Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Docházejí Putinovi generálové? Na Ukrajinu měl poslat i otylého veterána Pavla (67)

Autor: Mii - 
26. června 2022
16:19

Už nejméně deset ruských generálů padlo podle ukrajinských médií během současné invaze Ukrajiny. Další vrcholné představitele armády měl podle britských tajných služeb ruský prezident Vladimir Putin odvolat sám. Pomalu, ale jistě se řítí do personální krize. A tak začíná sahat i po lidech, kteří minimálně na první pohled jako agilní velitelé nepůsobí. Podle serveru The Daily Star poslal na Ukrajinu například vysloužilého generála Pavla, který je na prahu důchodu, váží 127 kilogramů a utápí se ve vodce.

Celé jméno armádního příslušníka zdroje neuvádí, je známý jen jako generál Pavel (nezaměňovat s českým generálem Petrem Pavlem). O jeho nasazení informovala server osoba ze zpravodajské komunity. „Putin už nemá kde brát. Většina jeho nejlepších a zkušených seniorních velitelů byla během bojů na Ukrajině zabita nebo zraněna, takže na frontu posílá druhořadé důstojníky, kteří nevydrží dlouho,“ popsal zdroj.

Podle něj tak ruský prezident sahá po vysloužilých generálech, kteří už byli v důchodu, a jedním z nich je právě generál Pavel. Bitevní zkušenosti má, v armádě sloužil více než 40 let. Je veteránem sovětské éry, naposledy byl nasazen před pěti lety v Sýrii, načež aktivní službu ukončil. Aktuálně mu je 67 let.

Na papíře generál Pavel zní dobře, jenže… od té doby, co se uchýlil k odpočinku, šel z kopce jeho životní styl. Veterán nyní váží 127 kilogramů a podle fotografií trpí obezitou. Sever DailyMail dokonce uvádí, že Pavel denně jí pět jídel a vypije litr vodky. Aby se vůbec natěsnal do uniformy, museli pro něj vytvořit speciálně zvětšenou.

„Putin je jako šéf mafie, kterému nikdo nemůže říct ne. Pokud vysloužilý generál dostane zprávu, že ho Matička Rus volá, aby bojoval na Ukrajině, moc s tím neudělá. Z Ruska navíc kvůli sankcím není úniku,“ vysvětluje zdroj ze zpravodajské komunity.

Dvornikov také údajně moc pil

Zprávy o tom, kolik ruských generálů už bylo na Ukrajině zabito, se liší, obvykle ukrajinská média uvádějí 10 až 11 můžu a 30 seniorních velitelů. Podle generálního štábu ukrajinské armády bylo zabito také přes 30 tisíc ruských vojáků a až 100 tisíc bylo zraněno. Počty nelze nezávisle ověřit.

Další vrcholné představitele armády má Putin pravidelně odvolávat kvůli jejich nedostatečným výsledkům na frontě. Poslední obětí tohoto rozhodnutí je podle britského deníku The Telegraph Alexandr Dvornikov, kterého do čela operací invazivních sil na Ukrajině ruský prezident jmenoval teprve začátkem dubna.

Dvornikov byl znám jako „řezník z Aleppa“ kvůli jeho činům ze Sýrie. Mezi svými veliteli na Ukrajině si ale nezískal důvěru, navíc se množily podle deníku zprávy, že je často opilý. Hlavním problémem ale zřejmě bylo, že se mu nepodařilo dobýt Donbas dostatečně rychle.

8:47
Dnes

Si Ťin-pching pojede do Francie, aby přesvědčil evropské země, aby pozvaly Rusko na summit do Švýcarska, píše zpravodajství Politico. Podle zdrojů zpravodaje může Čína odmítnout účast na budoucích mírových rozhovorech o Ukrajině, pokud se jich Rusko nezúčastní.

8:05
Dnes

Rusko přes noc zaútočilo na Selydove v Doněcké oblasti. Jsou nahlášeni čtyři zranění lidé.

6:02
Dnes

Dobré ráno, Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.

Evropa musí převzít odpovědnost za svou vlastní bezpečnost a nespoléhat se ve velké míře na podporu zemí, jako jsou USA, uvedl v textu Michel. Ten bude ve čtvrtek předsedat summitu EU, kde vedoucí představitelé čeká jednání o podpoře Ukrajiny, která již přes dva roky čelí ruské agresi.

Zobrazit celý online

Video  Putinův ministr Šojgu navštívil ruské jednotky na Ukrajině  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa