Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ukrajinci slaví úspěch, odrazili útok u Slovjansku i Charkova. A verbují Rusové vězně?

Aktualizováno -
12. července 2022
12:47
Autor: ČTK - 
12. července 2022
09:26

Ukrajinské ozbrojené síly odrazily ruské útoky v oblasti Slovjansku na východě Ukrajiny, uvedlo dnes ráno velení ukrajinské armády. Ukrajinští obránci se kromě toho podle stejného hlášení vypořádali s ruskými útočnými akcemi v Charkovské oblasti, kde ale kvůli ruskému ostřelování podle místní správy za uplynulých 24 hodin zemřelo sedm lidí a dalších 34 utrpělo zranění. Také ranní ostřelování Mykolajivu na jihu země si podle místních úřadů vyžádalo zranění několika civilních obyvatel, informuje agentura Unian. Ruské síly obkličují město Siversk v Doněcké oblasti, tvrdí proruští separatisté.

„Ruští vojáci pokračovali s útoky v okolí Slovjansku s cílem zlepšit své taktické pozice. Žádné protivníkovy akce v této oblasti se nesetkaly s úspěchem,“ stojí ve zprávě generálního štábu ukrajinské armády.

„Ukrajinští obránci tvrdě potlačili pokus nepřítele o útok u Dementijivky (v Charkovské oblasti),“ sdělilo rovněž ukrajinské velení.

„Za uplynulých 24 hodin v důsledku ostřelování zemřelo v Charkovské oblasti sedm lidí a 34 bylo zraněno,“ citovala agentura Unian místní správu. Dvě rakety dopadly na otevřené prostranství mezi domy a administrativní budovou přímo v Charkově, podle prvních zpráv ale na místě nejsou zranění.

V Mykolajivu na jihu Ukrajiny byly dnes ráno při ruském ostřelování zasaženy obytné domy a dvě zdravotnická zařízení, sdělil podle ukrajinské agentury Unian gubernátor Mykolajivské oblasti Vitalij Kim. Zranění podle něj utrpělo nejméně 12 lidí.

Britské ministerstvo obrany ve své pravidelné ranní analýze situace na Ukrajině uvedlo, že Rusko dál zaznamenává drobné územní úspěchy v Doněcké oblasti. Ruská agentura TASS s odvoláním na představitele proruských separatistů Rоdiona Mirošnika informovala, že ruské síly v Doněcké oblasti obkličují město Siversk, které mělo před válkou asi 11.000 obyvatel. Mirošnik prohlásil, že v nejbližší době ruská armáda a proruští separatisté město „osvobodí“, a to s minimálními ztrátami. Ruská vojska podle britského ministerstva také pokračují s útoky na dálnici E40, která zajišťuje zásobování Slovjansku a Kramatorsku.

Rusko se podle Londýna pravděpodobně rovněž uchyluje k netradičním způsobům doplňování prořídlých vojenských jednotek a je možné, že verbuje osazenstvo ruských věznic do Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) soukromé vojenské společnosti. 

V Oděské oblasti se ruským silám podařilo zničit odpalovací zařízení protilodních střel Harpoon dodaných z USA, oznámil podle agentury Interfax mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

9:48
Dnes

Ruské ostřelování za uplynulý den zabilo tři lidi v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a jednoho člověka v Doněcké oblasti na východě, kde zranilo dalších pět lidí, oznámili dnes podle serveru Meduza ukrajinští regionální představitelé. V Dněpropetrovské oblasti ve střední části země ruské ostřelování poškodilo 11 rodinných domů.

Dva bytové domy utrpěly škody také při útoku v Chersonské oblasti, uvedl šéf tamní regionální správy Oleksandr Prokudin. Obytné domy byly poškozeny taktéž při útocích na vesnici Novosynove v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, sdělil tamní představitel Oleh Syněhubov. Zranění tam podle něj utrpěl jeden muž.

9:15
Dnes

V Bělgorodu dnes od rána opět hoří. Již dříve byla ve městě vyhlášena raketová hrozba.

8:47
Dnes

Si Ťin-pching pojede do Francie, aby přesvědčil evropské země, aby pozvaly Rusko na summit do Švýcarska, píše zpravodajství Politico. Podle zdrojů zpravodaje může Čína odmítnout účast na budoucích mírových rozhovorech o Ukrajině, pokud se jich Rusko nezúčastní.

Zobrazit celý online

Video  Expert pro Blesk o ukrajinském protiútoku na jihu: Gesto Zelenského a válečné PR?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa