Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kandidátský status pro Ukrajinu: EU si vytváří nové otroky, kritizuje žena od Lavrova

Autor: ČTK - 
24. června 2022
20:25

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí dnes odsoudila čtvrteční rozhodnutí Evropské unie udělit Ukrajině a Moldavsku postavení kandidátů na členství v bloku. Unie tím potvrdila, že pokračuje ve své politice aktivního geopolitického ovládnutí prostoru Společenství nezávislých států (SNS) s cílem „zadržovat“ Rusko, napsala Marija Zacharovová v komentáři, který zveřejnila ruská diplomacie na svém webu.

„O negativních důsledcích takového kroku se neuvažuje, stejně jako svého času nepřemýšleli na summitu NATO v Bukurešti v roce 2008, když zapsali do rozhodnutí formulaci o tom, že ‚Gruzie a Ukrajina se stanou členy aliance‘,“ stojí dále v komentáři Zacharovové.

NATO v roce 2008 na summitu v Bukurešti nezařadilo Ukrajinu a Gruzii do Akčního plánu členství (MAP), který je předstupněm plného začlenění do NATO. Aliance pouze prohlásila, že v budoucnu se obě země členy NATO mohou stát.

Zacharovová dále viní EU, že „ve snaze rozšířit sféru svého vlivu používá cynicko-konzumní přístup“. „Hlavní je pro ně zajistit dlouhodobé upevnění vztahů s regiony ve svém ‚sousedství‘ podle principu ‚vůdce-otrok‘, aby euroaspiranti bezvýhradně souhlasili se všemi rozhodnutími Bruselu,“ píše dále mluvčí diplomacie země, která 24. února vojensky napadla Ukrajinu.

Ukrajina krátce po začátku ruské invaze požádala spolu s Moldavskem a Gruzií o členství v EU. Prezidenti a premiéři zemí EU ve čtvrtek na summitu schválili udělení kandidátského statusu Ukrajině a Moldavsku. Gruzii přislíbili kandidaturu, pokud splní podmínky stanovené Evropskou komisí.

Video  Fialův projev k národu: K drahotě přispěla minulá vláda, Rusko nás chce vydírat  - Česká televize
Video se připravuje ...

21:34
Dnes

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelování ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
Dnes

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

20:15
Dnes

Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa