Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výlety dcery za milencem platil Putin z „eráru“. Hlídala ji armáda agentů KGB

Autor: tsv - 
27. srpna 2022
05:00

Ruský prezident Vladimir Putin zřejmě své dceři Jekatěrině Tichonovové financoval drahé zahraniční cesty za milencem. Extravagantní výlety, na kterých ji doprovázelo i deset agentů tajných služeb, měly být placeny z daní. Putin se přitom několikrát vyslovil proti dovoleným v západních zemích a spolu s ostatními členy ruské vlády dlouhodobě přesvědčuje tamní občany, aby na Západ necestovali ani za zábavou, ani za vzděláním nebo prací.

Způsob financování zahraničních výletů Tichonovové odhalili investigativní novináři z ruského nezávislého zpravodajského serveru Vazhnyye Istorii a německého listu Der Spiegel. To, že výlety nevědomky platili ruští daňoví poplatníci, potvrdily uniklé dokumenty tajných služeb, píše server DailyMail. Tichonovová za poslední čtyři roky podnikla několik cest do oblíbených západních destinací včetně německého Mnichova a britského Londýna.

Dovolené v zahraničí měla Putinova dcera trávit se svým partnerem Igorem Zelenským, tanečníkem a šéfem německého baletního souboru Bavorský státní balet (Bayerisches Staatsballett).

Ruský vůdce posílal na dceřiny zahraniční výlety vždy hned několik důstojníků ruských tajných služeb, již Tichonovové sloužili jako osobní ochranka. Na březen roku 2017, který strávila právě v Londýně, zamluvil šéf Jekatěrininy ochranky Aleksej Skripčak tři hotelové pokoje pro šest agentů. „Museli se po dvou mačkat v přeplněném londýnském hotelu,“ uvádí zpráva.

‚Nenápadní‘ agenti KGB

Do švédského Halmstadu ženu doprovázelo deset bývalých členů tehdejší KGB. Investigativci později identifikovali dva z nich – Dmitryje Dankova a Dmitryje Posunenka. Muži v minulosti zodpovídali za bezpečnost samotného Putina. „Tyto dokumenty jsou extrémně důležité,“ napsal k uniknutým papírům tajných služeb server Vazhnyye Istorii. „Díky nim jsme zjistili nejen to, jak si Putinova rodina žila v zahraničí, ale také to, že je všude doprovázela armáda důstojníků speciálních služeb.“

Agentů si během jedné z návštěv Německa všimla tamní rozvědka. Považovala je za potenciální hrozbu pro stát a nařídila muže preventivně sledovat.

Jekatěrina Tichonovová (35) je mladší z dvou dcer Putinovy bývalé manželky Ljudmily. Profesionální tanečnice byla dříve vdaná za nejmladšího ruského miliardáře Kirilla Šamalova (40). Se svým současným partnerem Zelenským má dle dostupných informací jedno dítě, Putinova rodina ale detaily ze svého soukromého života dlouhodobě skrývá.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

Zobrazit celý online

Video  Až nyní končí příběh Sovětského Svazu. Putin tuto válku nepřežije, říká analytik Svárovský  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa