Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Boje pokračují: Po dobytí Lysyčansku se Rusové soustřeďují na Slovjansk

Aktualizováno -
4. července 2022
11:11
Autor: ČTK - 
4. července 2022
08:37

Ruská vojska se snaží proniknout ke Slovjansku od Izjumu, hlásí ukrajinský generální štáb, aniž by se zmínil, zda Rusové v tomto směru dosáhli nějakého úspěchu; jen konstatoval, že „boje pokračují“. V ranním hlášení rovněž uvedl, že Rusové upevňují své pozice v Severodoněcku a Lysyčansku, jehož dobytí ruskými jednotkami ukrajinské velení v neděli potvrdilo. Ve směru na Kramatorsk ruské oddíly podle Kyjeva po dělostřelecké přípravě překonaly řeku Severní Doněc.

Dobytí Lysyčansku, a tím i celé Luhanské oblasti, mezitím potvrdily i americký Institut pro výzkum války (ISW) a britské ministerstvo obrany. To s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky uvedlo, že ukrajinské síly se stáhly z Lysyčansku a pravděpodobně ustoupily do předem připravených obranných postavení. Rusko se nyní podle Londýna téměř jistě soustředí na dobytí Doněcké oblasti, jejíž velká část zůstává pod kontrolou ukrajinských sil. Za „velmi nepravděpodobné“ pokládá, že by se v nadcházejících týdnech změnil dosavadní vyčerpávající způsob bojů o Donbas.

Rusko nyní přesune hlavní pozornost na dobytí celé Doněcké oblasti, předpokládá luhanský gubernátor Serhij Hajdaj. Rusové se zaměří především na dobytí měst Slovjansk a Bachmut, aby ovládli celý region Donbasu, řekl Hajdaj agentuře Reuters.

Ukrajinský štáb poznamenal, že u Doněcka se ruská vojska zaměřují na vytlačení ukrajinských jednotek na linii Siversk-Fedorivka-Bachmut. Přes tyto obce, ležící paralelně s hranicí Doněcké a Luhanské oblasti, vede silnice, připomněla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. U Charkova se ruské síly snaží nedovolit ukrajinským jednotkám přejít do útoku. U obce Prudjanka, ležící mezi Charkovem a hranicí s Ruskem, „ukrajinští vojáci rozhodně potlačili nepřátelský pokus o útočné akce“, hlásí ukrajinský štáb.

V jižní části bojiště se Rusové snaží dobýt zpět ztracené pozice u obcí Ivanivka, Poťomkyne a Myrne a nepřipustit ukrajinské ofenzivní akce v Chersonské a Mykolajivské oblasti. Ukrajinské velení také tvrdí, že dělostřelectvo a letectvo podnikají úspěšné útoky na muniční sklady a na soustředění živé síly a vojenské techniky nepřítele.

Ukrajinský generální štáb tvrdí, že Rusové od zahájení útoku na Ukrajinu před 131 dny přišli odhadem na 36.200 vojáků (230 během uplynulých 24 hodin), 1589 tanků, 3754 obrněných vozidel, 804 děl, 658 dronů, 2629 aut a cisteren a 65 kusů speciální techniky. Ani tyto údaje nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Náčelník ukrajinské vojenské rozvědky, šestatřicetiletý generál Kyrylo Budanov v rozhovoru, který na svém webu zveřejnil list RBK Ukrajina, zdůraznil, že Rusko chce zničit celou Ukrajinu, a s Donbasem se nespokojí. Budanov nicméně předpokládá, že válka skončí příští rok, až ukrajinské jednotky dosáhnout předválečných hranic země. V samém Rusku se mezitím možná ujme moci nástupce nynějšího vůdce Vladimira Putina, který se po vzoru někdejší „destalinizace“ po smrti komunistického diktátora Josifa Stalina pustí do „deputinizace“ - tedy svalování veškeré viny na Putina - a do normalizace vztahů s Ukrajinou a světem.

„Druhou možností je prostě rozpad Ruska na několik částí, tři a více,“ dodal Budanov s tím, že v zákulisí Kremlu už zuří velmi utajený boj o moc po Putinovi. Budanov v interview rozptyloval obavy z případného ruského útoku z Běloruska - v současnosti se tam podle náčelníka rozvědky nachází „zanedbatelné, naprosto mizivé množství“ ruských vojáků.

Video  Fiala v Madridu: Rusko je výrazná hrozba, prohlubuje i potravinovou krizi  - Blesk - Jakub Tomek
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa