Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Odpůrce Zelenského ve Varech: Proruský oligarcha Bojko si užívá na kolonádě

Autor: amb - 
27. srpna 2022
14:56

Bývalý vůdce proruské strany na Ukrajině teď tráví dovolenou v Karlových Varech. Jurij Bojko propagoval jednání s Ruskem i separatisty v samozvané Doněcké a Luhanské lidové republice. Přirovnal to ke vztahu USA a Severní Koreje. Kdo je boháč Jurij Bojko, bývalý ministr energetiky i kandidát na ukrajinského prezidenta? A jak reagoval na dotazy novinářů, jak se staví k válce na Ukrajině, pro kterou podle nich připravil podhoubí?

V Karlových Varech spatřili bývalého šéfa zakázané politické strany Opoziční blok Jurije Bojka. Informoval o tom investigativní projekt rádia Svobodná Evropa na Ukrajině Schéma. Novináři politika vyfotili, když se 25. srpna procházel ulicemi města.

Bojkova tisková tajemnice Schématu sdělila, že si Bojko vzal od 22. do 29. srpna na vlastní náklady dovolenou a odjel se do Varů léčit.

Novináři se Bojka přes WhattsApp ptali, co on a jeho spolupracovníci dělají v boji proti ruské agresi. Další otázka zněla, jestli se cítí osobně, morálně a politicky zodpovědný za několikaleté zasévání proruských a protizápadních nálad na Ukrajině, které Vladimir Putin využil k rozpoutání války. Bojko si v aplikaci dotazy přečetl a nechal je bez odpovědi.

Jurij Bojko v Karlových Varech. (25. 8. 2002) Jurij Bojko v Karlových Varech. (25. 8. 2002) | Twitter Schéma (Схеми)

Jurij Bojko v Karlových Varech. (25. 8. 2002) Jurij Bojko v Karlových Varech. (25. 8. 2002) | Twitter Schéma (Схеми)

Podle ukrajinských médií byla strana Opoziční blok, založená v roce 2010 a populární od roku 2014,  proruská a populistická. Na jejím vzniku se podílely zbytky týmu bývalého proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Vyprofilovala se z původní proruské Strany regionů, která po sesazení Janukovyče ztratila vliv.

Zajímavostí je, že do jejího vzniku byl zapojený i Paul Manafort, tehdy sponzorovaný ukrajinským oligarchou s mediálním byznysem Rinatem Achmetovem. Spolu s rusko-ukrajinským politikem Kostjantynem Kilimnykem Manafort Opoziční blok prosazoval jako „hlas Rusů“ na východní Ukrajině.

V kampani dříve pomáhal bývalému prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Později se zapojil také do kampaně Donalda Trumpa a působí jako konzultant Republikánské strany.

„Chápu, že ve skutečnosti se podílejí na destrukci státu, na tom, co se děje na Východě, a jsou za to zodpovědní,“ řekl o „Opobloku“ v roce 2014 ukrajinský Ochránce lidských práv a prezident Asociace psychiatrů Ukrajiny Semjon Gluzman. Vůdce strany Silná Ukrajina Serhij Tihipko Opoziční blok v roce 2014 označil za „poskvrněný korupcí a mírně řečeno nepatriotický“.

Jedním z politiků opozičního bloku byl i Viktor Medvedčuk, který za něj byl v roce 2019 zvolený do ukrajinského parlamentu. Medvedčuk v minulých letech na Ukrajině šířil protiukrajinskou propagandu.

Bojko: „Ať se Ukrajina inspiruje od USA a Severní Koreje“

On a další představitelé Opozičního bloku včetně Jurije Bojka měli například šířit myšlenku, že Ukrajina na Donbasu nechce dosáhnout míru a dostatečně nejedná se separatisty. Bojko, Serhij Ljovočkin a Vladimir Putin stáli za tezí, že jiné ukrajinské strany chtějí tímto způsobem vyhrát volby. Sám Bojko měl stejně jako Medvedčuk požadovat jednání s Ruskem a separatisty.

„Opoziční blok je připraven vést přímá jednání se stranami konfliktu na východní Ukrajině, protože žádný rating nestojí za lidské životy. Uvedl to spolupředseda frakce opozičního bloku Jurij Bojko ve vysílání televizního kanálu Prjamoj a vyjádřil se k otázce míru na Donbasu,“ psal v roce 2018 proruský server Strana.ua. 

Právě od roku 2018 byl podle Unianu Opoziční blok považovaný za jednu z největších stran s proruskou ideologií. Požadoval například ochranu statusu ruštiny jako regionálního jazyka. Vinili ji z propagandy jak v ukrajinských, tak ruských médiích.

Bojko tehdy nabádal, aby se Ukrajina inspirovala od Spojených států a Severní Koreje.

„Půl století Američané nazývali Severní Koreu diktátory, teroristy, čímkoli. Pak to bylo pro americké národní zájmy nezbytné, americký prezident se sám vydal na otevřené, přímé setkání s vůdcem Severní Koreje. A dohody jsou velmi důležité. Stejně tak k ukončení konfliktu na východě musí existovat přímý, čestný postoj dnešních úřadů. Příští vláda by měla udělat vše pro to, aby nastolila mír, a to prostřednictvím přímých jednání,“ sdělil.  

Jurij Bojko vystudoval chemicko-technologickou školu v Moskvě. Nejdřív působil v různých státních i soukromých podnicích v průmyslu. Vyskytoval se spíš na vyšších pozicích. V letech 2002 – 2005 působil jako předseda ukrajinské ropné a plynárenské společnosti Naftogazu.

Nejbohatší Ukrajinec, ministr energetiky i kandidát na prezidenta

V roce 2006 ho ve vládě proruského Viktora Janukovyče jmenovali ministrem paliv a energetiky, uvádí Chesno. Stejnou funkci vykonával v letech 2010 – 2012 ve vládě Mykoly Azarova. Také působil ve Straně regionů, kde řídil kyjevskou regionální organizaci.

Od roku 2012 – 2014 vykonával funkci místopředsedy vlády Ukrajiny. Byl také členem Výboru pro lidská práva, deokupaci a reintegraci na okupovaných území v Doněcku, Luhanské oblasti a na Krymu.

Bojko také v roce 2014 kandidoval v prezidentských volbách, získal 0,19 % hlasů.

V roce 2020 se umístil na 79. místě v žebříčku nejbohatších Ukrajinců s majetkem 99 milionů dolarů. V roce 2018 ho Opoziční blok, kde dříve zastával vedoucí pozici, vyloučil kvůli vytvoření Opozičního bloku – Platformy pro život. Stalo se to, když v Opozičním bloku došlo k rozkolu mezi „průmyslníky“ a „plynaři“, přičemž Bojko patřil do druhé skupiny.

O zákazu Opozičního bloku a dalších stran informoval 20. března prezident Volodymyr Zelenskyj. Rozhodla to Rada národní bezpečnosti a obrany.

Následně 14. dubna Nejvyšší rada činnost i práva strany pozastavila. Opoziční blok už se tak nemohl zúčastnit jednání dohodovací rady ani nominace zástupců do vedoucích funkcí v parlamentních výborech. Bloku zůstalo asi 34 poslanců bez náležitých pravomocí.

23. dubna Alexej Danilov prohlásil, že poslanci bývalého Opozičního bloku nemají právo změnit si jméno na Opoziční blok – Platforma pro život a zůstat v parlamentu. Neměli by podle něj vytvářet nová uskupení, ale omluvit se Ukrajině a z parlamentu odejít. 

18:46
Dnes

Šéf NATO řekl, že aliance neplánuje rozmístit jaderné zbraně v dalších zemích. Polský prezident dříve prohlásil, že Polsko by bylo ochotné to umožnit.

18:42
Dnes

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou příliš ochotné vzdát se ve prospěch Ukrajiny svých nejmodernějších prostředků protivzdušné obrany, tvrdí francouzský deník Le Monde. Některé členské země Evropské unie se nechtějí zříci svých systémů Patriot, Francie pak váhá ohledně dodávky dalšího systému SAMP-T, napsal francouzský list.

Summit EU se sice minulý týden shodl, že je potřeba poskytnout Ukrajině prostředky protivzdušné obrany, šéfové vlád jednotlivých zemí si ale dávali dobrý pozor, aby v tomto ohledu neučinili žádný konkrétní slib, napsal Le Monde. Připomněl, že k dodávkám systémů vyzýval na okraj summitu také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který prohlásil, že ochrana ukrajinského vzdušného prostoru je větší prioritou než dodržení interních standardů Severoatlantické aliance ohledně vybavení.

18:06
Dnes

Moskevský soud zamítl odvolání amerického novináře Evana Gershkoviche proti nedávnému rozhodnutí prodloužit mu znovu vazbu. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a AP. Reportér listu The Wall Street Journal (WSJ) je v ruské vazební věznici už déle než rok a on i jeho zaměstnavatel obvinění popírají. Washington považuje jeho zadržování za neoprávněné a požaduje jeho propuštění.

Dvaatřicetiletého reportéra zatkla ruská tajná služba FSB loni v březnu v Jekatěrinburgu na Urale. Tvrdí, že ho chytila při pokusu získat tajné informace, které podle ní shromaždoval o vojensko-průmyslovém odvětví v Rusku. Úřady proti němu nepředložily žádné důkazy, napsala už dříve zahraniční média.

Zobrazit celý online

12. května bylo rozhodnuto o konečné likvidaci Opozičního loku a spolupředseda poslaneckého klubu Strany pro budoucnost informoval o registraci nového návrhu zákona. Ten znemožňoval zástupcům Opozičního bloku a dalších zakázaných stran v budoucnu kandidovat do parlamentu.

Během ukrajinského Dne nezávislosti 24. srpna přijala Nejvyšší rada návrh lidových poslanců na ukončení všech pravomocí poslanců Opozičního bloku. Odeslali ho politici Evropské solidarity Alexej Hončarenko, Vladimir Arijev a Sofia Fedinová. Přidal se k nim Oleh Dunda ze Zelenského strany Služebník lidu.

Video  Výbuchy na Krymu: Nejde o omyl ruského mužika, i Ukrajinci operují v týlu nepřítele, říká expert  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa