Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Po pauze znovu otevírá centrum pro uprchlíky ve Vysočanech. Ukrajincům už nenabízí ubytování

Aktualizováno -
12. července 2022
08:35
Autor: ČTK - 
11. července 2022
12:45

V Praze se v pondělí po necelém měsíci znovu otevřelo Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Před centrem čekaly ráno desítky lidí. To bylo začátkem týdne běžné i před jeho uzavřením, sdělil ČTK mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Vedení hlavního města centrum uzavřelo v polovině června kvůli nedostatku ubytovacích kapacit v metropoli. Na základě rozhodnutí vlády jej magistrát musel znovu otevřít, ale již nenabízí trvalé ubytování. Do centra pro ukrajinské uprchlíky v Praze dorazilo v pondělí po znovuotevření 248 lidí.

Centrum nedaleko stanice metra Vysočanská v pondělí po pauze otevřelo v 08:00. Po otevření se před vchodem měla tvořit fronta, ve které čekaly desítky lidí. Kavka k tomu řekl, že se to nevymyká běžnému stavu, který býval v pondělí a úterý i před uzavřením.

Bez ubytování

KACPU stejně jako dříve pomáhá uprchlíkům se zařízením povolení k pobytu, zdravotního pojištění a dalších úkonů. Nově již však kvůli naplněné kapacitě nenabízí bydlení v městských bytech a ubytovnách. Běžencům pracovníci centra nabízejí jen nouzové přespání v provizorních stanových městečkách a také státní lůžka zajišťovaná Správou uprchlických zařízení.

Příkaz vlády

O znovuotevření centra informoval krizový štáb hlavního města koncem června, podle tehdejšího vyjádření primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) to vycházelo z příkazu vlády. Primátor rozhodnutí označil za špatné, stát měl podle něj nejprve dořešit systém relokace běženců z přetížené Prahy.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) dnes po neformálním jednání ministrů vnitra EU v Praze řekl, že Česko od 1. července přešlo do nového legislativního rámce, protože skončil nouzový stav a začal platit tzv. lex Ukrajina. "Tento zákon předpokládá, že na území České republiky i nadále, i bez nouzového stavu, budou fungovat Krajská asistenční centra pomoci Ukrajině," řekl Rakušan. Vláda podle něj proto vyzvala Prahu, aby stejně jako ostatní kraje respektovala zákon a nadále centrum provozovala. Uzavření centra podle něj celému systému žádná pozitiva nepřineslo.

Podle dat ministerstva vnitra získalo od začátku ruské invaze na Ukrajinu před více než čtyřmi měsíci dočasné povolení k pobytu asi 379 000 uprchlíků, z toho zhruba 90 000 v hlavním městě. Ministr vnitra  na konci června uvedl, že systém krajských center bude minimálně v červenci fungovat stejně jako dosud. V průběhu měsíce chce vláda vyhodnotit, jakým způsobem případně změnit přijímání a pomoc uprchlíkům na krajské úrovni.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Kompletní online
Video  Student Vasyl o pomoci na frontě a strachu o blízké: Na Ukrajinu vozí auta i sanitku!  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa