Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Výbuchy a ničení zásobování: Elitní ukrajinská jednotka Šaman provádí tajné operace v Rusku

Autor: ČTK - 
27. června 2022
14:24

Elitní ukrajinská jednotka provádí diverzní operace na ruském území, uvedl britský deník The Times, který hovořil s dvěma členy tohoto vojenského uskupení a představitelem ukrajinské rozvědky. Misí ukrajinské jednotky Šaman, jejíž vojáci podle deníku bojovali po boku Američanů a Britů v Afghánistánu, je zničit infrastrukturu klíčovou pro podporu ruské invaze na Ukrajinu.

„Nejzajímavější mise se odehrávají v týlu nepřítele – nastražování výbušnin za frontovou linií, za hranicí,“ sdělil The Times 25letý četař, který vystupuje pod krycím jménem Dvacet dva a účastní se bojů proti Rusku od roku 2014.

„Rusové nechápou, co se stalo, nemůžou často uvěřit, že jsme tam byli,“ dodává jeho kolega vystupující pod jménem Hezoun. I on je členem praporu Šaman, jak se přezdívá 10. oddílu speciálních sil kvůli jemu bezmála nadpřirozeným schopnostem, vysvětluje The Times. Jde o průzkumnou a útočnou jednotku, do níž mohou vstoupit jen ti, kdo projdou obtížnými testy odolnosti.

„Posíláme je plnit nejtěžší úkoly, protože jsou to ti nejlepší a nejodvážnější,“ sdělil listu vysoce postavený představitel tajných služeb.

Přesné cíle útoků, které jednotka provádí, jsou tajné. Informace o operacích ale pomáhá vysvětit sabotáže na ruském území včetně požárů skladů pohonných hmot nebo munice, poznamenal deník a uvedl, že speciální ukrajinské jednotky přiznaly zapojení do bojů v Rusku poprvé. Jednotka Šaman kromě toho plní úkoly i na Ukrajině – postavila se Rusům například v bojích o letiště v Hostomelu u Kyjeva.

8:05
Dnes

Rusko přes noc zaútočilo na Selydove v Doněcké oblasti. Jsou nahlášeni čtyři zranění lidé.

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

22:02
18. 3. 2024

„V letošním roce musíme a dosáhneme nejvyššího výkonu obranného průmyslu v historii nezávislé Ukrajiny. A každý rok budeme i nadále přidávat; to je jasná strategická perspektiva Ukrajiny,“ uvádí ve svém pravidelném videoposelství ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj.

Jsem vděčný každému, kdo pracuje na dosažení tohoto cíle, přispívá všemi silami a kdo skutečně pomáhá,“ dodává. 

Zobrazit celý online

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa