Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ukrajinci slaví úspěch, odrazili útok u Slovjansku i Charkova. A verbují Rusové vězně?

Aktualizováno -
12. července 2022
12:47
Autor: ČTK - 
12. července 2022
09:26

Ukrajinské ozbrojené síly odrazily ruské útoky v oblasti Slovjansku na východě Ukrajiny, uvedlo dnes ráno velení ukrajinské armády. Ukrajinští obránci se kromě toho podle stejného hlášení vypořádali s ruskými útočnými akcemi v Charkovské oblasti, kde ale kvůli ruskému ostřelování podle místní správy za uplynulých 24 hodin zemřelo sedm lidí a dalších 34 utrpělo zranění. Také ranní ostřelování Mykolajivu na jihu země si podle místních úřadů vyžádalo zranění několika civilních obyvatel, informuje agentura Unian. Ruské síly obkličují město Siversk v Doněcké oblasti, tvrdí proruští separatisté.

„Ruští vojáci pokračovali s útoky v okolí Slovjansku s cílem zlepšit své taktické pozice. Žádné protivníkovy akce v této oblasti se nesetkaly s úspěchem,“ stojí ve zprávě generálního štábu ukrajinské armády.

„Ukrajinští obránci tvrdě potlačili pokus nepřítele o útok u Dementijivky (v Charkovské oblasti),“ sdělilo rovněž ukrajinské velení.

„Za uplynulých 24 hodin v důsledku ostřelování zemřelo v Charkovské oblasti sedm lidí a 34 bylo zraněno,“ citovala agentura Unian místní správu. Dvě rakety dopadly na otevřené prostranství mezi domy a administrativní budovou přímo v Charkově, podle prvních zpráv ale na místě nejsou zranění.

V Mykolajivu na jihu Ukrajiny byly dnes ráno při ruském ostřelování zasaženy obytné domy a dvě zdravotnická zařízení, sdělil podle ukrajinské agentury Unian gubernátor Mykolajivské oblasti Vitalij Kim. Zranění podle něj utrpělo nejméně 12 lidí.

Britské ministerstvo obrany ve své pravidelné ranní analýze situace na Ukrajině uvedlo, že Rusko dál zaznamenává drobné územní úspěchy v Doněcké oblasti. Ruská agentura TASS s odvoláním na představitele proruských separatistů Rоdiona Mirošnika informovala, že ruské síly v Doněcké oblasti obkličují město Siversk, které mělo před válkou asi 11.000 obyvatel. Mirošnik prohlásil, že v nejbližší době ruská armáda a proruští separatisté město „osvobodí“, a to s minimálními ztrátami. Ruská vojska podle britského ministerstva také pokračují s útoky na dálnici E40, která zajišťuje zásobování Slovjansku a Kramatorsku.

Rusko se podle Londýna pravděpodobně rovněž uchyluje k netradičním způsobům doplňování prořídlých vojenských jednotek a je možné, že verbuje osazenstvo ruských věznic do Wagnerovy (v ruském přepisu Vagnerovy) soukromé vojenské společnosti. 

V Oděské oblasti se ruským silám podařilo zničit odpalovací zařízení protilodních střel Harpoon dodaných z USA, oznámil podle agentury Interfax mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

22:23
Dnes

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
Dnes

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
Dnes

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Video  Expert pro Blesk o ukrajinském protiútoku na jihu: Gesto Zelenského a válečné PR?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa