Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kraje v České republice: Chystají humanitární pomoc pro okupovanou Ukrajinu

  • Autor: jel,rix,ČTK - 
    24. 2. 2022
    20:54

    Ve čtvrtek 24.2. přišly strašlivé zprávy z Ukrajiny. Rusko zahájilo invazi a mnoho ukrajinských měst hlásí výbuchy a ostřelování. Zatím zemřelo na 60 Ukrajinců, další prchají ze země. Kroky Ruska postupně odsoudilo mnoho představitelů jednotlivých států, které také chystají humanitární pomoc pro napadenou Ukrajinu. Připraveny pomoci jsou i jednotlivé kraje v České republice.

  • 1.Asociace krajů je připravena pomoci

    Po jedenácté hodině informovala Asociace krajů ČR v čele s jejím předsedou Martinem Kubou (ODS), že jsou připraveni pomoci. 

    „Evropa a celý svět se nachází v situaci, která od druhé světové války nebyla. Byl bych rád, aby Asociace krajů ČR byla zapojena do bezpečnostní rady státu,“ uvedl jihočeský hejtman Kuba (ODS). Bezpečnostní radu státu tvoří premiér a další členové vlády podle rozhodnutí vlády.

    Schůze rady má právo účastnit se prezident, jednání se mohou na základě usnesení vlády zúčastnit podle potřeby i další ústavní činitelé, vedoucí jiných správních úřadů, guvernér České národní banky a představitelé orgánů územní samosprávy a další odborníci.

    Podle Kuby by se měla Česká republika připravit na dvě možné souvislosti s konfliktem na Ukrajině spojenými. Jde o možnou migrační vlnu a také případnou energetickou krizi. „V řádu dnů je možné očekávat, že za Ukrajinci, kteří zde žijí, budou přijíždět jejich příbuzní. A energetický dopad může být fatální, protože pořád žijeme v zemi a soustátí Evropské unie, které jsou extrémně závislé na dodávkách plynu. Ale budeme v obou případech připraveni hledat cesty a řešení,“ uvedl Kuba.

     

    Ukrajinská armáda v Kyjevě. (24. 2. 2022) Ukrajinská armáda v Kyjevě. (24. 2. 2022) | Profimedia.cz

  • 2.Jihočeský kraj

    Jihočeský kraj je připraven pomoci případným uprchlíkům z Ukrajiny, ruský útok na Ukrajinu odsoudil, jde podle něj o bezprecedentní zásah proti integritě svobodné země. Stanovisko na svém zasedání schválili krajští zastupitelé.

    „Jako zastupitelé tu situaci vyřešit neumíme a ani si takovou ambici brát nemůžeme. Jsme plně připraveni spolupracovat s vládou ČR na řešení případné migrační krize za účelem pomoci lidem, kteří budou nuceni opustit své domovy,“ stojí v prohlášení, pro které hlasovalo všech 47 přítomných zastupitelů.

    „A máme v rozpočtu také dostatek peněz na to, abychom lidem, kteří opustí své domovy, skutečně pomohli,“ uvedl náměstek jihočeského hejtmana Tomáš Hajdušek (ODS).

    Jihočeský kraj mimo jiné ve čtvrtek také s okamžitou platností přerušil partnerskou spolupráci se Sverdlovskou oblastí Ruské federace.

    Nálet zasáhl i obytný komplex v Čuhujivě (Charkovská oblast). (24. 2. 2022) Nálet zasáhl i obytný komplex v Čuhujivě (Charkovská oblast). (24. 2. 2022) | Profimedia.cz

  • 3.Liberecký kraj

    Liberecký kraj má v plánu poslat okupované Ukrajině 10 milionů korun ze svého krizového fondu. Peníze by měly jít na posílení kapacit jejich nemocnic a zdravotnictví vzhledem k tomu, že se dá očekávat, že nemocnice budou plné zraněných, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). 

    Liberecký kraj před šesti lety navázal partnerství s Vinnyckou oblastí na Ukrajině. Už před týdnem vyjádřilo vedení Libereckého kraje podporu všem obyvatelům partnerské oblasti a také všem členům a vedení její regionální samosprávy, na sídle kraje vlaje od té doby ukrajinská vlajka.

    Liberecký kraj pošle peníze z krizového fondu na účet ukrajinské vlády. Veřejnost Půta vyzval k podpoře sbírek, které vyhlásily organizace jako Člověk v tísni, Charita ČR nebo nezisková organizace Post Bellum. „Sami žádnou sbírku neplánujeme,“ řekl.

    Krajský rezort školství ale podle hejtmana dostal za úkol do pondělí připravit seznam kapacit pro ubytování lidí, kteří s největší pravděpodobností budou chtít v příštích dnech opustit Ukrajinu.

    Rusko napadlo Ukrajinu (24. 2. 2022) Rusko napadlo Ukrajinu (24. 2. 2022) | Reuters

  • 4.Královéhradecký kraj

    Královéhradecký kraj začal prověřovat připravenost krajských nemocnic pro případ přijetí raněných z války na Ukrajině. Kraj také začal řešit možnosti pomoci obyvatelům Ukrajiny, kteří ze země uprchnou. ČTK to řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Hejtman a senátor Martin Červíček (ODS) na čtvrteční odpoledne svolal jednání pracovní skupiny krajského krizového štábu. Její členové proberou připravenost kraje pomoci v souvislosti s konfliktem na Ukrajině.

    Konflikt na Ukrajině podle Červíčka ohrožuje mír v celé Evropě a je mocenským útokem Ruska na svrchovanou samostatnost a svobody občanů Ukrajiny. „Aktuální vývoj bohužel potvrzuje dlouhodobě špatné vztahy a zkušenosti v oblasti ruské zahraniční politiky,“ uvedl.

    „Jsme také v kontaktu s naším partnerským regionem v Zakarpatské oblasti, kdy zjišťujeme stav a případně možnost, jak bychom mohli našim partnerům pomoci,“ uvedl mluvčí. Kraj podle něj podporuje veřejnou sbírku Charity ČR pro obyvatele zasažené válečným konfliktem.

    Rusko napadlo Ukrajinu (24. 2. 2022) Rusko napadlo Ukrajinu (24. 2. 2022) | Reuters

  • 5.Karlovarský kraj

    Nemocnice Sokolov chce pomoci svým zdravotníkům z Ukrajiny. Zařídila pro ně psychologickou pomoc a snaží se dojednat i možnost ubytování jejich příbuzných, kteří zůstali na Ruskem napadené Ukrajině. Nemocnice už o tom jednala s vedením sokolovské radnice, řekl ČTK Vladislav Podracký, mluvčí Penta Hospitals, pod kterou sokolovská nemocnice spadá.

    „Poměrně zásadní krok, který jsme učinili, je, že řešíme případnou evakuaci rodinných příslušníků zaměstnanců naší nemocnice v Sokolově, kteří jsou ukrajinské národnosti. Samozřejmě je otázkou, zda to vůbec bude možné, protože se situace mění z hodiny na hodinu,“ uvedl Podracký.

    Pokud by se našla cesta, jak příbuzné z Ukrajiny do Česka dostat, využil by ji například lékař sokolovské nemocnice Yaroslav Kuzminskyi. Jak řekl ČTK, na Ukrajině má rodinu i spoustu přátel. „Ještě včera jsme nevěřili, že by něco takového bylo možné,“ řekl o útoku ruské armády na svou vlast. „Ale nevíme, jestli bude možné je dostat přes hranice a přes kterou zemi. Ale jsem rád za podporu, které se nám dostalo i na radnici,“ řekl Kuzminskyi, který v Česku žije s manželkou a dětmi osm let.

    Možnosti, jak najít ubytování pro případné uprchlíky z Ukrajiny, hledá i karlovarský magistrát. „Vedení města svolalo mimořádnou Radu města, kde probere možnosti poskytnutí pomoci Ukrajině a občanům bojem zasažených oblastí. Jednou z možností je poskytnutí finančního daru. Město také bude řešit možnosti poskytnutí ubytování, a to například v nevyužitém sanatoriu Trocnov. V odpoledních hodinách jsem také hovořila s ředitelem hotelu Thermal a v úvahu připadá i využití několika pater v tomto hotelu. V tuto chvíli jsme se na dalších podmínkách nedomlouvali,“ sdělila ČTK primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová.

    Rusko napadlo Ukrajinu (24. 2. 2022) Rusko napadlo Ukrajinu (24. 2. 2022) | Reuters

  • 6.Pardubický kraj

    Pardubický kraj chce vytvořit seznam možných volných ubytovacích kapacit v majetku kraje pro případné ubytování ukrajinských uprchlíků. Hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD) se s podobným požadavkem obrátil také na starosty měst a obcí, aby spolupracovali při identifikaci dalšího nouzového ubytování. 

    Na výzvu hejtmana již reagovala radnice v Lanškrouně na Orlickoústecku. Rada města se na svém mimořádném jednání usnesla, že v případě potřeby je připravena zajistit ubytování občanům Ukrajiny. „Je naší morální povinností nabídnout pomoc lidem, kteří se oprávněně obávají o svou bezpečnost,“ uvedl starosta Radim Vetchý (Lanškrounské fórum).

    Letiště Pardubice v souvislosti s invazí ruských vojsk na Ukrajinu zrušilo ranní let do Kyjeva. Z Pardubic létají také pravidelné linky maďarské nízkonákladové společnosti Wizz Air do Lvova. Zrušení dalších letů letiště zatím neoznámilo.

    Nálet zasáhl i obytný komplex v Čuhujivě (Charkovská oblast). (24. 2. 2022) Nálet zasáhl i obytný komplex v Čuhujivě (Charkovská oblast). (24. 2. 2022) | Profimedia.cz

  • 7.Středočeský kraj

    Středočeský kraj aktivizoval krizové plány pro případ mezinárodního válečného konfliktu včetně ubytovacích kapacit pro válečné uprchlíky. Vedení hejtmanství zároveň navrhuje uvolnit deset milionů korun na humanitární pomoc Ukrajině a vypovědět memoranda o spolupráci s Moskevskou a Astrachaňskou oblastí dojednaná v minulosti. O obou návrzích budou jednat krajští zastupitelé na pondělním řádném zasedání.

    Rada kraje podle něj postup Ruska ostře odsoudila a vyjádřila plnou solidaritu Ukrajině a jejímu lidu. Už brzy ráno podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) kraj aktivizoval krizové plány pro případ mezinárodního válečného konfliktu včetně ubytovacích kapacit pro případné válečné uprchlíky. 

    „Jako hejtmanka Středočeského kraje spolu se svými radními důrazně odsuzujeme odpornou a podle našeho názoru bezprecedentní agresi Ruska na Ukrajině,“ sdělila Pecková.

    Rusko napadlo Ukrajinu (24. 2. 2022) Rusko napadlo Ukrajinu (24. 2. 2022) | ČTK / AP / Evgeniy Maloletka

  • 8.Zlínský kraj

    Zlínský kraj ve čtvrtek po poledni jménem hejtmana Radima Holiše (ANO) v reakci na útok Ruska odeslal oficiální dopis partnerské Lvovské oblasti na Ukrajině s nabídkou pomoci. Aktuální situace na Ukrajině ve čtvrtek byla také tématem na zasedání krizového štábu Zlínského kraje. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí krajského úřadu Soňa Ličková.

    „Naším úkolem je postupovat v souladu s naší vládou a ústředním krizovým štábem, kteří postupy naší země koordinují. V tuto chvíli prověřujeme možnosti v našem území, například volné kapacity ubytování. Pokud přijde žádost o pomoc z našeho partnerského regionu, budeme informovat ministerstvo zahraničních věcí tak, aby byla případná pomoc maximálně koordinovaná za celou Českou republiku. Na případné požadavky vlády směrem na kraje budeme připraveni,“ uvedl Holiš.

    Nálet zasáhl i obytný komplex v Čuhujivě (Charkovská oblast). (24. 2. 2022) Nálet zasáhl i obytný komplex v Čuhujivě (Charkovská oblast). (24. 2. 2022) | Profimedia.cz

  • 9.Vysočina

    Jihlavská radnice je připravená využít pro ubytování obyvatel Ukrajiny budovu bývalého domu dětí a mládeže v Brněnské ulici, pokud Česko začne přijímat uprchlíky. Podle primátorky Karolíny Koubové (Fórum Jihlava) by to bylo dočasné řešení. V budově je voda, postele na přespání a dá se tam topit, uvedla ve čtvrteční tiskové zprávě. Útok ruské armády na Ukrajinu představitelé Jihlavy odsuzují. Zastupitelé města vyjádřili podporu této zemi už na úterním zasedání.

    „Nebráníme se ani finanční nebo humanitární pomoci,“ uvedla dnes primátorka. Dopis s vyjádřením podpory a solidarity radnice poslala svému partnerskému městu Užhorod. „V dopise jsme se zároveň ptali, zda a s čím bychom jim mohli pomoci. Čekáme teď na jejich reakci,“ uvedla Koubová.

    Lidé se schovávají v kyjevském metru po zahájení ruské invaze. (24. 2. 2022) Lidé se schovávají v kyjevském metru po zahájení ruské invaze. (24. 2. 2022) | Profimedia.cz

  • 10.Olomoucký kraj

    Olomoucký kraj se připravuje na případnou vlnu uprchlíků z Ukrajiny, která od rána čelí ruskému útoku. Hejtmanství mapuje ubytovací kapacity v kraji pro obyvatele Ukrajiny, kteří utíkají před válkou. Zároveň je připraveno poslat na Ukrajinu i materiální pomoc.

    „Jsme schopni poskytnout pomoc na našem území, případně materiální pomoc na území postiženém ruskou agresí. Na obě dvě varianty se nyní připravujeme. Máme nějaké zásoby prostředků, které v případě, že o to budeme požádání, pošleme,“ uvedl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

    O pomoci Ukrajině jednalo vedení olomoucké radnice. „Jsme připraveni nabídnout materiální i finanční pomoc tam, kde to bude potřeba. Budeme spolupracovat s organizacemi, jako je například Charita, které dokáží takovou pomoc profesionálně zajistit,“ řekl primátor Žbánek. 

    Vedení olomoucké radnice zároveň připravuje oficiální prohlášení k situaci na Ukrajině, s nímž se obrátí na všechny, tedy i opoziční členy městské zastupitelstva. Před radnicí a hejtmanstvím byla před několika dny vyvěšena ukrajinská vlajka. Vedení kraje zároveň zvažuje možnost, že vypoví smlouvu s partnerskou Kostromskou oblastí v Rusku. Rozhodnout by se mělo na začátku příštího týdne.

    Rusko napadlo Ukrajinu (24. 2. 2022) Rusko napadlo Ukrajinu (24. 2. 2022) | Reuters

  • 11.Brno, Plzeň, Ostrava

    Diecézní charita Brno se připravuje na přijetí uprchlíků z Ukrajiny, kterou napadlo Rusko, a přijímá nabídky pomoci na krizové lince. Telefonní čísla jsou 516 410 668 nebo 737 234 078, uvedl v tiskové zprávě ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman. Linky jsou k dispozici nonstop. Ruský útok na Ukrajinu vnímá charita jako hrubý zásah do autonomní suverenity země.

    Charita ohledně přijetí případných uprchlíků spolupracuje s městem Brnem a Jihomoravským krajem. „Pomoc pro Ukrajinu je pro nás nyní prioritou. Oběti válečných konfliktů jsou, bohužel, tou nejohroženější skupinou,“ dodal Haičman.

    Brno ve spolupráci s městskými částmi vyčlení byty, které by na nějakou dobu mohly být zázemím pro případné lidi přicházející z Ukrajiny. „Bude to ve spolupráci s městskou částí Brno-střed, ale oslovím i starosty dalších městských částí, jaké mají možnosti,“ dodala primátorka.

    Pomůže i Plzeň

    Plzeň je připravena poskytnout lidem postiženým válkou na Ukrajině humanitární pomoc i ubytování. Z fondu svých bytů by město dalo v nejbližších týdnech k dispozici deset bytových jednotek, pomohlo by i se zajištěním zázemí v penzionech i jiných ubytovacích kapacitách, uvedl primátor Pavel Šindelář a jeho náměstek pro ekonomiku, byty, majetek a sociální začleňování David Šlouf (oba ODS).

    Město je podle nich také připraveno vytvořit finanční fond, z něhož by byla koordinovaně vyplácena pomoc. Předpokládá se, že by do něj Plzeň vložila částku kolem pěti milionů korun. „S dalšími kroky zatím Plzeň vyčkává na instrukce či požadavky, jež by měly přijít ze strany státu, respektive ministerstva vnitra,“ uvedl primátor.

    Nálet zasáhl i obytný komplex v Čuhujivě (Charkovská oblast). (24. 2. 2022) Nálet zasáhl i obytný komplex v Čuhujivě (Charkovská oblast). (24. 2. 2022) | Profimedia.cz

  • 12.Galerie:

     

Video se připravuje ...
Další videa