Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Tvrdý úder Rusů na Slovjansk: Nejméně 6 mrtvých a 15 zraněných. Město je v plamenech

Aktualizováno -
3. července 2022
16:30
Autor: ČTK - 
3. července 2022
15:13

Východoukrajinské město Slovjansk dnes zasáhlo silné ostřelování z několika raketometů, při kterém zahynulo šest lidí a dalších 15 bylo zraněno. Podle agentury Reuters to uvedla mluvčí doněcké oblastní správy Tetjana Ihnatčenková.

„Je zde 15 požárů. Mnoho mrtvých a zraněných,“ řekl Ljach ve videu, které sdílel na komunikační platformě Telegram. Dodal, že šlo o nejsilnější ostřelování tohoto města v poslední době. Na videu jsou za Ljachem vidět obrovská oblaka dýmu, uvedla BBC.

Ihnatčenková ukrajinskému serveru Suspilne řekla, že útok si vyžádal šest mrtvých a 15 zraněných. Zopakovala také výzvu úřadů, aby obyvatelé tuto oblast opustili, protože frontová linie je od Slovjansku vzdálena jen několik kilometrů.

9:13
Dnes

S nepravdivými informacemi na internetu se v letošním prvním čtvrtletí setkalo 45 procent Čechů a 58 procent Slováků. Nejčastěji šlo o témata spojená s válkou na Ukrajině a s domácí i světovou politikou. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila Středoevropská observatoř digitálních médií (CEDMO).

Důvěra v dezinformace se podle průzkumu pohybuje mezi 11 a 58 procenty u Čechů, u Slováků je tomu podobně mezi 10 a 55 procenty. V českém prostředí podle průzkumu rezonují témata spojená s ukrajinskými migranty. Polovina respondentů je mimo jiné ochotna věřit tomu, že kvůli Ukrajincům stoupá zadlužení Česka.

8:16
Dnes

Přibližně 30 ukrajinských mužů zemřelo od února 2022 při pokusu o nelegální překročení ukrajinských hranic ve snaze vyhnout se bojům ve válce s Ruskem, sdělil mluvčí ukrajinské pohraniční služby Andrij Demčenko tiskové agentuře Ukrinform. Píše o tom dnes agentura Reuters.

„Někteří přišli o život, když se pokoušeli překonat horskou řeku nebo přejít hory,“ uvedl Demčenko. „K pokusům o nelegální překročení hranic dochází denně. Většina z nich se odehrává mimo hraniční přechody na hranicích s Moldavskem a Rumunskem. Největší počet pokusů s padělanými doklady jsme pak zaznamenali na hranicích s Polskem," dodal. Demčenko v dubnu v ukrajinské státní televizi řekl, že každý den je při pokusu o nelegální opuštění Ukrajiny zadrženo v průměru asi deset mužů.

6:11
Dnes

Ostré slovní výměny o podpoře bránící se Ukrajiny či ruském vlivu na nadcházející volby do Evropského parlamentu provázely pondělní debatu mezi předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a dalšími kandidáty evropských politických stran na budoucího šéfa unijní exekutivy. Německá politička spolu se zástupci zelených či liberálů v debatě uspořádané bruselským webem Politico kritizovala evropskou krajní pravici za to, že podle nich hájí ruské zájmy.

Zobrazit celý online

Rusové dnes oznámili, že ovládli Lysyčansk a spolu s ním i celou Luhanskou oblast. Ukrajinské ministerstvo obrany dál trvá na tom, že Lysyčansk plně pod kontrolou ruských sil není. Podle agentury AP ale dobytí města otevírá cestu právě k postupu na Slovjansk v Doněcké oblasti.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa