Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vladimir Putin obnovil Řád Matka hrdinka: Za deset dětí dostanou Rusky milion rublů!

Autor: pma - 
17. srpna 2022
16:14

V Rusku sílí demografická krize a tamní prezident Vladimir Putin přišel s nápadem, jak úbytek obyvatelstva vyřešit. Obnovil Řád Matka hrdinka, který zavedl v zemi už Sovětský svaz roku 1944. Takovou hrdinkou se stane matka, která porodí a vychová deset dětí. Mimo nejvyššího titulu ženy dostanou jako bonus milion rublů, v přepočtu necelých 400 tisíc korun.

Válka na Ukrajině, kterou na konci června odstartoval ruský prezident Vladimir Putin, pokračuje již několikátým měsícem. Tisíce ruských vojáků bojují a umírají na frontě a porodnost v zemi klesá.

Britský deník Daily Mail uvádí, že se v Rusku posledních deset let neustále snižuje počet narozených dětí a v celkovém součtu ruského obyvatelstva ubývá. K 1. lednu 2020 měla nejrozlehlejší země světa podle úřadu 146,748 milionu obyvatel, k počátku roku 2021 to bylo 146,24 milionu a v lednu letošního roku se číslo zastavilo na 145,1 milionu.

Řád je zdoben diamanty a zlatem

To se prezidentovi moc nezamlouvá a přišel s nápadem, jak motivovat ruské ženy, aby více rodily. Podle tamní agentury TASS Rusky za každých deset porozených a vychovaných dětí dostanou  jeden milion rublů, což je v přepočtu necelých 400 tisíc korun. Navíc obdrží i obnovené nejvyšší vyznamenání - Řád Matky hrdinky společně s diplomem.

„Řád Matky hrdinky je vyrobený ze zlata a doplněn diamantem a smaltem. Jedná se o pěticípou hvězdu se zlatými a stříbrnými paprsky, která má uprostřed logo Ruské federace. Nad tím je nápis „Matka hrdinka“ a na zadní části se nachází číslo odznaku,“ popisuje ruský web IRK.ru vzhled vyznamenání.

Podle Putina se dá na lidi narozené v početných rodinách spolehnout, jsou čestní a nepodvádí. Na finanční odměnu a titul podle prezidenta dosáhnou i ženy, jejichž potomci položili život při obraně Ruska nebo byli v důsledku plnění vojenské služby prohlášeni za nezvěstné.

Řád v minulosti získalo přes 400 tisíc žen 

Nejedná se o zcela revoluční myšlenku. Podobný výnos zavedl v roce 1944 Sovětský svaz, jehož obnovení by si Putin dle jeho předchozích vyjádření velmi přál. „Je to rozpad historického Ruska pod názvem Sovětský svaz. Přišli jsme o 30, 40 procent obyvatelstva a přibližně stejné množství výrobních kapacit, změnili jsme se v úplně jinou zemi. To, co se budovalo tisíc let, bylo z velké části ztraceno,“ uvedl v minulosti prezident v ruské státní televizi.

Tehdejší titul Řád Matky hrdinky byl udělován ženám, které porodily deset a více dětí. Oficiálně zrušen byl na podzim roku 1991. Za necelých padesát let byl řád udělen zhruba 431 tisícům ženám.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Video  Putin jako kůl v plotě: Nechali ho potupně dlouze čekat na erdogana  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa