukrajinského hudebního nebe, stojí Liuba Teplická. | ProUkrainu

Elektronika – Ukrajina je TOP

Málokdo v Čechách měl přitom dosud povědomí o tom, jak kvalitní hudební scéna na Ukrajině je. Pro Teplickou je to velmi překvapivé. „Hudba je u nás velmi cool, existují směry, ve kterých jsou naši umělci známější v zahraničí než doma. Týká se to například elektronické hudby. V té jsou TOP právě ukrajinští umělci,“ zastává.

Poprvé na mezinárodní scéně

Teplická je jen vděčná, že to byla právě Praha, která otevřela ukrajinským uprchlíkům i hudebníkům dveře dokořán. Stala se tak dějištěm unikátní příležitosti. „Ukrajinská scéna se poprvé v historii stala součástí mezinárodního festivalu,“ těší ji. V takovéto konstelaci ukrajinské hvězdy na zahraničních festivalech, zdá se, nikdy předtím nevystoupili. Jak na Ukrajince hlavní město zapůsobilo?

„Vím, že Češi jsou spíše zdrženliví. Proto mě překvapil především jejich postoj k Ukrajincům, vůbec k této válce Ruska proti Ukrajině,“ říká producentka. „To, jak se chovali k Ukrajincům... první měsíc to u mě vyvolávalo slzy neustále. Nebyli jsme připraveni, že tuto pomoc budeme potřebovat, ale to, co pro nás dělali, je mimořádné. Je velmi inspirativní, že vedle nás žijí takoví přátelé. A proto to, co jsme udělali, bylo také poděkování. Ráda bych v tom pokračovala,“ dodává.

Za kulturním výkonem jejích krajanů tak nebyla jen snaha potěšit Ukrajince, pomoci, ale i poskytnout českým či zahraničním návštěvníkům festivalu pěkný zážitek. „Myšlenka byla nejen pobavit a pomoct, ale také seznámit Čechy s naší hudbou a kulturou,“ uzavírá.

15:19
Dnes

Moskevský soud uložil pokutu 50.000 rublů (asi 12.750 korun) televizní moderátorce a herečce Anastasiji Ivlejevové, která loni zorganizovala provokativní večírek s tématem nahoty. Pokuta ovšem podle agentury AP souvisí s příspěvky na instagramu, ve kterých Ivlejevová první dny ruské invaze na Ukrajinu vyzývala k míru.

Ivlejevová se proslavila v Rusku, které se stále víc obrací ke konzervativním hodnotám, a zároveň se stala stala terčem veřejného rozhořčení, když loni v prosinci uspořádala večírek a hosty vyzvala, aby přišli „téměř nazí“. Za své chování, vnímané úřady jako skandální, se pak účastníci akce omlouvali, někteří byli zadrženi či dostali pokutu.

Dnešní slyšení se ovšem netýkalo skandálního večírku, nýbrž porušení zákona zakazujícího diskreditaci ruské armády, který Rusko zavedlo krátce po svém vpádu na Ukrajinu. Dva příspěvky vyzývající k míru a vyjednávání Ivlejevová umístila na sociální síť Instagram několik dní před zavedením zákona, podotýká AP. Jeden z příspěvků zobrazoval nápis „Ne válce“ na černém pozadí, na druhém byl znak holubice. Herečka v něm vyzývala úřady, aby „dosáhly takových kompromisů, které by zastavily zabíjení lidí“.

14:33
Dnes

Představitel Ruskem ustanovené správy v okupované ukrajinské Záporožské oblasti Jevhen Balyckyj (rusky Jevgenij Balickij) dnes uvedl, že dva lidé zahynuli při útoku ukrajinského dronu. Bezpilotní letoun podle něj zasáhl civilní vozidlo, ve kterém zemřeli muž a žena, rodiče čtyř dětí.

13:48
Dnes

Dodávky amerických balistických střel dlouhého doletu ATACMS Ukrajině nijak nezmění výsledek konfliktu, uvedl dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tím na středeční prohlášení amerických představitelů, podle kterých Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu použila tyto americké střely.

„Spojené státy jsou do tohoto konfliktu přímo zapojeny. Zásadně to nezmění výsledek speciální vojenské operace, svého cíle dosáhneme, ale samotné Ukrajině to způsobí další problémy,“ uvedl podle agentury TASS Peskov.

Zobrazit celý online
Video  Blesk Podcast: Zástupci Colours, Rock For People, Metronome a Hradů CZ o létě 2021. Budou se festivaly konat?  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa