Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruský útok zabil Lizu (†4) a zmrzačil její mámu: Znala jsem ji! napsala Olena Zelenská

Aktualizováno -
15. července 2022
15:05
Autor: ČTK, VaB - 
15. července 2022
11:09

Čtyřletá Liza Dmytrijevová ve čtvrtek zemřela při útoku na město Vinnycja ve střední části Ukrajiny. Její život a smrt při ruském raketovém útoku jsou symbolem konfliktu, při kterém smrt často přichází bez varování a shora, píše server britského deníku The Guardian.

Série videí a fotografií zveřejněných na sociálních sítích mapuje poslední hodiny života Lizy, která v březnu, už za ruské invaze, oslavila čtvrté narozeniny. Její matka Iryna přišla o nohu při útoku, který ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsoudil jako „otevřeně teroristický čin“.

Lizina matka vzala ve čtvrtek dceru v růžovo-černém kočárku do vzdělávacího centra v centru města. Vinnycja leží čtyři hodiny jízdy na západ od Kyjeva a většina místních město považovala za dostatečně vzdálené od bojové linie.

Na prvním záběru, pořízeném v 9:38, je Liza v bílých legínách a modré džínové bundičce s nášivkou ve tvaru vajíčka na rameni, jak tlačí svůj vlastní kočárek. Vlasy má sepnuté bílou sponou ve tvaru motýla. Liza se usmívá a vzhlíží k matce, která jde vedle ní. Občas se v záběru objeví i Iryna, oblečená v bílém a nesměle se usmívající. Na dalším snímku je Liza u nízkého stolku ve vzdělávacím centru a prohlíží si obrázkový pracovní list na logopedickém sezení.

Krátce před jedenáctou hodinou dopoledne se matka s dcerou vydaly po chodníku podél jedné strany centrálního Vítězného náměstí ve Vinnycje. Minuly Dům důstojníků, budovu ze sovětské éry s vysokými sloupy v průčelí, která nyní slouží jako kulturní centrum pro koncerty a představení.

Domů už nedorazily

Liza už domů nedošla. Krátce po jedenácté hodině dopoledne dopadly na náměstí tři ze sedmi raket, údajně vypálených z ruské ponorky v Černém moři. Explodovaly poblíž kulturního centra, vyrazily okna v několikapatrové budově a zapálily desítky aut na nedalekém parkovišti.

Na dalších záběrech, které The Guardian raději nezveřejňuje, je uprostřed krveprolití vidět, jak Liza leží mrtvá v převráceném kočárku. Nedaleko leží odtržená noha. Na některých záběrech je vidět ruka vojáka, který se natahuje po kočárku. Náměstí je poseto velkými úlomky kovu. K obloze stoupá hustý dým

Zemřely i další děti

Liza byla jedním ze tří dětí, které zemřely při útoku na rušnou ulici ve městě, které bylo až dosud relativně uchráněno ruské invaze. Lizina matka výbuch přežila s mnoha vážnými poraněními. Místní novinář hovořil s přítelkyní Iryny, známé jako Ira, když byla na cestě za kamarádkou do nemocnice.

„Je to má nejlepší kamarádka. Obě máme ‚sluníčkové‘ děti,“ říká Lidia Vojtenková, přičemž použila ukrajinský výraz pro děti s vývojovými problémy. „Dříve jsme si spolu pronajímaly byt. Když Iru odváželi na jednotku intenzívní péče, byla při vědomí, ale Liza zemřela na místě. Víc k tomu nemohu říct. Je to moc těžké,“ dodala.

Dítě znala i Olena Zelenská

Olena Zelenská, manželka prezidenta Zelenského, napsala, že holčičku poznala z vánočního videa, které natočila na oslavu svátků. „Všechny nás dnes vyděsilo video převráceného dětského kočárku ve Vinnycji. A potom, když jsem četla zprávy, jsem si uvědomila, že tu dívku znám,“ uvedla Zelenská ve čtvrtek pozdě večer v příspěvku na Twitteru. „Seznámily jsme se při natáčení videa k vánočním svátkům,“ doplnila.

Na videu, které zveřejnila spolu se svým komentářem, je vidět, jak Liza s první dámou maluje vánoční ozdoby. „Liza zvládla za půl hodiny pomalovat nejen sebe, sváteční šaty, ale i všechny ostatní děti, mě, kameramany a režiséra,“ napsala Zelenská. „Podívejte se na ni, prosím, živou.“

Video  S holčičkou se při natáčení vánočního videa setkala i manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská.  - Instagram
Video se připravuje ...

18:13
Dnes

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

17:36
Dnes

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

16:58
Dnes

Ruští vojáci podle Lukašenka sice v poslední době získali kontrolu nad několika ukrajinskými obcemi, jde ale jen o „pomalý postup“. Ukrajina v poslední době hlásí nedostatek munice a panují obavy o její výdrž při očekávané ruské ofenzivě. 

Lukašenko dnes také uvedl, že existuje vysoké riziko vojenských incidentů podél hranic s Ukrajinou, a ujistil Polsko, že by nemělo ze strany jeho země očekávat agresivní akce. Bělorusko přesto přesunulo několik praporů připravených k boji od ruských hranic na západ země.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa