Z brutalistické budovy Merkuria se vystěhoval poslední nájemník a nyní čeká už jen na demolici. Merkuria se nachází v Argentinské ulici v pražských Holešovicích a ještě do nedávna sloužila jako kancelářské centrum. Budova zde stojí od roku 1971 a původně byla sídlem pro jeden z podniků zahraničního obchodu v dobách komunistického Československa. V roce 2003 prošla rekonstrukcí za více než 100 milionů korun a když v roce 2015 hledala radnice Prahy 7 nové sídlo, byla dokonce jedním ze tří kandidátů.

Záměr objekt zbourat měl již její předchozí majitel společnost HB Reavis, stejně jako tomu bylo s budovou Transgasu na Vinohradech. V roce 2019 objekt koupila společnost Skanska, která má demolici dotáhnout do konce a chce na jejím místě vystavit nový kancelářský objekt. Ten má nabídnout více místa a být mnohonásobně efektivnější ve spotřebách energie i vody. Podle projektu mají být při stavbě v maximální možné míře použity materiály z původní stavby. „Projekt je ve fázi plánování. Datum začátku demolice nebylo prozatím stanoveno. Momentálně se Skanska věnuje dalším pražským projektům, které jsou v různých fázích, kdy prioritou je vždy ten ve výstavbě." sdělil Blesku zástupce Skansky Jan Šedý. 

Objekt je vyklizený

Od začátku roku jsou kancelářské prostory vyklizené, aby nebyla zahájena další topná sezóna. V současnosti objekt opustil poslední nájemník Mercuria Laser Game, který ve sklepních prostorách provozoval laser game arénu od roku 2014 a název Mercuria nese právě podle této budovy. Mercuria Laser uvádí, že o demolici věděli dlouho dopředu, měli dostatek času se situaci přizpůsobit a už se stěhují do nových prostor.

Nová kancelářská budova půjde po vzoru projektu Visionary, který stojí jen o několik desítek metrů dál také v ulici Argentinská, kde kancelářské prostory využívá mimo jiných například Škoda Auto. Projekt nové budovy Mercury vypracovala společnost AFRY CZ. Nová stavba má svým vzhledem odkazovat na průmyslovou minulost Holešovic jednak materiálem, ale také velkými prosklenými plochami. Holešovice tak postupně stejně jako Karlín lákají více a více developerů a stávají se sídlem pro stále více velkých společností.

Fotogalerie
8 fotografií