Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šokující fotografie po exhumaci masového hrobu u Izjumi: „Mohl to být kdokoliv z nás!“ pláčí Ukrajinci

Autor: jel - 
18. září 2022
05:00

Strašlivý nález v osvobozeném Izjumu šokoval celý svět. Ukrajinská armáda tam v lese našla masový hrob se zhruba 450 těly. Většina obětí zřejmě zemřela násilnou smrtí. Gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov uvedl, že nalezená těla nesou známky mučení. Ukrajinci nyní sdílejí na sociální síti fotografii ruky jedné z obětí, která má na sobě náramky v ukrajinských barvách. Připojují k ní fotografie svých vlastních rukou s podobnými náramky a označení #izyummassacre (izjumský masakr, pozn.red.).

O nálezu provizorního pohřebiště se zhruba 450 hroby v osvobozeném Izjumu informovala ve čtvrtek místní policie i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V lese byly stovky hrobů označených křížem, v současné době se pracuje na identifikaci těl. 

Podle ukrajinské prokuratury měla některá těla svázané ruce za zády či provaz kolem krku. Podle gubernátora Charkovské oblasti Oleha Syněhubova byly na většině v těl exhumovaných v sobotu patrné známky násilné smrti. 

Nález masového hrobu šokoval celý svět. Ukrajinci nyní na sociálních sítích sdílejí fotografii ruky jednoho z mrtvých nalezených v Izjumu společně s fotografií své vlastní ruky. „Mohl to být kdokoli z nás,“ píší často k mrazivé dvojici snímků.  Někteří sdílejí pouze vlastní ruku s náramky v ukrajinských barvách, sdělení zprávy je ovšem stejné. 

Objevují se i příspěvky od lidí jiných národností, například od Čechů nebo Slováků. „Vždy na vaší straně,“ napsala paní Eva. Smutná výzva se rozšířila obrovskou rychlostí a na facebooku, twitteru i instagramu už jsou desítky fotografií.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video  Hrozivý nález v osvobozeném Izjumu: Pohřebiště s 440 těly, některá nesou známky mučení  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa