Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Novináři pod palbou na „dálnici smrti“: Reportér se vrátil na místo, kde málem přišel o život

Autor: Darina Jíchová - 
19. června 2022
19:48

Rusové zničili ukrajinskou infrastrukturu, silnice zůstaly poseté rozstřílenými auty, troskami, krátery po střelách a mnohdy i těly. Korespondentu stanice Sky News Stuartu Ramsaymu se do paměti vryly scény z dálnice M06 vedoucí do Kyjeva. Skončila jako řada jiných cest, rozbombardovaná, pokrytá důkazy o ruské agresi. Vyšetřovatelé uvedli, že Rusové chladnokrevně stříleli do civilistů prchajících právě například z Kyjeva. O život málem přišla i skupinka novinářů.

„Hlavní most dálnice vedoucí do Irpině odpálily ukrajinské jednotky hned v počátcích války, jezdí se teď přes provizorní most. Tohle je západní cesta do Kyjeva a vlastně nejsnazší přístup do metropole, snad proto se stal jedním z hlavních cílů Rusů, když se v únoru pokoušeli o bleskové dobytí Kyjeva,“ popisuje Ramsay ve své reportáži.

Kde se ukrývali novináři?

„Doprava je pomalá, míjíme zničené kusy cesty, komplexů, obřích skladišť, ze kterých jsou jen ožehlé kameny a pokroucená hromada železa. Dívám se na torzo okraje Kyjeva, až rozpoznám místo, kde jsem se schovával. Právě tam, než to úplně rozbombardovali,“ vypověděl novinář s tím, že tento poněkud neobvyklý úkryt mu zachránil život. „A nejen mě, život celému týmu, když jsme prchali v našem voze, ten nám zničili Rusové, když ho prostříleli jako řešeto kulkami,“ doplnil.

„Zastavte. Stop. Jsme novináři,“ křičel pětičlenný tým novinářů stanice Sky News při útoku na počátku války, nejdřív se domnívali, že po nich střílí ukrajinská kontrola. Byli ale terčem ruských „popravčích čet“, které na osudné dálnici zabily desítky civilistů. Rusové pak jejich auta i s těly spálili, aby zakryli stopy. „Nemohl jsem uvěřit, že jsme naživu,“ komentoval. I když někteří z novinářů byli zasaženi kulkami, zachránily je neprůstřelné vesty a helmy.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

5:59
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

Zobrazit celý online

Návrat do Kyjeva

Kromě zničeného skladiště se novináři ukrývali také pod násepem dálnice. „Tam jsem to střihl, když po mně stříleli,“ svěřil se s tím, že byl zasažen do zad a že po dobu rekonvalescence přemýšlel nad tím, jaké to bude znovu vidět osudnou cestu, kterou překřtil na „dálnici smrti“. Zmínil i to, že se bál bolestných vzpomínek, co se mu budou míhat před očima, když stane na místě, kde mohl přijít o život. „Je to spíš zneklidňující než bolestné. Válka zdaleka není u konce, i když se z Kyjeva přesunula na východ. Snadno se zase může vrátit sem,“ zakončil.

Video se připravuje ...
Další videa