Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Diktátor Kim odmítá vývoz zbraní do Ruska: Ani ho neplánuje. Posiluje ale soudružské přátelství

Autor: tsv - 
5. října 2022
20:53

Američtí funkcionáři na začátku září obvinili Severní Koreu z dodávání zbraní a munice do Ruska, představitelé tamního ministerstva obrany ale ve svém nedávném výstupu všechna tvrzení popřeli. KLDR Rusku zbraně neprodává a export neplánuje ani do budoucna, uvedli a obvinili Spojené státy z dramatizování situace ve svůj vlastní prospěch. Dovoz zbraní do Ruska by přímo porušoval sankce, které na Rusko v důsledku invaze na Ukrajinu uvalily západní státy, vůdci obou zemí ovšem veřejně potvrdili pevné diplomatické vztahy.

Ruská federace měla podle USA kupovat od Severní Koreje převážně rakety a výbušniny, což by potvrzovalo, že se Rusko v době války dostalo do problému a sankce plní svůj účel. Severní Korea ale obvinění odmítla, k věci se vyjádřili nejmenovaní úředníci tamního ministerstva obrany. „Do Ruska jsme zbraně a munici nikdy nevyváželi a takový vývoz ani plánovat nebudeme,“ uvedli.

Funkcionáři zároveň obvinili americké úřady a ostatní „nepřátelské síly“ z šíření pomluv s úmyslem „dosahovat svých politických a vojenských cílů“. Informoval o tom server BBC.

Mluvčí amerického ministerstva vnitra na začátku srpna prohlásil, že ruská objednávka „může doslova obsahovat miliony kulek, raket a bomb“. Mluvčí Rady Národní bezpečnosti John Kirby se následně pokusil jeho tvrzení umírnit a uvedl, že zmiňovaná ruská objednávka zatím nebyla dokončena a úřady nezískaly žádné důkazy, které by naznačovaly úmysl Kremlu použít zakoupené zbraně právě na ukrajinské frontě.

Přátelství soudruhů vzkvétá

Mnohé severokorejské zbraně navrhované v Rusku pocházejí z dob Sovětského svazu, jejich střely se navíc taktéž podobají těm ruským. Vztahy mezi Kremlem a KLDR se po pádu SSSR v roce 1991 výrazně zhoršily, Vladimir Putin a Kim Čong-un ale později znovu navázali pevné diplomatické vazby z velké části na základě neshod a konfliktů se západními státy.

Severní Korea byla jedna z mála států, které oficiálně uznaly vznik dvou samostatných separatistických regionů na východě Ukrajiny. Okupovaná země kvůli tomu ukončila veškeré diplomatické vztahy s KLDR. Diktátorství se navíc Kremlu zastalo už dřív, a to když ze samotné ukrajinsko-ruské války obvinilo Spojené státy a uvedlo, že „hegemonická politika“ Západu ospravedlňuje ruský ozbrojený útok.

Putin na začátku září v dopise adresovaném Kimovi slíbil, že bude nadále posilovat „rozsáhlé a konstruktivní bilaterální vztahy“, KLDR zároveň potvrdila své úmysly s Ruskem prohlubovat „soudružské přátelství“.

Kromě Severní Koreje mělo Rusko objednávat zbraně mimo jiné také z Íránu. Podle amerických funkcionářů od něj federace nedávno získala první drony a do země poslala své piloty na vojenské cvičení. Írán tvrzení popírá.

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

Zobrazit celý online

Video  Hrozivé záběry z Charkovské oblasti: Provizorní mučírna v Kupjansku  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa