Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Bývalá Miss Ukrajina vstoupila do řad armády: „Pro Putina mám schovanou kulku,“ říká

Autor: štt - 
23. září 2022
17:21

Evženie Prokopenková se před půl rokem rozloučila se svou rodinou a blízkými a vydala se do zákopů, aby jako zdravotnice pomáhala ukrajinským vojákům bojujícím proti ruským okupantům. Pětatřicetiletá žena uvedla, že poté, co viděla umírat své přátele, se její život zcela změnil. Sama říká, že kdyby se setkala s Putinem, „neměla by pro něj žádná slova, ale pouze kulku“.

Evženie v roce 2012 patřila mezi finalistky Miss Earth a před válkou vlastnila advokátní kancelář. „Jsou to dva zcela odlišné světy. V civilním životě jsem se zabývala úplně jinými věcmi,“ říká hrdinka, která šaty s podpatky vyměnila za mundúr s baretem.

Její život se jako všem Ukrajincům změnil letos v únoru, kdy ruská vojska vstoupila na jejich území s cílem dobýt Kyjev. „Nikdy bych nevěřila, kdyby mi někdo před rokem řekl, že budu součástí ukrajinských ozbrojených sil, spát v zákopech a zachraňovat raněné před palbou,“ říká bývalá modelka, která i v nových podmínkách stále dbá na svůj vzhled: „Ať jsem v jakémkoli zákopu, ve vojenském batohu mám vždycky kosmetickou taštičku se zrcátkem a parfémy.“

Dle The Sun byla bývalá Miss Ukrajiny vyfotografována s puškou v ruce, jak varuje ruské útočníky: „Každý, kdo překročí hranice, bude zabit.“ Evženie však není jediná z národních krásek, která podporuje domácí obránce.

Anastasia Lenna, účastnice soutěže krásy Miss Grand International v roce 2015, sdílela na sociálních sítích příspěvek, na němž drží masivní repliku střelné zbraně. Na rozdíl od Evženie však nenasazuje svůj holý život v první linii.

Té se s jejími spolubojovníky nedávno podařilo osvobodit město Izjum. Úspěch souvisí s ohromující ofenzivou, kterou ukrajinští vojáci nedávno dosáhli. Někteří zahraniční komentátoři uvažují, zda by bleskový útok mohl být zlomovým bodem ve válce.

Video Hrozivý nález v osvobozeném Izjumu: Pohřebiště s 440 těly, některá nesou známky mučení - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa