Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Přestřelky s Rusy místo kampaně! Bulharský kandidát do parlamentu slouží v ukrajinské legii

Autor: mav - 
26. září 2022
20:23

Bulharsko 2. října čekají předčasné volby, politici jezdí po zemi, snaží se předvádět co největšímu množství lidí… Avšak jeden kandidát do parlamentu se naopak už několik měsíců opatrně skrývá, i na sociální sítě přispívá málo. Víc než tu předvolební totiž řeší kampaň vojenskou - slouží totiž v ukrajinské cizinecké legii a účastní se protiofenzivy.

Ivan Kalčev (44) odjel na Ukrajinu docela brzy po ruském vpádu, smlouvu s armádou podepsal 11. března. Na vojně nebyl, neměl žádné takové zkušenosti - jen studoval několik vysokých škol (nedokončil žádnou) a živil se v IT sektoru.

A od mládí chodil demonstrovat proti korupci a za demokracii, třikrát ho policisté zatkli a zbili. Od roku 2013 je členem Zeleného hnutí, dnes je v širším vedení, jak uvádí web hnutí. Vpád Rusů ho nemohl nechat chladným.

Napřed Ukrajincům pomáhal v zázemí: „Plnil jsem roli jak štábního kuchaře, tak jsem měl na starosti proviant a sklad, protože v té době jsme neměli přiděleného rotmistra,“ uvedl na Facebooku. Tu a tam řešil mezinárodní pomoc, například převoz džípu a obrněné dodávky z Rumunska či dodávky proviantu a humanitárních potřeb.

Terčem kvůli Facebooku

Také pomáhal překládat mezi angličtinou a ruštinou - v mezinárodní brigádě jsou tisíce cizinců zblízka i zdaleka. Občas asistoval zdravotníkům, staral se o internetové připojení satelitem Starlink… I v zázemí ale mohlo jít o život, ruští rozvědčíci či místní kolaboranti sledovali všemožné stopy na internetu. Hned třetí den služby zažil raketové bombardování.

„Jeden Američan nahrál na Instagram fotku s geografickou polohou, takže v časných ranních hodinách 13. března bylo naše výcvikové středisko zasaženo několika raketami. Byla zasažena jedna budova, která se nepoužívala; zůstaly jen sloupy a podlaha a 15metrový kráter skrz budovu," popsal drama, které si tehdy ještě úplně neuvědomoval. 

„Odtud nás přesunuli na další velkou základnu, kde někdo nahrál na Facebook selfie s nápisem u vstupu. Následoval další raketový útok a tentokrát místo nás zasáhli skladiště. Velení pak zavedlo absolutní zákaz zveřejňovat cokoliv na sociálních sítích,“ uvedl Kalčev na sociální síti - ale s odstupem.

V pozdější fázi války už se octl na frontě, se zbraní v ruce. „Poblíž fronty nejsou žádné stálé pozice, ani se nestřídáme podle plánu. Někdy můžete být řidičem, někdy sloužit základně, někdy hlídkovat, bez ohledu na to, zda jste uvedeni jako pěšák, kulometčík nebo protitankový operátor,“ napsal.

Poslední týdny zažíval optimismus, když se účastnil osvobozování ukrajinských obcí v rámci úspěšné protiofenzivy. „S radostí, hrdostí i slzami v očích jsem pozoroval, jak jsou ti lidé šťastní, že je osvobozujeme,“ vylíčil pro bulharskou pobočku Rádia Svobodná Evropa. „V životě jsem neviděl tolik tanků a obrněných transportérů, ani ve videohrách. A to je před námi jen velmi malý úsek fronty. Všechno bylo dobře připravené a zorganizované, za úspěchy není náhoda.“  

Co ovšem jistá náhoda je, že se zrovna v těchto dnech uchází o místo v bulharském parlamentu. Loni totiž proběhly hned troje parlamentní volby, stále se politikům nedařilo sestavit koalici. Nakonec i vláda v čele s aliancí Pokračujeme ve změnách získala důvěru, ale jen na půl roku. V červnu se jedna ze stran stáhla pro nesouhlas s rozpočtem a údajně pomalým bojem proti korupci, následovalo vyslovení nedůvěry vládě.

Jasno koalice neměla ani v postoji k válce, neboť Bulharsko mívalo k Rusku tradičně blízko; invaze na Ukrajinu tak politiky rozdělila. Premiér Petkov hned 1. března vyhodil ministra obrany Stefana Janeva, který papouškoval Putinovy postoje - například odmítal použít slova válka či invaze a pořád říkal „speciální vojenská operace“.

Kalčev a jeho zelení, jakož i koalice Demokratické Bulharsko, k níž se přidali, jsou pro větší podporu Ukrajině. „Volby pro nás budou testem, jak důležitá je geopolitika pro naše voliče,“ komentoval legionář s tím, že sám je asi nestihne - odjíždět teď z fronty není jednoduché.

Video  Osvobození ukrajinské vsi  - Reuters/Vjačeslav Zadorenko
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa