Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

23 mrtvých po ruském útoku na Vinnycju: Děsivé fotky zabité holčičky!

Aktualizováno -
15. července 2022
06:44
Autor: ČTK, mav - 
14. července 2022
16:29

Počet obětí dnešního ruského raketového úderu na město Vinnycja ve střední části Ukrajiny roste - úřady informují o 23 zabitých, včetně tří dětí. Podle Státní služby pro mimořádné události (DSNS) skončilo 66 lidí v nemocnici, přičemž 34 z nich bylo ve vážném stavu a pět v kritickém. Dalších 39 lidí se pohřešuje. Celkem potřebovalo lékařskou pomoc 117 poraněných. 

Rusko zaútočilo raketami Kalibr, které vypálila jeho ponorka v Černém moři, tvrdí ukrajinská armáda. Policejní šéf Ihor Klymenko sdělil, že tři ruské rakety zasáhly kanceláře v centru města a poškodily obytné budovy v okolí. Místní zdravotní středisko je zničené, uvádí policie.

Podle agentury Unian po úderu ve městě vypukl obrovský požár. Na místě zasahují hasiči, požár se rozšířil na parkoviště a vzplálo na 50 automobilů, popsala agentura Reuters. Na videozáznamech z místa je například vidět hustý černý dým valící se z jedné z vysokých budov, na fotografiích kouř stoupající z ohořelých vraků aut a doutnajících trosek. Na jednom snímku je patrný opuštěný a převrácený dětský kočárek, jenž leží na ulici.

„Jsou tam ranění a mrtví, mezi nimi i malé dítě,“ reagoval na sociální síti Telegram ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Rusko každý den ničí civilní obyvatelstvo, zabíjí ukrajinské děti, posílá rakety na civilní objekty, kde není nic vojenského. Co to je, když ne otevřený teroristický čin?“ poznamenala hlava státu. Ministr zahraničí Dmytro Kuleba na twitteru obvinil Rusko z „dalšího válečného zločinu“.

„Dnes ve Vinnycje zemřela tříletá Lisa. Její matka, designérka a blogerka Iryna Dmytrieva, je na jednotce intenzivní péče, přišla o nohu,“ uvedla ukrajinská ambasáda v Česku.

„V 9:38 byly naživu. V 10:50 zemřely v centru. Každý by to měl vědět!“ šířilo se video maminky s holčičkou po twitteru - s nejspíš mylnou informací o maminčině smrti.

„Dnes jsme s hrůzou sledovali fotku převráceného dětského kočárku z Vinnycje. A pak jsem si uvědomila, že tu dívku znám,“ napsala na Instagram ukrajinská první dáma Olena Zelenská. „Tuto úžasnou dívku jsme potkali při natáčení vánočního videa. Jasné, upřímné, radostné dítě, které vyrostlo v lásce. Malá nezbednice stihla během půl hodiny namalovat barvami nejen sebe, sváteční šaty, ale i všechny ostatní děti, mě, kameramany a režiséra...“ dodala prezidentova manželka a video přidala. Hraje v něm spolu s více dětmi s Downovým syndromem, který měla Lisa.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Zobrazit celý online

Vinnycja leží asi 250 kilometrů jihozápadně od ukrajinského hlavního města Kyjeva a nachází se tak daleko od hlavních frontových linií na východě a jihu Ukrajiny.

Ve městě, kde před válkou žilo přibližně 370.000 obyvatel, se podle webových stránek ukrajinské armády nachází velitelství ukrajinského letectva, upozornila agentura Reuters. Rusko se ho podle ukrajinských vzdušných sil pokusilo zasáhnout řízenými střelami už v březnu. Do Vinnycje se podle agentury AP uchýlily tisíce lidí, které uprchly před ruskou invazí z východu Ukrajiny.

Oblastní gubernátor Serhij Borzov podle agentury AP řekl, že ukrajinská protivzdušná obrana dnes další čtyři rakety nad oblastí sestřelila.

Video  Útok na obchoďák v Kremenčuku: Video z bezpečnostní kamery ukázalo dopad střely.  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa