Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Útok na civilisty prchající před anexí ze Záporoží?! Ruská raketa zasáhla konvoj, 30 mrtvých

Aktualizováno -
30. září 2022
21:04
Autor: ČTK - 
30. září 2022
09:07

Při raketovém útoku na civilní humanitární konvoj u jihoukrajinského města Záporoží zemřelo podle ukrajinské policie 30 lidí, dalších 88 je zraněných. Předchozí bilance byla podle oblastního gubernátora Oleksandra Starucha 25 mrtvých a 50 zraněných. Ukrajinské úřady viní z útoku Rusy. Moskvou dosazená okupační správa Záporožské oblasti uvedla, že za útokem stojí Kyjev.

„Mezi mrtvými jsou dvě děti: jedenáctiletá dívka a čtrnáctiletý chlapec. Zraněna byla také tříletá holčička,“ uvedl podle agentury Unian šéf ukrajinské policie Ihor Klymenko. Ruské invazní síly zasáhly konvoj raketami ze systémů S-300, dodal. Gubernátor Záporožské oblasti Oleksandr Staruch prvotně informoval o 25 obětech. Útok ruské síly spustily okolo 7:30 místního času (6:30 SELČ), dodala prokuratura.

Tvrzení válčících stran nelze bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Zasažení civilisté podle gubernátora čekali ve frontě, aby z Ruskem okupovaného území odvezli své příbuzné. Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko útok rovněž přisoudil Rusku a na sociálních sítích zveřejnil snímky z místa útoku, včetně leteckého záběru kráteru vedle dvou řad stojících aut.

Střela dopadla vedle konvoje nedaleko kontrolního stanoviště ve Vasylivce, zhruba 50 kilometrů jižně od Záporoží, napsal ruskojazyčný server BBC. Jde o jediné v současnosti fungující stanoviště, kudy mohou civilní vozidla vstoupit na Ruskem okupované území.

Lidé přes toto kontrolní stanoviště pravidelně jezdí do měst a vesnic kontrolovaných ruskými vojáky, aby „podpořili své příbuzné, dovezli civilistům nezbytné léky a vrátili se zpátky“, uvedl starosta Melitopolu Ivan Fedorov. Toto okupované město leží o dalších 60 kilometrů dál na jih.

Svědek agentury Reuters viděl asi 12 těl, čtyři z nich v autech. Střela podle něj při dopadu zasypala střepinami stojící vozidla, vysklila okna a nechala po sobě kráter. Žena, která se představila jako Natalija, agentuře Reuters řekla, že s manželem navštívili své děti v Záporoží a vraceli se za 90letou matkou. „Byli jsme ušetřeni. Je to zázrak,“ uvedla.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po útoku označil Rusko za krvežíznivý a „teroristický stát“.

O útoku na telegramu informoval i člen okupační správy Záporožské oblasti Vladimir Rogov, podle kterého je nejméně 23 mrtvých a 34 zraněných civilistů. Ti podle něj naopak prchali z ukrajinského území do části oblasti, kterou považují za osvobozenou.

Rusko, které na Ukrajinu zaútočilo letos 24. února, opakovaně i přes nashromážděné důkazy a svědectví odmítá, že útočí na civilisty. Při svém vojenském tažení Moskva obsadila část ukrajinské Záporožské oblasti a na okupovaném území uspořádala hlasování, které označuje za referendum o připojení k Rusku. Podle výsledků, které Kyjev a Západ neuznávají, se tamní obyvatelé vyslovili pro připojení území k Rusku. Anexi čtyř ukrajinských oblastí dnes podle Kremlu oficiálně oznámí ruský prezident Vladimir Putin.

11:05
Dnes

Moldavsko oznámilo vyhoštění ruského diplomata kvůli vypsání ruských prezidentských voleb v moldavském separatistickém regionu Podněstří proti vůli moldavských úřadů. Uvedl to server Nastojaščeje vremja, podle něhož si také moldavské ministerstvo zahraničí kvůli tomu předvolalo ruského velvyslance v zemi.

10:55
Dnes

Ruský prezident Vladimir Putin se v květnu vydá na návštěvu Číny, kde se setká se svým protějškem Si Ťin-pchingem, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na své nejmenované zdroje. Cesta do Číny by mohla být první Putinovou zahraniční návštěvou v novém funkčním období, do něhož byl právě zvolen. Volby trvaly od pátku do neděle a vyvolaly ostrou kritiku Západu, který je označil za nesvobodné a odsoudil, že Moskva vypsala hlasování i na Ruskem okupovaných ukrajinských územích.

10:21
Dnes

Stovka plicních ventilátorů, které byly vyrobeny v době covidové epidemie, by mohla pomáhat na Ukrajině. Vláda ve středu projedná, zda je stát jako nepotřebný dar vrátí výrobci. Vyplývá to z materiálu pro středeční jednání vlády, který má ČTK k dispozici. Na dotaz ČTK to potvrdila mluvčí organizace Post Bellum, která dovoz na Ukrajinu zprostředkuje, Alžběta Chrobáková.

Zobrazit celý online

Video  Hrozivý nález v osvobozeném Izjumu: Pohřebiště s 440 těly, některá nesou známky mučení  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa