Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Rusové protestovali kvůli mobilizaci. Putinovi „kosmonauti“ pozatýkali přes 1000 lidí!

Aktualizováno -
22. září 2022
10:38
Autor: ČTK, mav - 
21. září 2022
18:56

V řadě ruských měst začali lidé demonstrovat proti částečné mobilizaci, kterou ve středu ráno ohlásil prezident Vladimir Putin. Policie rozehnala protestní akci v sibiřském Irkutsku a zadržela na ní několik desítek lidí. Policie zatýkala v Moskvě, nebo třeba i v Tomsku, píše portál Meduza s odvoláním na informace z telegramových kanálů. Protesty začaly také například ve městě Ulan-Ude, Chabarovsku nebo Jakutsku, většinou jde o malé a neorganizované akce. Větší protesty se očekávají večer ve městech v evropské části Ruska. Policie již zadržela 1323 lidí, uvedl web OVD-Info.

Obyvatelé měst na Sibiři a na ruském Dálném východě se shromažďovali na náměstích. Neměli často žádné transparenty s hesly, protože se obávají policejních zásahů, informuje stanice Nastojaščeje vremja na svém webu. Další demonstrující si ale podle fotografií na sociálních sítích připravili plakáty s hesly jako „ne válce, ne mobilizaci“, „mír světu“ nebo „obejmi mě, jestli se taky bojíš“.

V Irkutsku policejní příslušníci rozehnali všech 60 shromážděných lidí a asi 20 z nich zadrželi. Také zamezili právníkovi, aby je viděl, uvádí kanál OVD-Info. „V zásadě tam byl neúměrný počet policistů. Skoro všichni, kdo tam byli, se rozešli,“ napsalo na svůj telegramový kanál irkutské anarchistické hnutí.

Do centra Novosibirsku napochodovali „kosmonauti“, komentuje ironicky kanál Nexta záběry těžkooděnců pořádkových sil. Příslušníci takových speciálních jednotek dostali rozkaz napochodovat v helmách, se štíty a obušky, jak informoval kanál Baza.

Zatýkalo se například také v Jekatěrinburgu na Urale. Některé z protestujících policie přitom tlačila obličejem k zemi, popsala stanice Nastojaščeje vremja.

„Do zákopů s Putinem!“ skandovali lidé podle videí zveřejněných na sociálních sítích na moskevském bulváru Arbat.

Další videozáznamy zobrazují příslušníky policie ve vestách, přilbách a s obušky, jak odvádějí demonstranty z Moskvy do přistavených antonů.

Z Petrohradu, kde se shromáždili lidé nesouhlasící s mobilizací u chrámu svatého Izáka, přišla podle OVD-Info zpráva o tom, že policisté bili některé demonstranty obušky.

Jedna mladá žena v Moskvě ztratila při zatýkání vědomí. V některých případech byli podle OVD-Info lidé zadrženi preventivně s využitím systému rozpoznávaní obličeje v metru.

V Chabarovsku na demonstraci dorazilo 12 lidí. Neměli transparenty ani neskandovali, popsal novinář projektu Sibir.Realii Svobodné Evropy. Protestující podle něj dali najevo zklamání a šok z toho, že dorazilo tak málo lidí. Účastnice protestní akce Alisa uvedla, že podle svých možností chodila na protiválečné demonstrace od ruského vpádu na Ukrajinu.

„Mám kamaráda, na kterého se mobilizace vztahuje. Rozhodli jsme se, že se tomu budeme různými způsoby snažit vyhnout. Protože jet tam zabíjet ukrajinské civilisty, to už je za hranou,“ sdělila Alisa.

Putin oznámil, že Rusko povolá do armády 300 000 rezervistů s vojenskou zkušeností. Putin ve svém projevu také podpořil chystaná referenda o připojení k Rusku v okupovaných částech ukrajinského území.

Mládežnické hnutí Vesna vyzývá Rusy, aby v sedm hodin večer přišli proti mobilizaci protestovat. V Petrohradě se hackerům povedl i virtuální protest - na web letiště Pulkovo zavěsili informace o invazi na Ukrajinu a odkaz, kterak poslat peníze ukrajinské armádě, uvedl portál Meduza.

Moskevská prokuratura varovala, že i online aktivity, včetně výzev k demonstracím skrze sociální sítě, či organizace a účast na nelegálních akcích mohou vést i k trestům až 15 let vězení.

Video  Blesk Podcast: Putin hraje o všechno. Mobilizace je riziko pro jeho režim, říká odbornice  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa