Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusové selhávají, invaze vrávorá! Putin nemá šanci vyhrát, míní britský ministr obrany

Autor: tsv - 
13. srpna 2022
19:05

Britský ministr obrany Ben Wallace vystoupil během konference dárců v dánské Kodani, jejímž cílem bylo posílit vztahy převážně mezi severními a východními zeměmi Evropy v souvislosti s válkou na Ukrajině. Během svého proslovu zdůraznil, že Rusko má jen mizivé šance na vítězství. Speciální operace dlouhodobě selhává na hned několika frontách, dodal. Na konferenci se vybraly miliardy a Británie dluží dodávku přesně naváděných raket a samohybných salvových raketometů MLRS.

„Doteď selhávají a je nepravděpodobné, že by v okupaci Ukrajiny někdy uspěli,“ řekl s odkazem na ruské vojáky Wallace. „Jejich invaze vrávorá a byla už tolikrát změněná, že se teď soustředí jen na části jihu a východu, daleko, daleko od toho, co měla být jejich třídenní takzvaná speciální operace.“ Invaze propukla před téměř půl rokem.

„Tři dny uběhly a už to trvá skoro šest měsíců, přišli o obrovské množství techniky a vybavení a stejně tak i vojáků,“ doplnil. Vyjádřil se mimo jiné také k přístupu ruského vůdce Vladimira Putina. „Prezident Putin hazarduje s tím, že nás všechny začne za několik měsíců konflikt nudit a mezinárodní komunita se zase posune dál do jiných směrů. Inu, dnešek dokazuje opak.“

„Dnešní schůzi jsme ukončili s dalšími přísliby financování, dalšími přísliby výcviků a dalšími přísliby vojenské pomoci, vše naplánované přesně tak, abychom pomohli Ukrajině vyhrát,“ shrnul Wallace. „Abychom Ukrajině pomohli se postavit za svou nezávislost a abychom se ujistili, že ambice prezidenta Putina na Ukrajině selžou tak, jak právem mají.“

26 účastníků a desítky miliard

Konference se v prostorách dánského parlamentu zúčastnili zástupci 26 zemí včetně Česka, Austrálie, Bulharska, Německa, Gruzie, Islandu, Kanady, Lotyšska, Litvy, Nizozemska, Nového Zélandu, Norska, Polska, Rumunska, Slovenska, Finska, Francie, Švédska, Estonska, Japonska, Spojených států a vedení Evropské unie. Organizátory akce bylo Dánsko, Velká Británie a Ukrajina.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

21:35
18. 3. 2024

I přes pokračující válku na ukrajinském území se snaží místní z Charkova užívat života. Na snímku mladá baletka trenující podle popisku u fotografie v jednom z bunkrů. 

20:58
18. 3. 2024

V Charkově a nejbližším okolí sbírají technici úlomky a pozůstatky zbraní, aby mohli vyšetřovat případné válečné zločiny. 

Kompletní online

Během konference se vybralo bezmála 1,55 miliardy eur (asi 37 miliard korun), informovala agentura Reuters. Peníze se použijí na nákup zbraní a techniky pro ukrajinskou armádu. Velká Británie nedávno taktéž slíbila na Ukrajinu dodat další salvové raketomety MLRS a naváděné rakety s doletem až 80 kilometrů, píše server DailyMail.

Podle odhadů Ozbrojených složek Ukrajiny Rusko dosud přišlo o 43 200 vojáků, 1 849 tanků, 4 108 obrněných vozidel, 975 dělostřeleckých systémů, 233 letadel, 193 vrtulníků, 185 střel s plochou drahou doletu a 15 válečných lodí.

Video  Rusy na Krymu vyděsily exploze: Utíkali z pláží pryč  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa